Gazeteciler yargılanıyor | Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül tutuklandı, Rabia Önver için hapis cezası istendi
Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül, hakkında verilen cezanın kesinleşmesi üzerine tutuklandı. Gazeteci Rabia Önver hakkında ise “Örgüt propagandası” iddiasıyla hapis cezası talep edildi.
Fotoğraf: Pixabay
Gazeteciler gazetecilik faaliyetleri ya da sosyal medya faaliyeleri nedeniyle "cezalandırılmaya" devam ediyor. Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül, hakkında verilen cezanın kesinleşmesi üzerine tutuklandı. Gazeteci Rabia Önver hakkında ise “Örgüt propagandası” iddiasıyla hapis cezası talep edildi. Gazeteci İzel Sezer ile Doğan Ergün hakkında yaptıkları haberler gerekçe gösterilerek açılan davanın duruşması, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için ertelendi. Haber takibi sırasında gözaltına alınan gazeteci Sultan Eylem Keleş’in yargılandığı davanın duruşması ertelendi.
BİTLİS GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI SİNAN AYGÜL TUTUKLANDI
Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül, hakkında açılan bir dava duruşmasına katılmak için bu sabah gittiği Bitlis Adliyesi’nde gözaltına alındı. Hakkında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Aygül, daha sonra tutuklandı. Aygül’ün, Bitlis’te 2014’te yapılan 450 milyon dolarlık Jeotermal Enerji Projesi’ne dair yaptığı haberde dönemin AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’e “Kurt siyasetçi” dediği için hakkında verilen cezanın onanması üzerine tutuklandığı öğrenildi.
PARA CEZASI
Karar sonrası açıklama yapan Aygül’ün avukatı Burhan Aksoy, cezanın basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik olduğunu belirtti. Aksoy, “Müvekkilim adli para cezasını ödemeyerek ve seçenek yaptırımları kabul etmeyerek bu cezayı teşhir etmek için bu kararı aldı. 1500 TL adli para cezası 75 gün hapis cezasına tekabül ediyor. Ödenmesi durumunda tahliye işlemi gerçekleşecek. Ödeme zamanı ve dolayısıyla hapis cezasının ne kadar süreceği müvekkilimin vereceği karara bağlıdır” dedi.
NE OLMUŞTU?
Aygül, 10 Aralık 2014 tarihinde “www.bitlisnews.com” adresli haber sitesinde kaleme aldığı “Jeo-Vurgun” başlıklı yazıda, “Nemrut Jeopark” ve “Jeotermal Enerji Tesis” projelerinin iptal edilip iktidar partisine yakın isimlere verilmesinin planlandığını yazmıştı. Yazıda AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’e “Kurt siyasetçi” nitelendirmesi yapılması nedeniyle Aygül hakkında dava açılmış ve “basın yoluyla hakaret etmek” iddiasıyla bin 500 TL adli para cezası verilmişti. Mahkeme, Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) kararı vererek, cezayı ertelemişti.
Aygül, 2019 yılında da bir cinsel istismar olayını haberleştirdiği için hapis cezası aldı. Bu karar sonrası Aygül’ün daha önce aldığı para cezası kesinleşti. Ancak adli para cezasını ödemeyen ve seçenek yaptırımları kabul etmeyen Aygül hakkında Tatvan Cumhuriyet Savcılığı tarafından yakalama emri çıkarıldı. Aygül, bu karar üzerine tutuklanarak cezaevine gönderildi. (MA)
GAZETECİ RABİA ÖNVER İÇİN HAPİS TALEBİ
Sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılanan JİNNEWS muhabiri Rabia Önver hakkında “Örgüt propagandası” iddiasıyla hapis cezası talep edildi.
JİNNEWS muhabiri Rabia Önver hakkında dijital medya hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle “örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Van 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, Önver ile MLSA temsilcileri ve gazeteciler katıldı.
Önver’in avukatı Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Harika Günay Karataş ise, Yüksekova Adliyesi’nde Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya bağlandı.
ÖNVER SUÇLAMALARI REDDETİ
Duruşmada savunma yapan Önver, sanal medya hesabının milyonlarca kişinin özgürce kullandığı bir mecra olduğunu belirterek, sanal medya hesabında yaptığı paylaşımların ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu dile getirdi. Önver, paylaşımlarını herhangi bir “örgüt propagandası” amacıyla yapmadığını belirterek, üzerine atılı suçları kabul etmediğini kaydetti.
"HUKUKA AYKIRI BİR SORUŞTURMA"
Avukat Harika Günay Karataş’ın, SEBGİS kaydının açılması konusundaki talebi mahkeme heyetince kabul edildi. Kolluk tarafından hukuka aykırı bir soruşturma yürütüldüğünü ifade eden Karataş, soruşturmanın, savcılığın bilgisi olmadan yapılan bir soruşturma olduğunu vurguladı. Karataş, "Suçlama aslında salt Twitter'da değil birçok mecrada kullanılan paylaşımlar. Müvekkilin mesleği gereği haber yapma ve haber verme hakkı vardır. Paylaşımların herhangi birinde propaganda suçu bulunmuyor. Müvekkilim hakkında beraat kararının verilmesini" talebinde bulundu.
DURUŞMA KARAR İÇİN ERTLENEDİ
Mahkemeye esas hakkındaki mütalaasını sunan iddia makamı, sanal medya paylaşımlarında “Örgüt propagandası” yapıldığını ileri sürerek, gazeteci Önver'in bu suçtan cezalandırılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, gazeteci Önver’in avukatının savunma yapması için duruşmayı 23 Eylül'e erteledi. (Van/MA)
GAZETECİLER SEZER İLE ERGÜN’ÜN DAVASINA MÜTALAA ERTELEMESİ
İleri Haber eski Genel Yayın Yönetmeni Doğan Ergün ve eski Sorumlu Müdürü İzel Sezer hakkında, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal'ın rüşvet pazarlığı yaptığı iddialarını haberleştirmeleri gerekçesiyle açılan davanın 3'üncü duruşması görüldü. "Alenen hakaret", "kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde edilen verilerin basın ve yayın yoluyla hukuka aykırı olarak ifşa edilmesi" ve "iftira” suçlamaları yöneltilen gazetecilerin duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 33’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Gazeteci Sezer ve avukatı Özgür Urfa ile İnal'ın avukatı Ümit Kutbay duruşmada hazır bulundu.
TANIK DİNLEME TALEBİ
İnal'ın avukatı Kutbay, şikayetlerinin sürdüğünü belirterek, ceza taleplerinin devam ettiğini ifade etti. Kutbay, gazetecilerin tanık dinleme taleplerinin de reddedilmesini istedi.
Gazeteci İzel Sezer, daha önceki duruşmalarda verdiği beyanları tekrar ettiğini belirterek, beraat talebinde bulundu. Sezer’in avukatı Özgür Urfa ise, istinadın ispatı kapsamında haber içeriğinde bahsi geçen haberin kaynakları konumundaki “Cendere” isimli kitabın yazarı Barış Terkoğlu ile söz konusu haberin içeriği ile ilgili sanal medyada paylaşım yapan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Ahmet Şık’ın dinlenmesine dair daha önce sarf ettikleri taleplerini sürdürdüklerini belirtti. Urfa, ayrıca mahkemenin bu hususta karar vereceğine dair daha önce ara karar oluşturduğunu anımsatarak, taleplerinin karşılanmasını istedi.
MÜTALAA ERTELEMESİ
Tanık dinleme hususunda söz verilen iddia makamı, talebe dair mahkemenin taktir kullanmasını istedi. Mahkeme, tanık dinlemelerinin yargılamaya katkı sunmayacağını ileri sürerek, talebi reddetti. Ara kararını oluşturan mahkeme, iddia makamının esas hakkındaki mütalaasını hazırlamasını istedi. Duruşma 8 Aralık’a ertelendi. (İstanbul/MA)
GAZETECİ KELEŞ’İN DURUŞMASI ERTELENDİ
İstanbul’da BİMEKS işçilerinin eylemini takip ettiği 17 Eylül 2020’de gözaltına alınan gazeteci Sultan Eylem Keleş'in "polise hakaret" iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul 56'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Gazeteci Keleş’in katılmadığı duruşmaya avukatı Merve Kurhan katıldı. Müvekkilini bir sonraki duruşmada hazır edeceğini belirten Kurhan, savunmalarını daha sonra yapacaklarını belirtti. Keleş ile birlikte gözaltına alınan BİMEKS işçileri de taleplerini dile getirmek üzere orada bulunduklarını belirtti.
Söz alan iddia makamı, müdafi avukat Kurhan’ın talebini kabul ederek, duruşmayı 16 Şubat 2023’e erteledi. (İstanbul/MA)