TMMOB: Kültürpark’ın korunması için yetkilileri göreve çağırıyoruz
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, kentteki büyük etkinliklerin Kültürpark’ta yapılmasının alanın ekolojik yapısına zarar verdiğini söyleyerek yetkilileri Kültürpark’ın korunması için göreve çağırdı.
Fotoğraf: TMMOB İzmir İKK
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) geçtiğimiz günlerde 91'incisi gerçekleştirilen İzmir Enternasyonel Fuarı ve eş zamanlı olarak ilk kez yapılan Terra Madre Anadolu İzmir etkinliklerinin Kültürpark’ta yapılmasını eleştirdi.
Mimarlık Merkezi’nde yapılan açıklamada, fuar ve etkinliklerden dolayı 2. derece doğal ve tarihsel sit statüsündeki Kültürpark’ın önceki yıllara göre bu yıl çok daha fazla olumsuz etki etkilendiği ifade edildi.
Basın açıklamasını okuyan Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Elvin Sönmez Güler, “Kültürpark'ın uzun yıllar boyunca İzmir Enternasyonel Fuarı ve benzeri kapsamlı etkinlikler için kullanılması sebebiyle, ‘Kent Parkı’ işlevinin zaman içinde göz ardı edildiği ve doğal-kültürel değerlerinin hızla zarar görmesine neden olduğu defalarca kamuoyu ile paylaşılmıştır” dedi.
"KÜLTÜRPARK ADETA ŞANTİYEYE DÖNÜŞTÜ"
İzmir Enternasyonel Fuarı'nın hazırlık sürecinde Kültürpark alanının adeta bir şantiyeye dönüştüğünü söyleyen Güler, “Alandaki imalatların ekolojik kaygılar gözetilmeden yapılması hatta stant ve platformlar için canlı bitkilerin sökülmesi akıl ve bilimden oldukça uzak bir yaklaşımın eseridir. Enternasyonel fuar kavramının içini yalnızca konser ve yeme içme aktiviteleriyle doldurmak, bunları yaparken de ekolojik, güvenlik, kalite, hijyen gibi ilkeleri yok saymak ise bu kent için hedeflenen gelecek vizyona vurulmuş önemli bir darbedir” dedi.
Etkinliklerde gıda sağlığı ve güvenliğine ilişkinde gerekli önlemlerin alınmadığını hatırlatan Güler, “Güvenilir gıdaya erişimin bir insan hakkı olduğunu, halk sağlığını güvence altına almanın kamunun asli görevi olduğunu bir kez daha belirtmekte fayda olduğunu düşünüyoruz” dedi.
"KÜLTÜRPARK ZARAR GÖRDÜ"
Güler, “İzmir Enternasyonel Fuarı ve Terra Madre Anadolu İzmir gibi kapsamlı etkinliklerin Kültürpark gibi 2. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanında yapmak yerine, tıpkı gelişmiş dünya ülkelerinde olduğu gibi kentin belirli bölümlerine yayılmasını sağlamak birçok faydayı beraberinde getireceği gibi, kent içerisinde sahip olduğu özellikleri itibarıyla tek olan alanın da acımasızca tahrip edilmesinin önüne geçecektir. Fuar hazırlıkları kapsamında; onbinlerce metre kare yeşil alan üzerine kurulan sahne, stant ve platformların yarattığı zararlar, yeşil alan üzerinde yapılan konserlerde bitkisel ve tarihsel ögelerin kullanıcılar tarafından tahribata uğraması, yayılıcı hastalık ve zararlılar dikkate alınmadan zamansız yapılan palmiye budamaları ve araç/insan yoğunluğunun ekolojik dengeler üzerindeki olumsuz etkileri sadece zararın görünen yüzüdür” diye konuştu.
"İZMİR’İN DOĞAL VE KÜLTÜREL DEĞERLERİ KORUNMALI"
Kültürpark’ın korunması ve geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Güler, “Yıllardır bu durum dile getirilse de basit adımların hâlâ atılamamış olması kent ve kentli açısından kaygı vericidir. Bununla beraber belediye birimlerinin alana taşınmasının getirdiği fazla yük göz önünde bulundurularak; Kültürpark'ın taşıma kapasitesini, ekolojik eşiklerini, flora ve fauna karakterini, hayvan popülasyonlarının yayılımını olumsuz yönde etkileyecek ve taşıma kapasitesini aşacak kapsamlı etkinliklerin bu alandan uzaklaştırılmasına ilişkin kararlı adımlar atılmasıyla ilgili hem İzmir'i ilkeli yönetmekle görevli kurum ve kuruluşları, hem de İzmir'in doğal ve kültürel değerlerini korumakla görevli kurulları göreve davet ediyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)