19 Eylül 2022 13:43
Son Güncellenme Tarihi: 19 Eylül 2022 16:44

Kraliçe Elizabeth için cenaze töreni düzenlendi | Kraliçeye pahalı veda

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth için Londra’nın merkezindeki Westminster Kilisesi’nde cenaze töreni düzenlendi.

Fotoğraf: Raşid Necati Aslım / AA

Paylaş

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in cenaze töreni Londra’da devlet başkanları ve binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Ülkenin resesyona gittiği konusunda uyardığı, enflasyonun yükseldiği ülkede, cenaze törenine yaklaşık 8 ila 9 milyon sterlin harcandığı belirtiliyor. Ancak hükümet henüz resmi bir rakam açıklamış değil.

Kraliçe II. Elizabeth için Londra’nın merkezindeki Westminster Kilisesi’nde cenaze töreni düzenlendi. Töreni, Westminster Kilisesi’nin Rahibi David Hoyle yönetti. Başbakan Liz Truss ve İngiltere’nin yarı sömürgeleri olan İngiliz Uluslar Topluluğu Genel Sekreteri Patricia Scotland, kutsal metinlerden okumalar yaptı. Kilisedeki devlet törenine 2 bin kişi katıldı.

Onlarca ülkenin devlet başkanları ve temsilcileri otobüslerle bölgeye taşınıyorken ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden’ın özel araçları ve korumalarıyla törene katılması dikkat çekti.

İngiltere basınına göre İngiltere ve yanın dört bir yanından yaklaşık 500 lider ve ileri gelen isim, Westminster Kilisesi’ndeki törene katıldı. Törene ABD’de bulunan Cumhurbaşkandünı Tayyip Erdoğan katılmazken Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu hazır bulundu.

Cenazeye davet edilmeyen ülkeler arasında Rusya, Belarus ve Afganistan, Myanmar, Suriye ve Venezuela bulunuyor. Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2018’de İstanbul’daki Suudi Konsolosluğunda öldürülmesi nedeniyle daveti insan hakları gruplarından eleştiri alan Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ise davetli olduğu halde törene katılmadı.

Kraliçenin naaşı törenin ardından Windsor Kalesi’ne götürüldü. Burada aile üyeleri, politikacılar ve Kraliçenin çalışanlarından oluşan küçük törenin ardından, eşi Prens Philip’in yanına defnedildi.

Londra’nın merkezinde Kraliçenin cenazesinin taşınacağı güzergah üzerinde binlerce kişi pazar gecesinden itibaren sıraya girdi. Kentte okul ve üniversiteler eğitime bir gün ara verirken, mağazalar da kapalı kaldı. Polis, gizli servis görevlileri ve terörle mücadele ekiplerinin, ülke tarihindeki en büyük güvenlik operasyonunu yürütmek için birlikte görev yaptığı bildirildi.

Kraliçe II. Elizabeth, 8 Eylül’de, 96 yaşında hayata gözlerini yummuştu.

İNGİLTERE’DE HAYAT PAHALILIĞI ARTIYOR

Kraliçenin cenazesi gerekçesiyle harcanan bütçe ve ülke genelinde tatil ilan edilmesi de tartışmalara neden oldu. AJ+’ın haberin göre cenaze töreninin 9 milyon sterline malolması bekleniyordu. Ülkedeki anketler ise Birleşik Krallık’ta 2 milyondan fazla kişinin her gün yemek yiyemediğini gösteriyor. Krallık’a her 7 yetişkinden 1’i öğünlerini atladığını ya da azalttığını bildiriyor. Yoksul çocukların yüzde 30’unu kapsam dışı bırakan sınırlamalar nedeniyle 800 bin düşük gelirli çocuk ücretsiz okul yemeklerine (çocuk başına 2.85 dolar) erişemiyor. Her 3 çocuktan 1’i yoksulluk içinde yaşıyor. Okulların yüzde 81’i çocuk açlığında artış olduğunu bildiriyor. Okullar artan maliyetler nedeniyle yemek boyutlarını küçültmek ve daha az sağlıklı malzeme kullanmak zorunda kaldıklarını bildiriyor. Birleşik Krallık’ta enerji fiyatlarının da hükümetin sınırlamasına rağmen bu kış yüzde 27 oranında artması, kış aylarında 1.3 milyon kişinin bu kış yoksulluğa düşmesi bekleniyor. İngiltere’deki işçilerin ise 1815’teki Waterloo Savaşı’ndan bu yana ücretlerinde en uzun süreli düşüşü yaşadıkları yorumları yapılıyor.

Öte yandan Birleşik Krallık’taki hastaneler Kraliçe Elizabeth’in cenaze töreninin yapılacağı 19 Eylül günü resmi tatil olduğu için binlerce randevuyu iptal etti. Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), kanser tedavisi ve doğum kontrolleri gibi prosedürleri “öngörülemeyen koşullar” nedeniyle “acil olmayan” ilan etti.

İngiliz kraliyet ailesinin ise 28 milyar dolarlık bir serveti olduğu tahmin ediliyor. Kral Charles, veraset vergisi ödemeden Kraliçeden 500 milyon dolar miras aldı.

Kraliçenin cenaze törenine binlerce kişi katılsa da ülkede monarşiye olan desteğin azaldığı belirtiliyor. 1994 yılından bu yana monarşiye yönelik tutumları inceleyen Ulusal Sosyal Araştırmalar Merkezinin (NCSR) son anketi, monarşinin “çok ya da oldukça önemli” olduğuna inanan çekirdek grubun yüzde 55’e düştüğünü ortaya koydu. 18-24 yaş arası gençlerin sadece yüzde 40’ı ve etnik azınlıklardan gelen insanların yüzde 37’si monarşiyi destekliyor. 2021 yılında YouGov tarafından yapılan bir ankete göre 18-24 yaş grubundakilerin yüzde 41’i artık seçilmiş bir devlet başkanı olması gerektiğini düşünüyor. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Karanlık odalarda çöpten kurulan bir hayat!

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen Bursa: Banka promosyon hakkımız yenilensin, kayıplarımız giderilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa