Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmalarda 155 kişinin öldüğü açıklandı
Ermenistan Başbakanı Paşinyan, çatışmalar nedeniyle taraflarından 105 kişinin öldüğünü, Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise 50 kişinin öldüğünü açıkladı.
Azerbaycan ve Ermenistan bayrakları | Fotoğraflar: Pixabay
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan'la yaşanan çatışmalardaki yoğunluğun bu sabah azaldığını belirterek, "Ermenistan Savunma Bakanlığı verilerine göre, an itibarıyla ölen 49 kişimiz var ancak bu nihai rakam değil" ifadelerini kullanmıştı. Günün ilerleyen saatlerinde yeniden açıklama yapan Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Azerbaycan sınırındaki çatışmalarda 105 Ermeni askerinin öldüğünü bildirdi.
Paşinyan, Ermenistan Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki son çatışmalarla ilgili konuştu.
ERMENİSTAN: 105 ERMENİ ASKERİ ÖLDÜ
Azerbaycan'ın Kasım 2020'de varılan anlaşmalara yönelik yaklaşımına katılmadıklarını söyleyen Paşinyan, "Ermenistan ve Azerbaycan dahil tüm bölge ülkelerinin bu yolları kullanacağı yaklaşımıyla yolları açmaya hazırız" diye konuştu. Paşinyan, Ermenistan Güvenlik Konseyinin gece saatlerinde toplanarak, sabah saatlerine kadar istişarelerde bulunduğunu söyledi. Paşinyan, toplantı neticesinde Ermenistan hükümetinin Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütüne (KGAÖ) resmi başvuruda bulunulması kararı alındığını bildirdi.
Öte yandan, Ermenistan hükümetinden yapılan açıklamada, Paşinyan'ın, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile telefonda görüşerek Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki son çatışmaları ele aldığı bildirildi.
Rusya’dan askeri yardım istediklerini belirten Paşinyan, Azerbaycan ile çatışmaların Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde tartışılması için diğer ortaklarına müracaat ettiklerini söyledi.
Paşinyan, Ermenistan ordusundaki kayıplara ilişkin de bilgi paylaşarak, "Güncel verilere göre, bugüne kadar 105 asker öldü” ifadesini kullandı.
AZERBAYCAN: 50 ASKER YAŞAMINI YİTİRDİ
Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan ise "09.00'dan itibaren ateşkes ilan edilmesine rağmen Ermenistan, sınır boyunca top ve diğer ağır silahları kullanarak ateşkesi yoğun bir şekilde ihlal ediyor" denildi. Açıklamada, Azerbaycan ordusundan 42, Devlet Sınır Hizmetleri askeri personelinden 8 toplam 50 askerin yaşamını yitirdiğini kaydedildi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Twitter hesabından "Şehitlerin kanı yerde kalmadı" ifadelerini kullandı.
Azerbaycan Cumhuriyeti Esir, Kayıp ve Rehine Vatandaşları Devlet Komisyonunun yaptığı açıklamada, “Ermenistan'a ateşkes çağrısında bulunuldu ve ölen yaklaşık 100 Ermeni askerinin cesetlerinin tek taraflı olarak karşı tarafa teslim edilmeye hazır olduğu bildirildi” ifadeleri kullanıldı.
Uluslararası Kızılhaç Komitesinin de konuyla ilgili bilgilendirildiği kaydedildi.
FRANSA BMGK'YE TAŞIYACAK
Öte yandan Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Azerbaycan ve Ermenistan sınırında yaşanan son gelişmeleri Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) taşıyacağı açıklandı.
AB TEMSİLCİSİ BAKÜ VE ERİVAN'A GİDİYOR
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de iki ülkenin dışişleri bakanlarıyla telefon görüşmeleri yaptığını belirterek "Acilen barışçıl diyalog kurulmalı. AB Güney Kafkasya Özel temsilcisi bu yöndeki çabaları kolaylaştırmak üzere Bakü ve Erivan'a gidiyor." ifadelerini kullandı.
Azerbaycan ile Ermenistan arasında dün gece tekrar yoğun çatışmalar başladı. İki ülke de çatışmaların sorumluluğunu birbirine yüklerken ABD, çatışmaları durdurma çağrısı yaptı.
NE OLMUŞTU?
Ermenistan ve Azerbaycan, resmi olarak Azerbaycan sınırları içinde yer alan ancak fiili olarak 1994’te sona eren savaştan bu yana Ermenistan’ın desteklediği Ermeni güçlerinin kontrolü altında bulunan Dağlık Karabağ konusunda on yıllardır süren bir anlaşmazlık içinde. 2020’de yeniden yükselen ve altı haftadan uzun bir süre içinde 6 bin 500’den fazla insanın ölümüne neden olan son çatışmalar, Azerbaycan’ın, Ermenistan’ın daha önce ele geçirdiği bazı bölgeleri geri alması ve Dağlık Karabağ’a Rusya askerlerinin yerleşmesiyle sonuçlanmıştı. Kasım 2020’deki barış anlaşmasında bölgeye yaklaşık 2 bin Rusya “barış gücü askeri” konuşlandı. Ancak o zamandan beri her iki taraf da birbirlerini anlaşmayı düzenli olarak ihlal etmekle suçluyor. (DIŞ HABERLER)