13 Eylül 2022 21:20

Kamulaştırılmamış alana girip ağaçları tahrip eden YK Enerji şikayet edildi

İkizköy’de dere yolunu genişletme bahanesiyle kamulaştırılmamış arazilerde ağaç sökümü yapan YK Enerji hakkında şikayette bulunuldu.

Fotoğraflar: İkizköy Çevre Komitesi

Reklam

Özlem Songül ABAYOĞLU

Muğla Milas’ta İkizköylülerin Akbelen Ormanı’nı korumak için Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ.'ye (YK Enerji) karşı verdiği direnişte 424 gün geride kaldı. YK Enerji’ye ait iş makinelerinin geçtiğimiz hafta orman içerisindeki derenin yolunu genişletme bahanesiyle kamulaştırılmamış arazilerde ağaç sökümü yapmasının yankıları sürerken, İkizköy Çevre Komitesi Başkanı Nejla Işık ile görüştük. Köylülerin direnişini kırma amacıyla geçtiğimiz haftadan bu yana İkizköy’e su verilmediğini söyleyen Işık, “Sularımızı da kesseler, dinamitler de atsalar vazgeçmeyeceğiz, direneceğiz” dedi.

TARLA SAHİBİNİ KANDIRIP AĞAÇLARI SÖKTÜLER

Şirketin derenin yönünü değiştirmek istediğini söyleyen Işık, “YK Enerji geçtiğimiz yıl dere yatağını değiştirmeye başladı. Bir kanal açacaklarını ve suyu oradan verecekleri söylendi. Biz jandarmaya şikayet ettik, eylemler yaptık fakat o alan kamulaştığı için elimizden çok fazla bir şey gelmedi. Şimdi de kamulaşmayan alana girmişler” dedi.

YK Enerji’nin maden sahasının içerisinden geçen büyük bir kanal yaparak dereyle buluşturmaya çalıştığını vurgulayan Işık, “Dereye çok fazla su geliyor. Daha önceden dere içinde kazılar yapıldığı için yukarıdan gelen su dereyi tıkıyor. Şirket yetkilileri ise arazi sahibine suyun önünü açacaklarını söyleyerek tarlaya makinelerle giriyor. Gidip baktığımızda özel mülk olan tarladaki çınar ağaçlarının kökünden söküldüğünü gördük” diye anlattı.

"İZİN VAR" DEDİLER, SONRA KAÇTILAR

İş makinelerinin dere yatağında yürüttüğü çalışmanın suyun önünü açma değil derenin yönünü değiştirme amacı taşıdığını söyleyen Işık, “Alana gidip yetkili birini sordum. Karşıma hep işçiler çıktı. En sonunda yetkili birini bulduğumda burasının özel mülk olduğunu ve DSİ’den böyle bir izin belgeleri olup olmadığını sorduğumda bana izin belgesinin olduğu söylendi. İzin belgesini görmek istediğimde ise yetkili kişi ‘Sen kimsin?’ diye sordu. Köyden bir vatandaş olduğumu söyleyerek oradaki alanın özel mülk olduğunu yineledim. Bana izin belgesinin şirkette olduğunu ve istersem şirkete gidip görebileceğimi söyledi. Ben şirkete gidemeyeceğimi ve izin belgesini görmeden burada herhangi bir çalışma yapamayacaklarını söylediğimde ‘Ben elimde evrakla mı gezeceğim’ diye cevap verdi bana” dedi.

Şikayetçi olmak için jandarmayı aramaya gittiğinde şirket çalışanlarının alanı terk ettiğini ve kepçeyi derenin içinde bıraktıklarını söyleyen Işık, ertesi gün bölgeye gittiklerinde kepçenin orada olmadığını söyledi.

"SULARI KESEREK DİRENİŞİ KIRMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Tarla sahibiyle beraber şikayetçi olduklarını söyleyen Işık, "Keşke dere bu şekilde mahvedilmeden ya da çınar ağaçları sökülmeden önce duruma müdahale edebilseydik. Dere mahvolmuş, sular göllenmiş. Muhtar da ses çıkarmadığı için istedikleri gibi at koşturabileceklerini düşünüyorlar” ifadelerini kullandı.

Derenin yönü değişirse şirketin Akbelen Ormanı’na dayanacağını anlatan Işık “Biz derenin yönünü değiştirmeye çalıştıklarını söylediğimizde önce inkar ediyorlar sonrasında da ‘Biz betonlarla kanal yapıyoruz, tarlalarınızı artık su basmayacak. Biz bu kanalı daha geniş yapacağız’ diyorlar. Devletin gücünü de yanlarında gördükleri için pek bir korkuları yok” dedi.

"VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Şirketin direnişi kırmak adına da girişimlerde bulunduğunu söyleyen Işık, “2020’de İkizköy’de su kesintileri yaşadık ve eylem yaptık. Eylemlerimiz sonuç verdi ve biz geçen hafta sonuna kadar su sıkıntısı yaşamadık. Ancak geçen hafta sonu yine sularımız kesildi. Bize bu şekilde baskı yaparak yıldırmaya çalışıyorlar ama ne yaparlarsa yapsınlar biz vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Reklam