18 Eylül 2022 22:07
/
Güncelleme: 21:39

Avusturya Sendikalar Birliği'nin pahalılığa karşı yürüyüşüne 36 bin kişi katıldı

Avusturya Sendikalar Birliğinin çağrısıyla ülkenin dokuz kentinde düzenlenen eylemlerde artan hayat pahalılığı ve enerji fiyatlarına karşı kalıcı çözüm üretilmesi istendi.

Avusturya Sendikalar Birliği'nin pahalılığa karşı yürüyüşüne 36 bin kişi katıldı

Fotoğraf: Markus Auer

Zeynep ARSLAN
Viyana

Avusturya'da Yeşiller ve Hıristiyan Halkçı (ÖVP) koalisyon hükümetinin artan hayat pahalılığı ve enerji fiyatlarına karşı kalıcı ücret artışları yerine bir kerelik ikramiyeler sunması, Avusturya Sendikalar Birliği (ÖGB) tarafından 17 Eylül Cumartesi günü ülkenin dokuz kentinde yapılan eylemlerle protesto edildi. Sendika, eyleme toplam 36 bin 200 kişinin katıldığını açıkladı.

Hükümetin kalorifer, ısıtma, sıcak su, elektrik, temel gıda ürünleri konularında yaptığı öneriler halk tarafından tepkiyle karşılanırken, ülkeyi yönetenlerin önerileri, emekçilerin yaşam koşullarına ne denli uzak ve yabancı olduklarının kanıtları olarak değerlendirildi.

ÖGB'nin bütün eyaletlerde düzenlediği yürüyüşe kötü hava koşullarına rağmen ülke genelinde 36 bin 200 kişi katıldı. En büyük eylem ise Viyana’da 20 bin kişinin katılımıyla yapıldı. Ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Partinin (SPÖ) yanı sıra İşçi Odaları da (AK) eylemlere katıldı, yöneticileri katılım sağlayıp halka seslendi.

Sonbaharla birlikte yoğunlaşacak toplu sözleşme görüşmelerinde hayat pahalılığı, enflasyon, pandemi ve savaş ile birlikte büyük şirket ve holdinglerin yapmış oldukları üretim artışları ve yüksek kârların da göz önünde bulundurulması gerektiği konusu, konuşmaların odak noktası oldu. İlkbaharda düzenlenmiş olan toplu sözleşme görüşmeleri yüzde 3,5 ve yüzde 5'lik artışlarla sonuçlanırken bugün Avusturya yüzde 9,3’lük (Ağustos rakamları) bir enflasyon yükselişiyle karşı karşıya.

ÖGB BAŞKANI KATZIAN: ARTIK YETER

Avusturya'da pahalılığa karşı düzenlenen mitinglerden bir fotoğraf.

Fotoğraf: Markus Auer

ÖGB Başkanı Wolfgang Katzian eyemde yaptığı konuşmada, hayat pahalılığının sadece belirli bir kesime değil kadınlara, gençlere, emeklilere ulaştığını ifade etti. Katzian'ın özellikle eleştirdiği konu ise hükümetin tek seferlik yardım ve destek ödemeleri yapması oldu. Yapılan yardımların yetersiz olduğunu söyleyen Katzian, miting ve yürüyüşlerin devam edeceğine işaret etti.

ÖGB Başkan Yardımcısı Korinna Schuhman ise konuşmasında pahalılıktan özellikle kadınların mağdur olduğuna işaret etti ve Avusturya’da bir kadın bakanlığının dahi olmadığına vurguda bulundu. AK Başkanı Renate Anderl ise yeni okul döneminin başlaması dolayısıyla çocuklarının ihtiyaçlarını sağlamakta güçlük çeken ebeveynlerin artık çocuklarının beslenme kaplarına neyi koyup koyamayacaklarını hesaplayacak hale geldiklerini söyledi. Refahın adil ve eşit dağıtılması gerektiğini vurgulayan Anderl, bu ülkede bir yanda yoksulluk riski ile karşı karşıya kalan, giderek yoksullaşan bir kesimin karşısında zenginlerin neden hala bu denli zenginleşebildiklerini birinin açıklaması gerektiğini ve adaletin sağlanmasının daha zorunlu olduğunu söyledi.

Avusturya'da pahalılığa karşı düzenlenen mitinglerden bir fotoğraf.

Fotoğraf: Markus Auer

"ENERJİDE TAVAN FİYATI BELİRLENSİN"

ÖGB, yükü hafifletmek için hızlı önlemler alınması çağrısında bulunuyor. Enerji, konut, gıda ve ulaşım alanlarında fiyatların düşmesini, elektrik ve doğalgaz faturalarında enerji fiyat tavanı oluşturulmasını istiyor. Bunun hane başına senelik bin avroluk bir tasarruf sağlayacağını ifade ediyor. ÖGB’ye göre belirlenecek olan bu tavan fiyatını enerji şirketleri gibi üretim maliyet fiyatları yükselmeksizin satış fiyatlarını yükselten ve bu şekilde işçilerin sırtından iki ve üç kat daha fazla kâr elde eden enerji şirketlerinin bu fazla kazançlarına uygulanacak özel bir vergilendirme (Sonderbesteuerung) üzerinden finanse edilebilir olduğunu belirtiyor.

Avusturya'da pahalılığa karşı düzenlenen mitinglerden bir fotoğraf.

Fotoğraf: Markus Auer

ÖGB, 2021 yılında tarım fiyatlarının oldukça düşük olmasına karşın gıda ürünlerinin fiyatlarında ciddi artışların olduğuna işaret ediyor. Belli bir süre gıda ürünlerinin katma değer vergisinden muaf tutmak ürünlerin yüzde 10 ucuzlamasını sağlayacaktır. Pahalılık-karşıtı bir kontrol birimi ise fahiş fiyatların oluşmasına anında ve direk müdahale etme imkânı bulacaktır.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Bütün toplum heybede

Bütün toplum heybede

Emekçileri bastırmak için grevler yasaklandı. “İç cepheyi tahkim” denilerek her kesimden siyasetçi, gazeteci ve aydına yönelik sabah operasyonları, tutuklamalar ve akılalmaz gerekçelerle açılan davalar sürüyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen sendikacılık yaptığı için tutuklandı.

Evrensel'i Takip Et