Türk Harb-İş üyesi işçiler Türk-İş’e ve hükümete seslendi: Ücretlerimize ek zam istiyoruz
Türk Harb-İş üyesi işçiler Kartal Meydanı'nda yaptıkları kitlesel eylem ile Türk-İş'e ve hükümete seslendi. Ek zam talep eden emekçiler, vergilerin de yüzde 15'e sabitlenmesini istedi.
Hilal TOK
İstanbul
Türk-İş'e bağlı Türk Harb-İş Sendikası, yaşanan yüksek enflasyon karşısında işçilerin ücretlerinin her geçen gün daha da erimesi nedeniyle Kartal Meydanı'nda yaptıkları basın açıklamasında; vergilerin yüzde 15'e sabitlenmesi ve ek zam talep etti.
Türk Harb-İş İstanbul Şubesi'nin çağrısıyla bir araya gelen kamu emekçileri artan zamlar karşısında açlık sınırında yaşam mücadelesi verdiklerini söyledi.
Alanı dolduran emekçiler, “Kiralar ödenmez oldu”, “TÜİK sen hiç markete gittin mi?” “İşçiler burada Türk-İş nerede?” pankartlarıyla yürüdü.
Açıklamayı okuyan Şube Başkanı Murat Yalçınkaya, “Bilindiği gibi son dönemlerde artan enflasyon ile birlikte yaşanan ekonomik gelişmeler, her sabit gelirliyi olumsuz yönde etkilemiş, başta işçiler olmak üzere emeği ile geçinenleri sıkıntıya sokmuştur. Enflasyona karşı ücretlilere yönelik yapıldığı söylenen çalışmalar yetersiz kalmış maaşlarımız kuşa dönmüştür. Alım gücümüz her geçen gün azalmaya devam etmektedir" diye konuştu.
"Ücretlerimize enflasyon oranında yapılan artışlar zam değildir" diyen Yalçınkaya şöyle devam etti:
"Çarşıda pazarda yaşanan gerçek enflasyon ile örtüşmeyen verilere göre yapılan bu artışların emekçilere hiçbir faydası olmadığı gibi yaşanılan gelir kaybını gidermeye, alım gücünü artırmaya yetmemiştir. Yıllardır yapılan bu hilelerle sefalet oranlarında arttırılan maaşlarımızın açlık sınırı ile arasındaki makas neredeyse tamamen kapanmıştır. Biz alım gücünü yükseltecek, ekonomideki büyümeden çalışana pay verecek gerçek bir zam istiyoruz. Meseleleri halının altına süpürünce sorun çözülmüş olmuyor. Gerçekten suya yazılan vaatlerle karın doymuyor ve boş tencere kaynamıyor. Öte yandan tüm bunlar yetmezmiş gibi ücretliler üzerindeki gelir vergisi her geçen gün daha da yakıcı bir sorun haline gelmektedir. Zaten büyük bir problem olan bu durum enflasyon artışlarıyla iyiden iyiye kendisini göstermiştir. Mevcut durumdaki gelir vergisi tarifesinde, dilim tavan tabanlarında veya vergi oranlarında ek bütçeye paralel artış acilen yapılmalıdır. Gelir vergilerindeki artış enflasyonla birlikte oransal olarak artarak zaten ağır olan vergi yükü daha da ağırlaştırmaktadır, bu sorun mutlaka çözülmelidir” dedi.
Türk İş’e ve hükümete çağrı yapan Yalçınkaya, “Ülkemizin yaşadığı büyük kriz nedeni ile buradan öncelikle konfederasyonumuz Türk İş'e, sonra genel merkezimize çağrımız; sorunlarımızın çözüm noktasında hükümetle gerekli görüşmeleri yapmaları ve çözümsüzlük halinde tüm ülke genelinde bir eylem planı hazırlamalarıdır. Buradan hükümete çağrımız ise ivedilikle işçi maaşlarını gözden geçirmeleri ve gerçek enflasyon rakamlanın dikkate alındığı, kabul edilebilir bir oransal artış yapmalarıdır” diye konuştu.
"BURASI BİR KIVILCIM OLSUN İSTİYORUZ"
Açıklama öncesi Evrensel’e konuşan İstanbul Şube Eğitim Skreteri Mehmet Yüzügüzel ise, “Ücretlerin erimesi, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin inandırıcı olmaması nedeniyle buradayız. Bıçak kemiğe dayandı. Türk-İş de buralarda olmalıydı. Ülke genelinde enflasyona karşı bir eylem kararı almalı. İsteriz ki Türk-İş işçinin yanında olsun her zaman. Geri planda duruşunun sebebini anlamakta güçlük çekiyoruz. Ancak biz işçilerin yanında olması, eylem havzası içinde buluşmasının baskısını yapacağız. Savunma sanayisi içinde harb işçisi elinden geleni yapıyor. Ancak ücretlerimiz geçinmemize yetmiyor. Geçinebileceğimiz bir ücret için de örgütlenmemiz gerekiyor. İşçilerin daha iyi şartlarda yaşaması, maddi zorluk çekmemesi için bugün burada birlikteyiz, burası bir kıvılcım olsun istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Dikimevinde çalışan kadın temsilci Sevinç Arıcı: ise şöyle konuştu: "Enflasyonla ücretlerimiz iyice eridi. Bu zamlar bizi çok etkiliyor. 10-12 bin lira alsak bile en kötü kira 8 bin lira. Tek başına çalışan arkadaşlarımız var. Çocuklarımız var. Kirada olanlar var. Yetmiyor, sadece 5-6 bin lira gıdaya gidiyor zaten. Açlık sınırının altında ücretlere çalışıyoruz. Böyle yaşamak istemiyoruz.”