17 Eylül 2022 20:55

"Emekliler Geleceğine Sahip Çıkıyor" sempozyumu öğleden sonra devam etti

Tüm Emekliler Sendikası'nın düzenlediği "Emekliler Geleceğine Sahip Çıkıyor" sempozyumu, öğleden sonra siyasi partilerin emeklilere ilişkin yaklaşımının konuşulduğu oturumla devam etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tüm Emekliler Sendikası "Emekliler Geleceğine Sahip Çıkıyor" başlığıyla düzenlediği sempozyum öğleden sonra siyasi partilerin emeklilere ilişkin yaklaşımının konuşulduğu oturumla devam etti.

Kolaylaştırıcılığını Fatih Sürenkök’ün yaptığı öğleden sonraki oturumda ise “Siyasi Partilerin Emekliler ve Yaşlılara ilişkin yaklaşımı” konusu ele alındı. Konuşmacı olarak ise CHP, EMEP, ESP, Halkevleri, HDK, HDP, Sol Parti, Yeşil Sol Parti ve TÖP gibi siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

“YAN YANA HAREKET EDERSEK BAŞARIRIZ”

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunuyla ilgili konuştu. Örgütlü güce vurgu yapan Beko, ayrıca emeklilerle ilgili kanun teklifi sunduğunu ancak bunun AKP ve MHP tarafından reddedildiğini söyledi. Beko, “Emeklilerin örgütlü mücadelesi sonrası sendikalı olabilmeleri çok önemli. Sendikalı olabilmeleri için bu arkadaşların da örgütlü güç haline gelmesi gerekir” diye konuştu.

Ayrıca “İntibak yasası”nın mutlaka yapılması gerektiğini söyleyen Beko, “2000 yılı öncesi emekli olanlar, 2000 yılı sonrası emekli olanlar arasındaki maaş farkları her geçen gün büyüdü. Emekliler asgari ücretin altında kesinlikle maaş almamalı. Yan yana hareket edersek başarırız” dedi.

“HER ALANDA ODUĞU GİBİ BU ALANDA DA ÖRGÜTLÜ MÜCADELE ÖNEMLİ”

Emek Partisi İl Başkanı Emine Uyar “Türkiye'de bugün 13 milyondan fazla emekli ve hak sahibinin yaklaşık 8 milyonu açlık sınırı altındaki asgari ücretin de altında bir aylık alıyor. 2008 yılında 5510 sayılı yasa ile güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranı düşürüldü. Kadınlar emeklilik hakkına daha zor ulaşıyor. Kadın istihdamı yüzde 32, emeklilik oranı ise yüzde 19'dur” dedi.

Emeklilikteki koşulların düzelmesi, işçi ve emekçilerin çalışırken verdiği mücadele ile ilgili olduğunu söyleyen Uyar, “Bugün çalışma yaşamında ücretler düşürülmüş, çalışma saatleri uzamıştır, çok farklı çalışma biçimleri uygulanır durumdadır. Parçalı ücretler nedeni ile alınan ücretler emekliliğe yansımamaktadır ve emekliliğe yansıyacak bir ücret talebi emekçiler açısından büyük önem taşıyor. Esnek çalışma, kiralık işçilik vs. uygulamalarla emeklilik için gereken prim gün sayısına ulaşmak özellikle gençler açısından bir hayal durumunda. Emeklilerin çeşitli örgütleri ve örgütlenme mücadeleleri var. Toplumun her alanında olduğu gibi bu alanda da örgütlü mücadele önemli. Bu mücadeleleri birleştirmek gerekli” diye konuştu.

“ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYLE SORUNLARIN ÜSTESİNDEN GELİNİR”

ESP İl Başkanı Kerim Altınmakas ise, “İnsanca yaşanabilir bir ücret ve barınma hakkı istiyoruz. Sağlıklı, ulaşılabilir bir ulaşım hakkı istiyoruz. Kültürel anlamda sosyal ve sanatsal faaliyetlerle kendilerinin üretmesi için olanakların sağlanmasını istiyoruz. Bugün yaşadığımız sömürü sisteminde burjuvazi bunları izin vermiyor çünkü halktan alıp egemene verme gibi bir işlevi var” diyerek tüm bu sorunlar karşısında örgütlü mücadeleyle sorunların üstesinden gelineceğini söyledi.

“EMEKLİLER ARASINDA ÜCRET FARKI KALDIRILSIN”

Halkevleri Danışma Kurulu üyesi Doğan Halis de emeklileri, işsizleri, güvencesizleri örgütleyen bir yapının olması gerektiğini söyleyerek, “Emekliler arasındaki ücret farkının kaldırılması istiyoruz. Her emekliye yılda bir belli sayıda ikramiye verilmeli, emekli maaşlarından yapılan sağlık harcamaların kesintiler durdurulmalı” dedi.

BİRLEŞİK EMEKLİLER SENDİKASININ KURULMASI

HDK Yürütme Kurulu üyesi Salih Zeki Tombak, Birleşik emekliler sendikası kurulması kararımız var. Emeklilik ve yaşlılık konusunun siyasi partilerin çok fazla içselleştirdiği şeyler olduğunu düşünmüyorum” diye ekledi.

HDP adına söz alan Sabri Gül ise, “Asgari geçim standardı üzerine inşa edilmiş bir ücret sisteminden yanayız. Toplumsal sınıfsal kesimlerin kendi zorunlu ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayabileceği ve bunun üzerinden kendisini gerçekleştirebileceği bir ücret düzeyi belirlenmesini istiyoruz” dedi.

“EMEKLİLERİN YOKSULLUK SINIRI ALTINDA YAŞAMASI KABUL EDİLEMEZ”

SOL Parti il yöneticisi Serpil Öz Tahmaz de “Emekliler emekli olduktan sonra en rahat ortamda yaşaması gerekirsen yoksulluk sınırında yaşamaları kabul edilebilir değildir. Emeklilerin 25 yılı aşan örgütlenme çabalarını bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da Sol parti olarak yanlarındayız. Bu uzun yolculukta elbette ki kimi zaman ayrılıklar yaşıyoruz, ama bu yürüyüşte rejim iktidarı bize yeniden bir arada yürümeyi öğretecektir” diye konuştu.

Yeşil Sol Parti adına konuşan Hüseyin Çağlar ise, “Bizim yaptığımız zaten toplumun değişik kesimlerinin taleplerini bizim taleplerimize dönüştürmektir. Neler yapılacaksa o toplumsal kesimle birlikte değerlendirerek yapmaktır. Emeklilerin talepleri neyse parti olarak taleplerimiz de onlar olacaktır” diyerek ortak mücadele vurgusu yaptı.

TÖP İzmir İl Örgütü adına da Erkan Gökber mesaj göndererek birleşik mücadeleyi büyütme ve ileriye taşıma vurgusu yaptı.

Konuşmaların ardından sonuç bildirgesi okundu. (İzmir/EVRENSEL)  

ÖNCEKİ HABER

Altın Koza’da kısa film jürilerinin açıklanması isteniyor

SONRAKİ HABER

Sedat Peker'in avukatı Ersan Bakır, Cenk Çelik hakkında açıklama yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa