13 Eylül 2022 15:43

Boğaziçi'de kayyum beceriksizliği | Yurda yerleşemeyen öğrenci okulu dondurmak zorunda

Boğaziçi Üniversitesinde kayyum rektörle birlikte, ilk kez kayda gelen hazırlık öğrencileri açıkta kaldı. Bir öğrenci önce yurda yerleştirildiklerini ardından kayıtlarının dondurulduğunu anlattı.

Fotoğraf: Mürsel Ç.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Boğaziçi Üniversitesinin Kandilli Yurduna yerleştirildikleri açıklandıktan yurdun erkeklere tahsis edildiği belirtilerek barınma hakları ellerinden 277 kadın öğrenci şimdi nasıl barınacaklarını kara kara düşünüyor. Bu öğrencilerden biri olan Fatma Yavuz, eğer herhangi bir yurda yerleşemezse eğitim hayatını bir yıl erteleyeceğini söyleyerek “Maddi koşullardan dolayı eve çıkamam. Ne yapacağımı bilmiyorum, çıkmaz içindeyim” dedi.  

Boğaziçi Üniversitesinde kayyum yönetimle birlikte yurt ve barınma krizi büyüyor. Geçtiğimiz hafta 1000’e yakın öğrencinin yurtsuz kalmasının ardından bu kez de kadın öğrenci yurdu bir anda erkek öğrenci yurduna dönüştürüldü. 277 kadın öğrenciye gönderilen maille ‘Konaklama hakkınız donduruldu, yurdunuz erkek yurduna tahsis edildi” denildi.

"BİZİ ORTADA BIRAKTILAR"

Boğaziçi Üniversitesi matematik öğretmenliğini kazanan Fatma Yavuz’un üniversite heyecanı kursağında kaldı. Okulun hazırlık öğrencileri için Kandilli Yurdunu belirlediğini, gelen öğrenci sayısının da belli olduğunu dile getiren Yavuz “Biz başvurularımızı yaptık. Sonuçlar açıklandı. 1-2 hafta sonra bize bir mail geldi. ‘Konaklama hakkınız donduruldu, yurdunuz erkek yurduna tahsis edildi’ denildi. Bize hiçbir şekilde açıklama yapılmadı” dedi. Üniversite yönetiminin elinde kaç öğrencinin geleceği ve yurt kapasitelerinin belli olduğuna dikkat çeken Yavuz “Buna göre planlama yapılmalıydı. İnsanın inanası gelmiyor. Bizi böyle ortada bıraktılar” tepkisini gösterdi.

"KYK BAŞVURU HAKKIMIZ DA ELİMİZDEN ALINDI"

Kendilerine önce "Yurda yerleştirildiniz" denildiğini bu yüzden KYK yurtlarına da başvuru yapmadıklarını belirten Yavuz “Çünkü böyle bir şey beklemiyorduk. Şimdi KYK yurduna yerleşme hakkımız da elimizden alındı. 17 Ekim’de okullar açılacak. Yurt çıkmazsa ben okula gitmemeyi düşünenlerdenim. Ailemin ev tutabilecek bir durumu yok. Kiralar çok pahalı. Okulu bir sene erteleyeceğim. Böyle düşünen çok öğrenci var. Ne yapacağımızı bilmiyorum, çıkmaz içindeyim” diye konuştu.

"ÇÖZÜM BULSUNLAR"

Acıbadem, Anadoluhisarı’daki KYK yurtlarına gönderilmelerinin gündemde olduğunu ama bu konuda da net bir şey olmadığını anlatan Yavuz “Oradaki yurtları aradığımızda ‘Bizim böyle bir bilgimiz yok’ dediler. Bu kadar köklü bir üniversitede yurt sorunu olabileceğini düşünmüyordum. Bu bize tanınan bir haktı. Elimizden bu hakkı nasıl alabilirler? Biz hakkımız olanı geri istiyoruz. Şu an talebimiz bu, çözüm bulsunlar” ifadelerini kullandı.

"HAZIRLIK ÖĞRENCİLERİ İÇİN BİR İLK"

Boğaziçi Üniversitesinden ismini vermek istemeyen bir öğrenci ise kayyum öncesi böyle büyük sorunlarla karşı karşıya kalmadıklarını anlatarak şunları söylüyor: “Önceden de çeşitli sorunlar vardı. Fakat şehir dışından gelen hazırlık öğrencilerinin okul yurtlarına yerleştirilemediğini ilk kez bu yıl gördük” dedi.


BOĞAZİÇİ MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir ve HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, Boğaziçi Üniversitesinde yaşanan yurt ve barınma sorununu Meclis gündemine taşıyarak soru önergesi verdi. CHP’li Özdemir ve HDP’li Peköz, öğrencilerin açıkta bırakılmasına tepki göstererek yurt sorunun kasıtlı olarak çözülmeyerek öğrencilerin cemaat yurtlarına mecbur bırakıldığı iddialarının ilgili bakanlıklar tarafından yanıtlanmasını istedi. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Foça’da 2. Phokaia Bağımsız Film Günleri başlıyor

SONRAKİ HABER

ABD'de yıllık enflasyon 8,3 oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa