22 Eylül 2022 15:39

İran: Rejimin şiddeti, halkın öfkesi artıyor

İran'da Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolar devam ediyor. İran yönetimi protestoları şiddetle bastırmaya çalışırken, en az 13 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin başörtüsünü uygun takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından öldürülmesine karşı protestolar sürüyor. İran yönetimi protestolara yönelik şiddeti artırdı. En az 13 kişi yaşamını yitirdi. Sosyal medyaya kısıtlama getirilirken halkın öfkesi de büyüyor. Bazı kentlerde karakollar, banka şubeleri ve polis araçları ateşe verildi.

EN AZ 43 KENTTE EYLEMLER

İran’da Kürdistan eyaleti şehirlerinin yanı sıra ülkenin diğer şehirlerinde de İranlılar geceleri sokak eylemlerine devam ediyor. Öğrenciler ise yaygın bir şekilde üniversitelerde protestolar düzenliyor.

Çarşamba gecesi de başkent Tahran’ın yanı sıra en az 43 şehirde protestolar düzenlediği, polis ve güvenlik güçlerinin bu eylemlere müdahale ettiği görüldü. Ülkenin farklı bölgelerinde kalabalık gruplar halinde sokaklara çıkan İranlılar İslami rejimin sembollerini ateşe veriyor ya da yırtıyor. “Hameney’e ölüm”, “Silahlandığımız günün vay haline” ve “Diktatöre ölüm” sloganları da dikkat çekiyor.

İran güvenlik güçleri ise halkı bastırmak için biber gazı, pompalı tüfek ve bazı durumlarda askeri silahlar kullanmaya devam etti.

Gharchak şehrinde protestolara katılanlar valiliği ele geçirdi. Mashhad şehrinde Ahmadabad polis karakolu yakıldı. Sepehr bankasının Tebriz şehrindeki şubelerinden biri de yine ateşe verildi. Shahesvar’da polis kulübesi yakılırken, Neishabur ve Sirjan’da polis arabası ateşe verildi.

1500tasvir adlı Twitter hesabında yayınlanan bir videoya göre, ülkenin kuzeydoğusunda protestocular ateşe verilen bir polis karakolunun yakınında “Öleceğiz, öleceğiz ama İran'ı geri alacağız” diye bağırdı. Bir başka videoda ise Tahran’da bir kalabalığın, kimi çevrelerin “babasının yerine geçebileceği”ne inandığı Hamaney’in oğluna atıfta bulunarak “Mücteba, ölebilirsin ama dini lider olamazsın” diye slogan attığı görüldü.

ÖLENLERİN SAYISI ARTIYOR

Öte yandan ülkenin farklı bölgelerinde ölü ve yaralı sayısı artıyor. Kürdistan İnsan Hakları Ağı’na göre, protestolar sırasında 10 kişi güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. Öte yandan İran Uluslararası Haber Merkezi ise Ghaemshahr’de polisin ateş açması üzeri 3 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. İran’nın farklı bölgelerinde internetin kesilmesiyle birlikte haberleşmenin zorlaştığı düşünüldüğünde ölenlerin sayısının daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

İran Devrim Muhafızları, İslam Cumhuriyeti yargısını, “yalan haber ve söylentiler yayanları” kovuşturmaya çağırdı. Devrim Muhafızlarına bağlı Fars Haber Ajansı ise, İran’da Instagram ve WhatsApp’a erişimin Ulusal Güvenlik Konseyi’nin kararıyla kısıtlandığını bildirdi. Ajans ayrıca, bu erişim kesintisinin ne kadar süreceğinin henüz bilinmediğini belirtti.

İnternetin hükümet tarafından kısıtlanması ve erişiminin engellemesi İran’ın farklı şehirlerindeki hükümet karşıtı protestolarda sıklıkla yaşanan bir durum.

Bu arada “Anonymous” isimli hacker grubu, Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından protestoları desteklemek için İslam Cumhuriyeti’nin web sitelerine yönelik siber saldırılarını sürdürdü. Grup çarşamba günü İran’ın Adli Araştırma Merkezinin veri tabanını ele geçirdiğini ve aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı sitesi ile dini lider Hamaney’in sitesini hacklediğini duyurdu.

REJİM YANLILARINDAN KARŞI PROTESTO ÇAĞRISI

İran’ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre, İslami Tebliğ Koordinasyon Konseyi Başkanı Huccetul İslam Muhsin Mahmudi, Tahranlıları yönetim yanlısı gösteriye davet etti. İran’ın resmi ajansı İRNA da İslami Propaganda Şurası’nın çağrısıyla düzenlenecek gösterilerin cuma namazından sonra ülke genelinde yapılacağını duyurdu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan: Marlboro fabrika değil cezaevi, tuvalet yasak su yasak

SONRAKİ HABER

Gazeteciler hedef haline getiriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa