Mercedes işçileri: Birlikte hareket etsek bunları yaşamayız
Mercedes’te işçilerin ek zam talebiyle yaptığı eylemin ardından bir işçinin izne gönderilmesini değerlendiren işçiler, “İşçileri hizaya sokmaya çalışıyorlar” diyerek tepki gösterdi.
Fotoğraf: Mercedes işçileri
Eren ERGİNE
İstanbul
Mercedes’te işçilerin ek zam talebiyle yaptığı eylemin ardından işçilerden Muharrem Koç idari izne gönderildi. “İşçileri hizaya sokmaya çalışıyorlar” diyen Mercedes işçileri birlikte hareket etmenin önemine vurgu yapıyor.
İstanbul Esenyurt/Hoşdere’de kurulu Mercedes’te pazartesi günü işçiler yaptıkları eylemle ek zam talep etmiş, üyesi oldukları Türk Metal’e de mücadele çağrısı yapmıştı. Yemekhanede çatal ve kaşıkları birbirlerine vurarak ses çıkarmış, duvarlara ise ek zam taleplerine ilişkin ve Türk Metal’i eleştiren yazılar yazmıştı. İşçilerden Muharrem Koç, yemekhane eylemini başlattığı gerekçesiyle idari izne gönderildi.
İzne çıkarılacaklar arasında 5 işçinin daha adının geçtiğini belirten bir Mercedes işçisi, “İşin içinde sendika yokmuş gibi görüntü veriyorlar, ama hepimiz biliyoruz ki sendikaya rağmen yapılan eylemler sendikacıları rahatsız etti. Böyle bir hamle yaparak işçiye gözdağı veriyorlar, yeni eylemler olmasın diye tedbir alıyorlar” diye konuştu.
‘KENDİMDEN KISARAK ÇOCUKLARIN İHTİYACINI KARŞILIYORUM’
Geçinemediklerini söyleyen başka bir işçi de koşullarını söyle anlattı: “Yıllardır emek veriyorum, aldığım ücret ay sonunda mesailer, sosyal haklar her şey dahil 9 bin lira. Asgari ücret 5 bin 500 lira. Geçinemiyoruz, eşlerimiz evlerde iş yapmak zorunda kalıyor. Ek iş yapmak yasak diyorlar ama ne yapayım karnım doymuyor, gel durdur hadi beni... Konfeksiyona gidiyoruz, boya badana yapıyoruz, şoförlük yapıyoruz. Günde 17 otobüs üretiyoruz, her biri 6-7 milyon. Benim 2 pantolonum vardı birini yıkayıp diğerini giyiyordum biri yırtıldı. Kıyafet alacak durumum yok, kendimden kısarak çocukların ihtiyacını karşılıyorum. Sosyal hayatım yok, hafta sonu bile çalışıyorum. Çocuklara harçlık vereceğim, cebimdeki paraya bakıyorum çocuklara bakıyorum, 10 lira versem yeter mi diye düşünüyorum. Bu koşullarda yaşamak zorunda mıyız?”
‘6 BİN İŞÇİYE VERMİŞLER BİR FİLİKA KURTULUN DİYORLAR’
Dünya devi Mercedes’in dışardan adının kulağa hoş geldiğini ancak içerisinin çok farklı olduğunu söyleyen Mercedes işçisi, “Mercedes işçileri ay sonunu getiremiyor. Eşimiz dostumuz maaşımızı duyunca ‘O kadar düşük mü alıyorsunuz’ diyerek şaşırıyor. Biz geçim derdindeyiz. Sendikacılar ve patronlar ‘Aynı gemideyiz’ diyorlar bize. Sendikacılar, patronlar, yöneticiler birer can yeleği almış, 6 bin işçiye de bir filika vermişler. Biz de birbirimizi yiyoruz, birlikte hareket etmiyoruz, birlikte olsak bunları yaşamayız” dedi.
SENDİKACILARA RAĞMEN EK ZAM EYLEMİ
Sözleşme süresinde işçilerin tepkilerine rağmen Türk Metal’in düşük rakamlara imza attığını, enflasyon karşısında ücretlerin cebe girmeden eridiğini söyleyen başka bir işçi de “Bizim talebimiz ek zam. Enflasyonun geldiği durum ortada. Yüzde 27 zam aldık diyorlar, vergi kesintileriyle birlikte bize yansıyan oran yüzde 15’lere düşüyor. 2 yıllık sözleşme yaptılar, yüzde 27’lere imza attılar. Bunun yetersiz olduğunu o zaman da söylemiştik. Taleplerimize kulaklarını kapattılar. Eylemler öncesi sendikacılara bir şeyler yapalım dedik, ‘MESS ile sözleşmemiz var, bir şey yapamayız’ dediler. İşçi de sendikaya rağmen ek zam eylemlerini başlattı” diye konuştu.
‘TÜRK METAL KİMİN İÇİN VAR?’
Yaşadıkları sorunlar karşısında Türk Metal’in yanlarında olmadığı gibi, engel olduğunu aktaran işçi, şöyle devam etti: “İşçiyi masada satıyorlar sonra fabrikada şöyle kazandık böyle kazandık diye nutuk atıyorlar. İşçi birlik olsa, sorunlarımız çözülecek. Muharrem arkadaşımızı çatal, kaşıkla ses çıkardı diye izne gönderdiler. Sözleşme döneminde aynı eylemleri sendika yaptırdı. Yalandan eylem, şimdi biz işçilerin yaptığı ses getirdi, o yüzden birileri cezalandırılmak isteniyor. Biz sendikaya neden aidat veriyoruz? Türk Metal kimin için var, Kimin hakkını savunuyor? Ara bulucu gibi davranıyorlar. Haklarımız yıllar içinde budandı sendika tarafından, her yıl geriye gidiyoruz, ileri çıkan söz söyleyen işçi tehdit ediliyor, yıl sonu mutlaka bir temizlik yapılıyor.”