Rusya'da kısmi seferberlik ilanı | Ukrayna’da barış ihtimali azalıyor
Rusya Devlet Başkanı Putin, kısmi seferberlik ilan ettiğini açıkladı.
Vladimir Putin | Fotoğraf: Kremlin Basın Dairesi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ulusa sesleniş konuşmasında Rusya’da “kısmi” bir askeri seferberlik ilan etti ve Rusya’nın Ukrayna ve Batı’ya karşı hedeflerine ulaşmak için “gerekli tüm araçları” kullanma sözü verdi.
Moscow Times’ın haberine göre önceden kaydedilen görüntülerde Putin, “Sadece şu anda yedekte bulunan vatandaşlar, öncelikle de silahlı kuvvetler saflarında görev yapmış olanlar askerlik hizmeti için çağrılacak” dedi.
Bu hamle, Rus ordusunun Ukrayna’nın kuzeydoğusunda Kharkiv bölgesindeki bazı kentlerden geri çekilmesinin ve Ukrayna ordusunun bu bölgelerin kontrolünü geri aldığını açıklamasının ardından geldi.
Putin ise kararına gerekçe olarak Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde yaşanan şiddetli çatışmaları gösterdi ve Batı’nın Ukrayna’yı Rus topraklarına saldırmaya teşvik ettiğini iddia etti.
Putin, “Washington, Londra ve Brüksel’de Kiev’i doğrudan askeri harekatı bizim topraklarımıza kaydırmaya zorluyorlar... Rusya’yı savaş alanında yok etmek için mevcut tüm araçların nasıl kullanılması gerektiğinden ve bunun sonucunda siyasi, ekonomik, kültürel ve her türlü egemenliğin kaybedilmesinden ve ülkemizin tamamen yağmalanmasından bahsediyorlar” dedi.
NÜKLEER UYARI
Putin ayrıca Batı’nın Moskova’ya yönelik “nükleer şantajı” olarak adlandırdığı tehdide de yanıt verdi. “Nükleer felaket tehdidi oluşturan Zaporijya nükleer santralinin Batı’nın teşvikiyle bombalanmasından değil, aynı zamanda önde gelen NATO ülkelerinin üst düzey temsilcilerinin Rusya’ya karşı kitle imha silahları, nükleer silahlar kullanma olasılığına ve kabul edilebilirliğine izin vermesinden bahsediyorum” dedi ve “Rusya hakkında bu tür açıklamalara izin verenlere, ülkemizin NATO ülkelerinden daha gelişmiş çeşitli (imha silahlarına) sahip olduğunu hatırlatmak isterim. Ülkemizin toprak bütünlüğü tehdit edildiğinde, Rusya’yı ve halkımızı korumak için kesinlikle elimizdeki tüm araçları kullanacağız. Bu bir blöf değildir” diye ekledi.
300 BİN YEDEK SAVAŞA ÇAĞRILACAK
Putin’in konuşmasının ardından televizyona çıkan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, “kısmi” seferberliğin bir parçası olarak 300 bin Rus yedek askerin hizmete çağrılacağını söyledi. Şoygu, “Kolektif Batı ile savaş halindeyiz” ifadelerini kullandı.
Kremlin’in internet sitesinde yayımlanan seferberlik kararnamesinde de, seferber edilen askerlerin sözleşmelerinin “kısmi seferberliğin sonuna kadar” sona ermeyeceği belirtilirken, sadece yaş, sağlık ve hapis cezası olası istisna olarak sıralandı.
Savaşa karşı çıkan Rus askerlerine yardım eden İnsan Hakları Savunucusu Pavel Chikov’a göre seferberlik kararnamesi, Savunma Bakanlığına Şoygu tarafından açıklanan 300 bin kişiden daha fazlasını seferber etme seçeneği verecek şekilde muğlak. Chikov, Telegram mesajlaşma uygulamasında “Gerçekte, Rusya Savunma Bakanlığı savaşa hangi adamların, nerede ve ne miktarda gönderileceğine karar verecek” diye yazdı: “Bu şu şekilde işleyecek: Savunma Bakanlığı her bir Rus bölgesi için kotalar belirleyecek ve valiler bu kotaları doldurmaktan sorumlu olacak.”
Mart sonundan bu yana Rusya’nın savaş alanındaki kayıplarına ilişkin ilk resmi tahmininde Şoygu, çatışmaların başlamasından bu yana Ukrayna’da 5 bin 937 Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı.
SAVAŞ KARŞITI ÇAĞRI: PUTİN’İN SARAYI İÇİN Mİ ÖLECEKLER?
Moskova Borsası çarşamba sabahı kısmi seferberlik haberi üzerine keskin bir düşüş yaşayarak yüzde 9.45 ile Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlangıcından bu yana görülmemiş bir seviyeye geriledi. Duyurunun ardından Vesna (Bahar) muhalefet hareketi de ülke genelinde protesto çağrısı yaptı.
