13 Eylül 2022 01:44
Son Güncellenme Tarihi: 13 Eylül 2022 08:08

Azerbaycan ile Ermenistan arasında yeniden çatışma

Azerbaycan ile Ermenistan arasında tekrar yoğun çatışmalar başladı. İki ülke de çatışmaların sorumluluğunu birbirine yüklerken ABD, çatışmaları durdurma çağrısı yaptı.

Azerbaycan ve Ermenistan bayrakları | Fotoğraflar: Pixabay

Paylaş

Azerbaycan-Ermenistan sınırında iki ülke askeri birlikleri arasında çatışmalar başladığı bildirildi. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, çatışmaların başlamasından Ermenistan ordusunu sorumlu tutarken, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin, Azerbaycan ordusunun mevzileri arasındaki arazilere ve yollara mayın döşediğini, bu durumu önlemek için Azerbaycan birliklerince alınan tedbirler neticesinde çatışmalar yaşandığını savundu. Bakanlık, Ermenistan ordusunun akşam saatlerinde sınırın Daşkesen, Kelbecer ve Laçın istikametlerinde "geniş kapsamlı provokasyonda" bulunduğunu iddia ediyor.

Bakanlığın açıklamasında "Ermenistan'ın provokasyonlarına yanıt olarak, karşı önlemler lokal niteliktedir ve atış noktaları olan meşru askeri hedeflere yöneliktir. Misilleme önlemleri küçük ölçeklidir. Azerbaycan sınırlarının güvenliğini sağlamayı ve Ermenistan'ın provokasyonlarına son vermeyi amaçlamaktadır" ifadeleri yer aldı. Bakanlığın bir diğer açıklamasında ise Azerbaycan'ın Ermenistan topraklarına müdahalesi ile ilgili haberlerin doğru olmadığı belirtildi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı ise 11 Eylül akşamı Ermeni Silahlı Kuvvetleri birimlerinin Azerbaycan mevzilerine ateş açtığı yönünde Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yayılan mesajı, "Azerbaycan Savunma Bakanlığı yine uydurma haberleri yayıyor. 11 Eylül akşamı, Ermenistan-Azerbaycan sınır bölgesinin doğu kesiminde yer alan Azerbaycan mevzilerine Ermenistan Silahlı Kuvvetleri birimleri ateş açmadı. Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki durum nispeten istikrarlıdır ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri birimlerinin kontrolü altındadır." ifadeleriyle yalanladı.

Çatışmaların ardından Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, hükümet binasında Ermenistan Güvenlik Konseyi'ni topladı.

Yaşananların, 2. Karabağ Savaşı sonrasında Ermenistan ve Azerbaycan arasında meydana gelen en büyük çatışma olduğu belirtiliyor.

PAŞİNYAN, PUTİN VE MACRON İLE GÖRÜŞTÜ

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü.

Ermenistan hükümetinden yapılan açıklamada, Paşinyan'ın Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki son çatışmaları ele aldığı bildirildi.

Görüşmede Macron'un ise gerginliğin tırmanmasının kabul edilemez olduğunu ve durumun sakinleştirilmesinin gereğini vurguladığı ifade edildi.

ABD, ERMENİSTAN VE AZERBAYCAN'A ÇATIŞMALARI DURDURMA ÇAĞRISI YAPTI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmaların derhal durdurulması çağrısında bulundu.

Yazılı bir açıklama yapan Blinken, "ABD, Ermenistan'daki yerleşim yerlerine ve sivil altyapıya yönelik bildirilen saldırılar da dahil olmak üzere, Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki çatışma haberlerinden derin endişe duymaktadır. Uzun zamandır açıkça belirttiğimiz gibi, bu sorunun askeri bir çözümü olamaz. Her türlü askeri çatışmaya derhal son verilmesi çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

PAŞİNYAN BLINKEN İLE DE GÖRÜŞTÜ

ABD'nin açıklamasının ardından Paşinyan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Görüşmede, Paşinyan sınırdaki durumla ilgili endişelerini Blinken'a aktardı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken da durumun daha da tırmanmasını kabul edilemez olarak değerlendirdi. Blinken, ABD'nin durumu istikrara kavuşturmak için çaba göstermeye hazır olduğunu ifade etti.

KREMLİN: GERİLİMİ AZALTMAYA ÇABALIYORUZ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki gerilimi azaltmak için Rusya’nın her türlü çabayı gösterdiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gece Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile telefonla görüştüğünü hatırlatan Peskov, “Yapılan görüşme doğrultusunda şimdi uzman düzeyinde yoğun bir çalışma yürütülüyor. Şimdilik daha fazla bir şey söylemeyeceğim, bu çalışmanın sonuçlarını aldığımız zaman sizleri bilgilendireceğiz.” diye konuştu.

Durumu çözmek için Rusya’nın rolüne değinen Peskov, “Putin, sınırdaki gerilimi azaltmak için her türlü çabayı gösteriyor ve bu çabalar devam ediyor." dedi.

Erivan'ın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütüne (KGAÖ) yardım çağrısıyla ilgili Peskov, "Şimdi daha fazlasını söylemek istemiyorum, çalışmalar, çeşitli onaylar devam ediyor. Onay süreci tamamlanmadan bir şey açıklamak istemiyorum" ifadelerini kullandı.

ERMENİSTAN: ÖLEN 49 KİŞİMİZ VAR

Öte yandan, gün içinde açıklama yapan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan'la yaşanan çatışmalardaki yoğunluğun bu sabah azaldığını belirterek, "Ermenistan Savunma Bakanlığı verilerine göre, an itibarıyla ölen 49 kişimiz var ancak bu nihai rakam değil" dedi.

NE OLMUŞTU?

Ermenistan ve Azerbaycan, resmi olarak Azerbaycan sınırları içinde yer alan ancak fiili olarak 1994’te sona eren savaştan bu yana Ermenistan’ın desteklediği Ermeni güçlerinin kontrolü altında bulunan Dağlık Karabağ konusunda on yıllardır süren bir anlaşmazlık içinde. 2020’de yeniden yükselen ve altı haftadan uzun bir süre içinde 6 bin 500’den fazla insanın ölümüne neden olan son çatışmalar, Azerbaycan’ın, Ermenistan’ın daha önce ele geçirdiği bazı bölgeleri geri alması ve Dağlık Karabağ’a Rusya askerlerinin yerleşmesiyle sonuçlanmıştı. Kasım 2020’deki barış anlaşmasında bölgeye yaklaşık 2 bin Rusya “barış gücü askeri” konuşlandı. Ancak o zamandan beri her iki taraf da birbirlerini anlaşmayı düzenli olarak ihlal etmekle suçluyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Güner Yalnıç: Bölge ayrımı yapmadan yıkıma karşı duruyoruz

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanlığından "randevu kotası" açıklaması: Muayene oldukça yenisi alınabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa