23 Eylül 2022 14:36
Son Güncellenme Tarihi: 26 Eylül 2022 20:06

İran’da protestolar sürüyor | Eylemlerde ölenlerin sayısı 57'ye yükseldi

İran'da Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından başlayan protestolar sürüyor. İran İnsan Hakları Örgütü eylemlerde 57 kişinin öldüğünü açıkladı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından İran halkı sokaklardan çekilmiyor. Ülke çapında 30 eyalette 100'den fazla şehirde protesto düzenlendi. Polis ve Devrim Muhafızları güçleriyle devam eden kanlı çatışmalar nedeniyle onlarca kişi hayatını kaybetti. Polis tarafından geniş çaplı tutuklamalar başladı.

Halk, Gheshm ilininin Cuma İmamı Merkezini yakarak “Diktatöre ölüm” sloganları attı. Halk Tebriz, Tahran, Sanandaj, Amol ve birçok ilde valilikleri, bankaları, polis araçlarını yaktı. İran İnsan Hakları Örgütü, pazar akşamı itibarıyla öldürülenlerin sayısının en az 57 olduğunu belirtti.

Uluslararası Af Örgütü, güvenlik güçlerini eylemleri dağıtmak için "kasıtlı ve yasadışı olarak" gerçek mermi kullandığını belirtti.

EYLEMİ DESTEKLEYENLERE YARGILAMA TEHDİDİ

Protestoların başlamasından bu yana yüzlerce kişi gözaltına alınırken, gösterilerin daha fazla yayılmasını engellemek ve güvenlik birimlerinin müdahalelerini gizlemek amacıyla internete ve sosyal ağlara erişim kısıtlandı. İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Eje, protestoları destekleyen isimlerin yargılanacağı yönünde açıklama yaptı. Ejeyi, ülkedeki bazı ünlü isimlerin yargılamayla tehdit etti. Tahran Savcısı Ali El-Kasi Mehr de eyleme katılanların yargılanması için savcılık bünyesinde özel şubeler oluştuklarını açıkladı.

İNGİLTERE VE NORVEÇ BÜYÜKELÇİSİ, DIŞİŞLERİNE ÇAĞRILDI

İran Dışişleri Bakanlığı eylemleri ABD'nin kışkırttığını iddia ediyor. İçişleri Bakanlığı, İngiltere büyükelçisinin, Farsça yayın yapan Londra merkezli televizyon kanallarında "isyan çağrısı" yapıldığı gerekçesiyle bakanlığa çağrıldığını açıkladı. Norveç Büyükelçisi de, Norveç Parlamento Başkanı'nın "İran'ın iç işlerine müdahale ve yapıcı olmayan yorumlar içeren" açıklamaları gerekçesiyle Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Öte yandan Tahran ilinde Mahsa Amini’nin anısına “Hejab” caddesinin tabelası “Mahsa Amini” olarak halk tarafından değiştirildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Vakıfbank güvenliklerinin sesini duyun!

SONRAKİ HABER

Demirtaş ve Mızraklı, Amini’nin öldürülmesini protesto etmek için saçlarını kazıttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa