15 Eylül 2022 19:41

BETAM'dan yeni rapor: Konut talebinde durgunluk belirtisi

BETAM tarafından hazırlanan Satılık Konut Piyasası Görünümü; Eylül 2022 raporuna göre İstanbul'daki konut fiyatlarının yıllık artış oranı uzun bir aradan sonra yavaşladı.

BETAM'dan yeni rapor: Konut talebinde durgunluk belirtisi

Fotoğraf: DHA

BETAM tarafından hazırlanan Satılık Konut Piyasası Görünümü; Eylül 2022 notuna göre, ülke genelinde ve üç büyük ilde konut fiyatlarında görülen artışa karşın İstanbul'daki konut fiyatlarının yıllık artış oranı uzun bir aradan sonra yavaşladı. Veri ‘son 5 yılın en yüksek düşüşü’ olarak yorumlandı. Konut talebinin mayıs ayındaki seviyesine oranla yüzde 37.9 daha düşük olduğunun dile getirildiği raporda konut talebindeki durgunluk belirtisine vurgu yapıldı.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezinin (BETAM) Sahibinden.com ile hazırladığı “Konut talebinde durgunluk emareleri & İstanbul’da son 5 yılın en yüksek düşüşü” başlıklı Satılık Konut Piyasası Görünümü: Eylül 2022 notu yayımlandı.

METREKARE FİYATI YÜZDE 198 ARTTI

Buna göre, geçen yılın ağustos ayına göre Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan metrekare cari fiyatı yüzde 198.7 artarak 13 bin 091 TL oldu. Satılık konut ilan metrekare cari fiyatları aynı dönemde İstanbul’da yüzde 238.8, Ankara’da yüzde 203.3 ve İzmir’de yüzde 180.4 arttı. Ortalama satılık konut metrekare fiyatları İstanbul’da 19 bin 802 lira, Ankara’da 8 bin 848 TL ve İzmir'de 14 bin 583 TL oldu. Ülke genelinde ve üç büyük ilde konut fiyatları artmış olmasına rağmen İstanbul'daki konut fiyatlarının yıllık artış oranı uzun bir aradan sonra düşüş gösterdi.

İstanbul'daki yıllık fiyat artış oranı geçen aya kıyasla 2.1 puan azaldı. Bu azalışın 2017 Eylül’den sonra görülen en yüksek düşüş olduğuna dikkat çekildi.

DURGUNLUK BELİRTİSİ TESPİTİ YAPILDI

Rapora göre, enflasyondan arındırılmış satış fiyatları hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde yükseldi.

Konut talebi, haziran ve temmuz aylarındaki düşüşün ardından ağustosta bir miktar yükseldi. Konut talebi endeksi geçen aya kıyasla yüzde 2.3 artarak 131.5 oldu. Bununla birlikte konut talebi geçen yılın ağustos ayına kıyasla yüzde 1 daha düşük seyretti. Talep göstergesinin mayıstan itibaren aşağıya yönelmesi dikkat çekici olarak yorumlandı. Raporda, “Hatırlatmak gerekirse, talep göstergesi haziranda yüzde 22.7, temmuzda ise yüzde 21.4 azalmıştı. Talep göstergesi ağustosta bir miktar yükselse de konut talebi mayıs ayındaki seviyesine kıyasla yüzde 37.9 daha düşüktür. Talep göstergesindeki bu büyük düşüşün konut piyasasında bir durgunluk emaresi olarak nitelendirilebileceğini belirtmek isteriz” değerlendirmesi yer aldı. (EKONOMİ SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yasak çuvala sığmıyor

Yasak çuvala sığmıyor

KAMUAR’ın hesaplamalarına göre son bir yılda meyve fiyatları yüzde 154.5, sebze fiyatları yüzde 116.5, gıda fiyatları ortalama yüzde 70 arttı. Hane halkının bir yıl sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 59’u, işçilerinki ise yüzde 62’yi aştı. Emekçiler için bıçak kemikte! Yasak, tutuklama, işten atma tehdidi işçilerin harekete geçmesini durduramıyor.

Has Çuval 37 ülkeye ihracat yapıyor.

İstanbul Sanayi Odası nın ikinci en büyük 500 listesinde.

Has Çuval'ın iki fabrikasında 600 işçi fiili greve katıldı

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Erdoğan: Dünya bir imtihan yeridir, ekonomik zorluklar gelip geçer.

Evrensel'i Takip Et