Boğaziçi hazırlıkta ‘İngilizce’ bir sorun: 1279 öğrenciden sadece 500’ü sınavı geçebildi
Okuldaki İngilizce yeterlilik sınavının Türkiye’deki en zor sınavlardan biri olduğunu belirten öğrenciler, buna karşılık eğitimin yetersiz olduğunu dile getirdi.
Fotoğraf: Evrensel
Serpil ÖZDEMİR
İstanbul
Boğaziçi Üniversitesinde İngilizce hazırlık senesini tamamlamak için şart koşulan BUEPT (Boğaziçi University English Proficiency Test) sınavının sonuçları açıklandı. Eylül’de yapılan BUEPT sınavına giren toplam 1279 öğrenciden sadece 500’ü sınavı geçebildi. Sınavı geçemeyen öğrenciler ocakta tekrar sınava girecek.
ÖĞRENCİLİK HAKLARI DÜŞTÜ
Sınavı geçemeyen öğrencilerin aktif öğrencilikleri düşmüş olduğundan ders göremeyecek, burslardan yararlanamayacak, yurtlarda kalamayacak ve ulaşımda dahi indirimli öğrenci kartı kullanamayacaklar. Bunları yaşamak istemeyen öğrenciler ise bölümlere göre değişen harç miktarları (örneğin, Mühendislik Fakültesi 472,5 TL, İletişim Fakültesi 347,25) ödemek zorunda. Şehir dışından gelen öğrenciler içinse ciddi maddi zorluk var. Yılın belli aylarında yapılan sınav için öğrenciler her seferinde yol parası vermek durumunda kalacak.
‘OKULUN VERDİĞİ KAYNAKLAR YETERSİZ’
Sınav zorlaştırıldığı için bu yıl sınavda kalan öğrenci sayısının arttığı görüşünde olan öğrenciler, İngilizce eğitiminin niteliğinin arttırılmasını istedi. Hazırlık öğrencilerinden İlayda, üniversitenin kendilerine sunduğu kaynakların yetersiz olduğuna işaret ederek “Kaynaklar sınav için kesinlikle sınav için yetersizdi. Ayrıca okula en temel İngilizce seviyesiyle başladım ve çok kısa bir süre içerisinde Türkiye’nin en zor hazırlık sınavına girmek beni strese soktu. İngilizcede temeli olmayan birinin bir yıl içinde istenilen seviyeye ulaşmasının mümkün olmadığını düşünüyorum” dedi. Oğuz ve Berkay da İlayda’nın yetersiz kaynak eleştirisine katılıyor. Umut ise okulun daha uzun ve kaliteli bir eğitim süreci sunmadığı görüşünde. Türkiye’deki en zor sınava girdiklerini ama verilen eğitimin yetersiz olduğunu anlatan Damla “Müfredat çok sıkışık bu yüzden öğrenmek güçleşiyor. Remedial (bölüme başlayamamak) ise ayrıca zor çünkü bizi yalnız kaldığımız bir süreç bekliyor” dedi.