İstanbul'da kadınlar Mahsa Amini için İran Başkonsolosluğu önünde toplandı

İstanbul'da kadınlar İran Başkonsolosluğu önünde toplanarak Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından katledilmesine tepki gösterdi, "Mahsa Amini'nin katili Molla rejimidir" dedi.

21 Eylül 2022 14:04
Son Güncellenme Tarihi: 21 Eylül 2022 16:04
Paylaş

Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla kadınlar, İran’da ahlak polisi tarafından öldürülen genç kadın Mahsa Amini için İran Başkonsolosluğu önünde bir araya geldi. Amini'nin ahlak polisi olarak da bilinen İrşad devriyeleri tarafından öldürülmesini protesto eden kadınlar, “Mahsa’nın ve İran’lı kadınların mücadelesi hepimizin mücadelesidir” denildi

kitle arasında ellerinde saç tutan bir kadın

Mahsa Amini’nin ahlak polisi olarak da bilinen İrşad devriyeleri tarafından öldürülmesine karşı Türkiye’de eylemler sürüyor. Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla kadınlar İstanbul’da İran Başkonsolosluğu önünde açıklama yapmak için bir araya geldi. Açıklamaya çok sayıda İranlı’da katıldı. Yoğun polis ablukasının altında yapılan açıklama da “Mahsa Amini için her yerde isyandayız”,  “İranlı kadınların özgürlük mücadelesi bizim mücadelemizdir. Yaşasın uluslararası dayanışmamız”, “Mahsa Amini’nin katili dinci faşist rejimdir” dövizler taşındı. Kadınlar Amini’nin başörtüsü takmadığı için öldürülmesin dikkat çekmek ve kıyafet dayatmasına tepki göstermek için saçlarını kesti. Saçlarını ellerinde sallayan kadınlar, “kadınlar birlikte, birlikte güçlü”, “yaşasın kadın dayanışması” sloganı attı.

kitle arasında ellerinde saç tutan bir kadın

"İRAN’DA HİÇBİR ŞEY YAPMAMA İZİN VERMEDİLER"

Burada konuşan İranlı bir kadın, Türkiye’li kadınlara teşekkür ederek sözlerine başladı ve ekledi: “İran’da trans bir kadın olarak yaşayamadım. 8 senedir buradayım. Spor yapmama izin vermediler, istediğim gibi giyinmeme izin vermediler. Hiçbir şey yapmama izin vermediler. Çünkü bir kadınım. 22 yaşındaki bir kız neden öldürüldü çünkü bizim gibi giyinmek istedi."

konsolosluk önünde toplanan kadınların yukarıdan görüntüsü

"MAHSA’NIN KATİLİ DİNCİ FAŞİST MOLLA REJİMİ"

Kadınlar Birlikte Güçlü adına açıklamayı Rüya Kurtuluş okudu. “Mahsa’nın katili dinci faşist molla rejimidir” diyerek söze başlayan Kurtuluş, “Günlerdir İran sokakları yanıyor. Günlerdir dünyanın her yerinde biz kadınların içi yanıyor, öfkesi, isyanı büyüyor. Bir kadın daha ona dayatılan sınırları reddettiği şöşb devlet şiddeti ile öldürüldü.22 yaşındaki kürt kadın Mahsa Amini, İran’da Molla rejimi tarafından yönetilen ve ‘ahlak polisi’ diye bilinen irşad devriyeleri tarafından başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle işkenceyle tutuklandı. Polis karakoluna götürülen Mahsa, aynı gece hastaneye kaldırıldı ve oradan da ölüm haberi geldi. Amini’nin başına aldığı darp nedeniyle beyin kanaması geçirmesi sonucu yaşamını yitirdiğini kesinleşti. Yani polis tarafından katledildi Mahsa Amini” ifadelerini kullandı.

"KADIN DÜŞMANI POLİTİKALARIN SONUCU"

Dünyanın her yerinde erkek egemen sisteme ve devlet şiddetine karşı mücadele eden kadınlar, Mahsa Amini’nin katledilmesine karşı başta İran olmak üzere sokaklara döküldüğünü aktaran Kurtuluş, “Faşist İran rejimi ve kadınların yaşam tarzlarına müdahale eden ahlak polisi gibi kurumları protesto eden gösteriler, yürüyüşler yapılıyor. Mahsa’nın katledilmesi İran’da 43 yıldır süren dinci ve kadın düşmanı politikaların sonucudur. İran’da 1979’dan bu yana kadınlara başörtüsü dayatılıyor. Sokaklarda irşad devriyeleri adete cadı avına çıkıyor. Kadınlar tutuklanıyor. LGBTİ+ların cinsel, duygusal, romantik ilişkilenmeleri suç sayılıyor” dedi.

kitle arasında ellerinde saç tutan bir kadın

"İRAN ÇOK UZAĞIMIZDA DEĞİL"

Kurtuluş, “İran uzağımızda değil. Yanı başımızda İran uzağımızda değil. Bu topraklarda LGBTİ+ların varlığına karşı düşmanlık geçen hafta sonu devlet desteğiyle sokağa döküldü. Valilik izniyle, RTÜK’ün desteğiyle islamcı, gerici bir güruh ve kendilerine cumhuriyetçi diyen bir başka ırkçı grup bir arada nefret söylemleriyle yürüyüş yaptı.Şeriat propagandası, ırkçılık, nefret söylemi devletin izniyle büyütülüyor. İran çok uzağımızda değil. Tarikatlar talep ediyor, istanbul Sözleşmesi feshediliyor. Bİr grup erkek kendini mağdur baba ilan ediyor nafaka hakkımız gasp edilmeye çalışılıyor” diye konuştu.

"İRAN’LI KADINLARIN MÜCADELESİ HEPİMİZİN MÜCADELESİ"

“Hukuk bittiyse direniş bir haktır" diyen Kurtuluş son olarak şunları söyledi: “Yıllardan beri İranlı kadınlar başörtüsü dayatması başta olmak üzere ‘şeriat kuralları’ adı altında yaşamlarına müdahale eden erkek egemenliğine karşı mücadele ediyor. Bugün iran sokaklarında aşina olduğumuz bir ses yükseliyor: Jin, jiyan, azadi. Bizlerde Türkiye’den İran’lı kadınların sesini yükseltiyoruz. Mahsa'nın ve İran’lı kadınların mücadelesi hepimizin mücadelesidir.”

Açıklamanın ardından dağılan kitleye polis slogan atmaması yönünde uyarıda bulundu, slogan atılması halinde ise gözaltı yapılacağı yönünde kitleyi tehdit etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Tramvay’da bir güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi: Kaza değil, iş cinayeti

SONRAKİ HABER

Sedat Peker’in "basın danışmanı" Emre Olur tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa