Musa Anter davası zaman aşımı nedeniyle düşürüldü
Musa Anter’in katledilmesine dair açılan davada mahkeme heyeti Anter ve Öztürk davalarının zaman aşımına uğramaları nedeniyle düşmesine karar verdi.
Fotoğraf: MA
20 Eylül 1992'de öldürülen Gazeteci-Yazar Musa Anter'in cinayetine ilişkin yargılamada mahkeme heyeti mütalaa yönünde karar alarak Anter ve Öztürk davalarının zaman aşımına uğramaları nedeniyle düşmesine karar verdi.
Avukat Oya Aydın, mahkeme heyetinin 5 dakikalık aranın ardından böyle kapsamlı ve uzun bir karar vermesinin mümkün olmadığına dikkat çekerek, taleplerinin dikkate alınmadığını ve önceden karar alındığının anlaşıldığını söyledi.
Kararın ardından adliye çıkışında açıklama yapıldı.
DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde geçtiğimiz hafta görülen duruşma, cinayetin yıldönümünden bir gün sonraya ertelenmişti. Duruşmaya HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP Milletvekilleri Fatma Kurtulan, Rıdvan Turan, Kemal Pekgöz, Emek Partisi Ankara İl Başkanı Şükran Doğan da katıldı.
Gelen evrakları okuyan mahkeme başkanı, Abdülkadir Aygan hakkında yazılan yazıya Adalet Bakanlığının yanıt vermediğini bildirdi.
“İNSANLIĞA KARŞI SUÇ KAPSAMINDA”
İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı ve Musa Anter'in oğlu Dicle Anter'in avukatı Öztürk Türkdoğan, cinayetin ardından yürütülen soruşturmanın yetersizliği nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ihlal kararı verdiğini hatırlattı.
Bu davanın insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirten Türkdoğan, devlet içerisindeki çete yapılanmalarıyla Anter ve çok sayıda kişinin öldürüldüğünü dile getirdi. İnsanlığa karşı suçlarda zamanaşımı uygulanamayacağını belirten Türkdoğan, burada sürekli işlenen suçlar kapsamında bir değerlendirme yapılması gerektiğini söyledi.
12 EYLÜL VE MADIMAK HATIRLATMASI
Avukat Oya Aydın, Belçika'nın insanlığa karşı suçlarda geriye dönük uygulama olmayacağını savunmasına rağmen AİHM'nin somut olaya bakılması ve sanık lehine karar verilmemesi gerektiği yönünde görüşüne dikkat çekti. Türkiye'de somut ve açık kararlar verilmemekle birlikte yasa koyucunun benzer bir yaklaşımda bulunduğunu belirten Aydın, işkence suçunun zamanaşımına tabi olmayacağı konusundaki yasa değişikliğini hatırlattı. Burada işkence söz konusu olmasa da sıradan bir cinayetin olmadığını ifade eden Aydın, Anter cinayetinin siyasi saiklerle işlendiğini ve 30 yıldır etkili soruşturma yürütülmediğini söyledi. Aydın, Madımak Katliamı ve 12 Eylül davalarında da benzer süreçlerin yaşandığını vurguladı.
MİROĞLU MEKTUBU UZADI, AVUKATLAR DURUŞMAYI TERK ETTİ
Orhan Miroğlu'nun avukatı Serhat Menzilcioğlu'nun beyanında yer verdiği, müvekillinin mektubunun uzamasına katılan milletvekilleri ve mahkeme heyeti itiraz etti. Avukatlar Menzilcioğlu'nun AKP propagandası yapmaya başladığını belirterek salonu terk etti.Musa Anter'in oğlu Dicle Anter, mahkemenin bugün tarihi bir karar vereceğini söyledi. Mahkemenin insanlığa karşı suç olarak değerlendirmek ya da cezasızlık politikasını sürüdüreceğini ifade eden ve Anter, Avukat Menzilcioğlu'nun tutumuna tepki göstererek "Miroğlu AKP'lidir. Nokta" dedi.
DAVA DÜŞÜRÜLDÜ
Savcı; Musa Anter ve Ayten Öztürk cinayeti davalarının aradan geçen 30 yıllık zamanaşımına uğradığı için düşürülmesi, sanık Hamit Yıldırım hakkında adli kontrol kararının kaldırılması yönünde mütalaa verdi. Mahkeme heyeti de mütalaa yönünde karar vererek Anter ve Öztürk davalarının zamanaşımına uğramaları nedeniyle düşmesine karar verdi
AÇIKLAMA ENGELLENMEK İSTENDİ
Duruşmada karar çıkması ardından açıklama yapılmak istendi. Adliyenin D kapısından çıkan duruşma izleyicilerinin önü kesilerek, adliyenin diğer tarafından yapılacak açıklamaya katılmalarına izin verilmedi. Milletvekilleri ve HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ı kitleden ayıran polis, avukatlar, insan hakları savunucuları ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin etrafını ablukaya aldı.
Polisler ile kitle arasında yaşanan gerginlik uzun sürdü. Avukatlar ve polisler arasında yaşanan tartışmalar ve arbede yaşandı. Duruma tepki gösteren kitle, İHD Ankara Şube’sine açıklama yapmak üzere geçti.
Adliyenin A Kapısı’nda HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Musa Anter’in oğlu Dicle Anter ile Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu üyeleri, milletvekilleri açıklama yaptı.
"ZAMANAŞIMINA KARAR VERMEK ZORUNDA DEĞİLDİ"
Açıklamada konuşan Sancar, “Musa Anter dosyasında sürpriz bir karar çıkmadı, beklendiği gibi zaman aşımından dava düşürüldü. Bunun iki açıdan değerlendirilmesi gerekiyor: Hukuki ve politik açıdan. Mahkeme zaman aşımı kararı vermek zorunda değildi. Çünkü bu cinayet sıradan bir eylem olarak görülemezdi. Bu devlet içinde örgütlenmiş siyasi bir kararla planlanmış cinayetler serisinin önemlilerinden biri. Dolayısıyla insanlığa karşı suç kapsamında kabul edilmesi gerekiyordu. Evrensel hukuk böyle emrediyor. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları içtihatları da böle bir karar vermeyi emrediyordu. Ama mahkeme bunlara uymadı, 30 yıllık sürenin dolduğunu belirterek davayı düşürdü” dedi. (Ankara/EVRENSEL)