September 21, 2022
Moscow Times’ın haberine göre açıklamada, “Binlerce Rus erkek -babalarımız, kardeşlerimiz ve kocalarımız- savaşın kıyma makinesine atılacak. Ne için ölecekler? Anneler ve çocuklar neden gözyaşı dökecek? Putin’in sarayı için mi? Şimdi savaş gerçekten her eve ve her aileye gelecek” denildi.
‘SAVAŞ SUÇLARI’NA YENİ CEZALAR
Öte yandan Rusya Parlamentosu, salı günü, Ukrayna işgalinden “Teslim olmak” da dahil olmak üzere savaş zamanı eylemleri için 15 yıla kadar hapis cezası getiren kapsamlı bir yasa çıkardı. Gönüllü teslim olma ve yağmalama sırasıyla 10 ve 15 yıl hapisle cezalandırılırken, “seferberlik, sıkıyönetim ve savaş zamanı” ağırlaştırıcı sebepler olarak sıralandı.
Parlamentoda temsil edilen tüm partilerin üyeleri tarafından kaleme alınan tasarıya göre seferberlik ya da savaş sırasında firar 10 yıla kadar cezalandırılacak. Vicdani retçiler ise savaş zamanında üç yıla kadar hapisle cezalandırılıyor.
Dumadaki tasarı hakkında ilk haberi veren İnsan Hakları Avukatı Pavel Chikov’a göre tasarı, daha önce Rus Ceza Kanunu’nda yer almayan “seferberlik, sıkıyönetim ve savaş zamanı” kavramlarını da içeriyor.
Askeri Avukat Maxim Grebenyuk, haber sitesi Vyorstka’ya yaptığı açıklamada, yasadaki dile işaret ederek, hizmeti reddeden askerlerin sıkıyönetim olmasa bile hapse atılabileceğini söyledi.
Rusya Federal Konseyinin tasarıyı dün oylaması bekleniyordu. Ardından Devlet Başkanı Vladimir Putin’e gönderilerek birkaç gün içinde yasalaşması sağlanacak.
Şubat ayında Ukrayna’nın işgalinden bu yana Kremlin, Rus kamuoyunun önünde yaşananların bir savaş değil, “özel bir askeri seferberlik” olduğu konusunda ısrar ediyordu. Medyada ve kamuoyunda “savaş” teriminin kullanılması fiili olarak yasaktı.
UKRAYNA’NIN İLERLEMESİ RUSYA’YI KARIŞTIRDI
Ancak Ukrayna’nın kuzeydoğusunda Rus savunmasının çökmesinin, geçen hafta “Rus oligarşisi” içinde sert çatışmaların patlak vermesine neden olduğu belirtiliyor. Petersburg’daki ABD yanlısı liberal politikacılar Putin’in “ulusal ihanet” gerekçesiyle görevden alınması için bir imza kampanyası başlatırken, Rusya Federasyonu Komünist Partisi Başkanı Ziganov gibi Kremlin yanlısı politikacılar seferberlik ilan edilmesi ve savaşın gerçekten yaşandığının kamuoyunca kabul edilmesi çağrısında bulundu. Buna karşılık Kremlin, genel bir seferberliğin hükümet içinde tartışma konusu bile olmadığında ısrar ediyordu.
Moskova’nın çatışmanın önemli ölçüde genişlemesine hazırlandığının bir başka göstergesi de Kremlin’in, 23-27 Eylül tarihleri arasında doğu ve güneydoğu Ukrayna’da Lugansk, Donetsk, Zaporijia ve Herson bölgelerinde Rusya Federasyonu’na katılma konusunda referandumlar düzenleyeceğini açıklaması olmuştu.
Eski Devlet Başkanı ve Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, Telegram kanalında yaptığı açıklamada referandumların bu bölgeleri Rus topraklarının bir parçası haline getireceğini söyledi.
ABD ve Kiev, referandumların yapılmasını kınadı ve bunları “sahte referandumlar” olarak nitelendirdi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kubela ise “Ukrayna’nın kendi topraklarını özgürleştirmek için her türlü hakka sahip olduğunu ve Rusya ne derse desin özgürleştirmeye devam edeceğini” belirtti.
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya’nın kısmi seferberlik kararı sonrası AB’nin Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğini bildirdi. Sosyal medyadaki açıklamasında, “Bu savaşta tek bir saldırgan var, o da Rusya. Saldırıya uğrayan ülke ise Ukrayna” ifadesini kullanan Michel, AB’nin Ukrayna’ya desteğinin devam edeceğini ve sarsılmaz olduğunu vurguladı.
YURT DIŞI UÇAK BİLETLERİ TÜKENDİ
Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki savaş yüzünden askeri kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından ülkeden özellikle yurt dışındaki İstanbul, Erivan ve Tiflis gibi kentlere tek yön uçak biletleri tükendi. Moskova ve Dubai arasında en ucuz bilet ise normal fiyattan beş misli daha fazla artarak 5 bin dolara ulaştı. (DIŞ HABERLER)