23 Eylül 2022 00:02
/
Güncelleme: 23:33

Fırat’a siyanür akıtan Anagold Madencilik yeniden faaliyete başlıyor

Erzincan İliç'teki altın madeninden 21 Haziran'da Fırat nehrine siyanür içeren solüsyon akıttığı için para cezası verilip faaliyeti durdurulan Anagold Madencilik, yeniden faaliyete geçiyor.

Fırat’a siyanür akıtan Anagold Madencilik yeniden faaliyete başlıyor

Anagold Madencilik'e ait siyanür havuzu | Fotoğraf: Ferit Demir/Munzur Press

Erzincan'ın İliç ilçesi Çöpler köyündeki altın madeni işletmesinin Yığın Liç Sahası'na ait boru hatlarında 21 Haziran'da yaşanan arızayla Fırat nehrine siyanür içeren solüsyon akıtan Anagold Madencilik, yeniden faaliyete geçiyor.

Yaşanan çevre kirliliği nedeniyle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, şirkete 16 milyon 441 bin TL para ceza uygulayıp madenin faaliyetini durdurmuştu.

Bakanlığın açıklamasında “İlave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı Bakanlığımız denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin faaliyet göstermesine izin verilmeyecektir" denilmişti.

Anagold Madencilik, yaptığı duyuru ile yeniden faaliyete geçtiğini bildirdi. Açıklamada, Bakanlık temsilcilerinin gözetiminde gerçekleştirilen iyileştirme ile, kontrol sisteminin, olaydan önceki sisteme kıyasla daha hassas hale getirildiği öne sürüldü. 

Açıklamada, "Çöpler Madeni’ne 23 Eylül 2022 itibarıyla yeniden faaliyete başlaması için onay verildi. Çöpler maden ekibi, yeniden faaliyete başlama döneminde ilgili Bakanlıklar ve Kamu Kurumları ile yakın temasta bulunmaya devam edecek. Tüm kontrol sistemimiz, olaydan önceki sisteme kıyasla daha da hassas hale getirildi. Ayrıca şiddetli yağış gibi olağandışı durumlarda yüzeydeki suyu toplamak için 2.100 m3’lük yağmur suyu (yüzey suyu) toplama havuzu inşa edildi. Tüm girişimler, Bakanlık temsilcilerinin gözetimiyle ve görüşleriyle tamamlandı" ifadeleri yer aldı.

21 Haziran'da yaşanan çevre kirliliği sonrası, çevre ve meslek örgütleri, faaliyet durdurma ve para cezasının yeterli olmadığını vurgulayıp madenin kapatılmasını istemişti. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çocukları öğüten çark

Çocukları öğüten çark

Yoksulluğun pençesindeki ailelerin çocukları tüm dünyada acımasızca emek piyasasına çekilirken, Türkiye kapitalizmi bu konuda en önde koşuyor. Çarklar köle koşullarında dönsün diye devlet gücünü seferber etmekten geri durmayan iktidar, milyon milyon işçileştirdiği çocukların da uzun ve ağır çalıştırılmasına, onlarcasının ölüme sürüklenmesine göz yumuyor.

2.3 milyon çocuk MESEM kapsamında günde 8-10 saat çalışıp ustalık belgesi aldı

15-17 yaş grubundaki neredeyse her 4 çocuktan biri çalışma hayatında

71 çocuk 2024'te çalışırken hayatını kaybetti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et