23 Eylül 2022 19:11

Siyanür faciasının faili şirkete faaliyet izni verildi | “Bakanlık tercihini yaptı, doğayı savunmuyorlar”

Metalurji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük: Çevre Bakanlığı Anagold Madencilik şirketini savunuyor. Doğayı, insanı savunmuyorlar.

Fotoğraf: Orhan Kurul/Evrensel

Paylaş

Özlem Songül ABAYOĞLU
İstanbul

Erzincan İliç’te siyanür sızıntısı nedeniyle 16,4 milyon lira ceza kesilip faaliyeti durdurulan altın madeni yeniden açıldı. Konuyla ilgili Anagold Madencilik’ten yapılan açıklamada gerekli iyileştirmelerin yapıldığı iddia edildi. Atık havuzundan siyanür sızdığı şikayetinin ardından altın madeninin faaliyetleri 21 Haziran 2022’de durdurulmuştu. Şirketin yeniden faaliyete geçmesini ve açıklamasını Metalurji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük ile konuştuk. Çevre Bakanlığının şirketi savunduğunu ifade eden Küçük, “Doğayı, insanı savunmuyorlar” dedi.

“ŞİRKETİN FAALİYETİ DURDURULMUŞ GİBİ YAPILDI”

Erzincan İliç’teki altın madeni faaliyetinin geçtiğimiz 3 aylık dönemde durdurulmadığını söyleyen Küçük “Şirkete kesilen cezanın bir önemi yok. Doğaya verilen zararın karşılığı değil. 21 Haziran’da yaşanan olay kaza değil, öngörülebilirdi. 10 gün öncesinde de madene bağlı sıkıntılar yaşanmıştı” hatırlatmasında bulundu.

İliç’teki maden çalışmasının bütünlüklü ele alınması gerektiğini söyleyen Küçük, maden işletmesinin faaliyete geçmesiyle ilgili yargısal sürecin hâlâ devam ettiğini fakat yeniden başlamak için Çevre Bakanlığından onay alındığını söyledi.

“SİYANÜRLÜ MADENCİLİK SÖMÜRGE FAALİYETİDİR”

Madenin yeniden faaliyete başlamasından birkaç gün önce çeşitli gazetelerde şirkete dair övgüler yer aldığına dikkat çeken Küçük, “Bunlar tamamen halkı yanıltma adına yapılıyor. Siyanürle altın işletmeciliği, kimyasal maden işletmeciliği nereden bakarsanız bakın gelişmemiş ülkelerde, gelişmiş ülkelerin şirketleri tarafından yürütülür. AB ülkeleri arasında görünür rezervin 1/5’inden fazlası Almanya’dadır. Almanya bir dirhem kendi topraklarında işletmiyor ama Alman şirketler başka her yerde işletiyor. Bu altın madenciliği değil sömürge faaliyetidir. Sömürge faaliyetine son verelim” dedi.

Yetkililerin maden işletmesinin çalışmalarını durdurmak gibi bir amacının da olmadığını dile getiren Küçük, “Ceza kesilerek ve faaliyetinin durdurulduğu söylenilerek sadece halkın gazı alındı. Şimdi ise Erzincan’a kış geliyor ve bölgedeki nüfus azalıyor. Bu durumun vermiş olduğu bir rahatlık da söz konusu” diyerek uyarıda bulundu.

“SİYASİ İKTİDAR TERCİHİNİ YAPTI”

Anagold Şirketinin açıklamasında yer verilen iyileştirmeleri de değerlendiren Küçük, “Söylenenler yapılmış olsa dahi değişmez; siyanürle maden işletmeciliği başlı başına doğaya zararlı bir çalışma. Söz konusu şirket ‘Biz burada siyanür ölçümünü havadan yapıyoruz’ dese de tüm bunlar asılsız. Çevre Bakanlığının şu anki bürokratlarını ve çalışanlarını bağımsız olarak görmüyoruz. Şiddetle şirketi savunan taraf. Doğayı insanı savunmuyorlar. Yeniden izin vererek siyasi iktidar tercihini yaptı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

TMMOB: Kültürpark’ın korunması için yetkilileri göreve çağırıyoruz

SONRAKİ HABER

Hazineye ait orman alanları "lüks çadır" tesislerine 20 yıllığına kiralanabilecek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa