14 Eylül 2022 12:52

ODTÜ öğrenci toplulukları: Evrensel susmaz!

Basın İlan Kurumunun Evrensel'in resmi ilan alma hakkını keyfi gerekçelerle iptal etmesine ODTÜ öğrenci toplulukları tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

ODTÜ öğrenci toplulukları, Basın İlan Kurumunun (BİK) gazetemiz Evrensel'in resmi ilan alma hakkını keyfi gerekçelerle iptal etmesine tepki gösterdi.

İptalin, Türkiye’de basın ve yayın hürriyeti üzerindeki baskının en somut tezahürlerinden biri olarak tanımlayan topluluklar, “Bizler destek olduğumuz müddetçe de Evrensel başta işçi sınıfı olmak üzere üniversite öğrencilerinin sesi olmaya devam edecektir. ODTÜ Ekonomi Topluluğu olarak Evrensel’in yanında olduğumuz ve olacağımızı bildiriyoruz” dedi.

ODTÜ Ekonomi Topluluğu, Basın İlan Kurumu, Evrensel gazetesinin resmi ilan ve reklam yayınlama hakkını tümüyle iptal etmesini ve Evrensel’in uzun zamandır bu haktan mahrum bırakılmasını, Türkiye’de basın ve yayın hürriyeti üzerindeki baskının en somut tezahürlerinden biri olarak tanımladı. Topluluk öğrencileri, “Bir günlük gazete olarak Evrensel, diğer matbu veya dijital basın ve yayın organlarının görmediği, neredeyse hiç haberleştirmediği halk kesimlerinin sözcülüğünü yapmaktadır. Başta işçi sınıfı olmak üzere, gençlerin, öğrencilerin, ezilen, ayrımcılığa maruz kalan halk kesimlerinin sesini satırlarına taşımaktadır. Bizler ODTÜ öğrencileri olarak okulumuzda yaşanan olayları, düzenlediğimiz etkinlikleri Evrensel’in satırlarında gördük. Başta Boğaziçi olmak üzere diğer üniversitelerde yaşanan olayları da Evrensel’in manşetlerinden takip ettik. Bizler destek olduğumuz müddetçe de Evrensel başta işçi sınıfı olmak üzere üniversite öğrencilerinin sesi olmaya devam edecektir. ODTÜ Ekonomi Topluluğu olarak Evrensel’in yanında olduğumuz ve olacağımızı bildiriyoruz”  diyerek desteklerini belirtti.

"SİSTEMATİK SUSTURMA ÇABALARININ BİR DEVAMI"

ODTÜ Çevre Topluluğu, Evrensel gazetesinin gelirinin büyük bir kısmı engellemesi kararını senelerdir sürdürülen sistematik susturma çabalarının bir devamı olduğunu belirtti.Topluluk öğrencileri “Gerek üniversitelere dair İçişleri Bakanlığının yayımladığı güvenlik genelgesi, gerek iktidar ve beraberindeki rektörlüğün öğrenciler üzerinde kurmuş olduğu baskı bu çabaların en somut örnekleridir. Evrensel’in yayın anlayışı doğrultusunda öğrenci toplulukları kesilmeye çalışılan sesini duyurabiliyor, üniversiteler arası bir dayanışma ağı örülebiliyor. Evrensel, sermayenin doğayı talanına karşı oluşturulan yerel direnişleri öğrendiğimiz bir gazete. Evrensel’e yapılan bu engellemenin karşısında olduğumuzu yineliyor ve özgür basının hiçbir zaman sansürlenemeyeceğinin altını çiziyoruz” dedi.

"EVRENSEL, ÖĞRENCİLERİ YALNIZ BIRAKMADI"

ODTÜ Matematik Topluluğu ise basın özgürlüğünün ifade özgürlüğü olduğunu belirterek bugüne kadar Evrensel gazetesinin ODTÜ’de yaşanan her zorlukta  ODTÜ öğrencilerinin sesinin duyurulmasında öğrencileri yalnız bırakmadığını söyledi. Topluluk öğrencileri, “Ve bu ülkenin öğrencileri olan biz de sesimiz olan Evrensel gazetesinin ifade özgürlüğünü elinden almanın evrensel bir yanlış olduğunu belirtiyoruz. Bu noktada Evrensel gazetesinin arkasındayız” dedi. Baskıların her türlüsüne karşı sonuna kadar ifade özgürlüklerinin peşinden koşacaklarını söyleyen Topluluk öğrencileri, bunun basının özgür olmasıyla sağlanacağının altını çizdi.

"BİZLERİ DİLSİZ BIRAKMA GAYRETİNDEKİ BASKIYA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

ODTÜ Medya Topluluğu da yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Evrensel gazetesi normal şartlar altında basılı yayın yapan bir günlük gazete olarak sınıflandırılsa da günümüzün ülke gerçekliğinde her birimizin gözle görebildiklerini bütün çıplaklığıyla dile getirebilen yegâne basın yayın organı olarak öncü bir rol üstleniyor. Baktıkları pencere yüksek gökdelenler yerine her daim sokağa açılan Evrensel gazetesi; toplumdaki azınlıkların, ötekilerin, ezilenlerin, işçi sınıfının ve pek tabii hepsinin kesişim kümesindeki biz öğrencilerin sesi olmuştur. ODTÜ Medya Topluluğu olarak bu vicdandan yoksun ve kanunların etrafından dolaşarak elde edilmiş gözdağı cezasına karşı Evrensel’in yanında olduğumuzu belirterek bizleri dilsiz bırakma gayretindeki bu baskıya boyun eğilmeyeceğini yineliyoruz." (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TGS Ankara Şubesinden TBB’ye dayanışma ziyareti

SONRAKİ HABER

Metropoll’den Yunanistan gerilimi anketi: Her iki kişiden biri seçim hamlesi diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa