İran'da protestolar sürüyor: Üşneviye şehri halkın kontrolüne girdi
İran'da Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından başlayan protestolar sürüyor. İranlı yetkililere göre ölülerin sayısı 35'e yükseldi, Üşneviye şehri halkın kontrolüne girdi
Fotoğraf: AA
İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin başörtüsünü uygun takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından öldürülmesine karşı protestolar ülkenin birçok kenti ve başkent Tahran'da devam ediyor. İran devlet televizyonu gösterilerde ölenlerin sayısının 35'e ulaştığını açıkladı. Fransa Haber Merkezi'nin insan hakları örgütlerinin raporlarına dayandırdığı bilgiye göre ise en az 50 kişinin öldüğü kaydedildi.
Sosyal medyada yayınlanan haber ve videolara göre, 23 Eylül Cuma akşamı Batı Azerbaycan Eyaletinin Üşneviye şehri halkın kontrolüne girdi ve güvenlik güçleri geri çekilmek zorunda kaldı.
Yerel kaynaklar göre cumartesi sabahı Üşneviye 'de internet bağlantısı tamamen kesildi. Gelen videolar ve açıklamalar cuma gecesinden itibaren protestolar sırasında tüm güvenlik ve kolluk kuvvetlerinin Üşneviye 'yi terk ettiğini ve yakındaki şehirlere kaçtığı yönünde.
Ayrıca cuma gecesi sosyal medyada yayınlanan videolara göre, kentin ana giriş ve çıkışları halk tarafından kontrol ediliyor ve Devrim Muhafızları komutanları Hassan Badaghi'nin evi ve Fathi Zarza'nın dükkanı halk tarafından yakıldı.
22 yaşındaki Mehsa Amini'nin Tahran'da ahlak polisi tarafından öldürülmesine karşı İran halkı günlerdir sokakta. Aralıksız devam protestolar sırasında, polisin ve Devrim Muhafızların acımasız saldırısına rağmen 31 eyalette 133 ile yayıldı.
İran rejiminin ana medyasının açıklamalarına göre, bu protestolarda şimdiye kadar en az dördü çocuk olmak üzere 35 kişinin öldüğü yönünde ancak Fransa Haber Merkezi yayınladığı son raporunda, hükümet tarafından en az 50 kişinin ölümüyle ilgili insan hakları örgütlerinin rapor yayımladığını aktardı.
Yerel kaynaklara göre İran'da geçen hafta öldürülen 18 yaş altı kişilerin kimlikleri; Amin Marfat, Abdullah Mahmoodpour, Zakaria Khiyal ve Amir Fuladi olarak açıklandı. Geçtiğimiz hafta başlayan protestolar sırasında farklı illerde yaralanan çocukların görüntüleri yayınlandı.
Protestolarda tutukluların sayısı gün geçtikçe artıyor. Tutuklananlardan haber alınamama durumu ise düşündürücü boyutta.
İran’da yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğrenci konseyleri ve öğretmen konseyleri okulu boykot etme çağrısı yaptı.
İran’da protestolar kitleselleşerek büyüyor. Tahran'da 22 Eylül Perşembe gecesi geç saatlerde biten gösteriler cuma akşamı yeniden başladı.
Başkentin Mutaharri, Settarhan ve Sadıkiye bölgelerinde birçok kişinin katıldığı gösteriler düzenlendi. Araç sahipleri de korna çalarak gösterilere destek verdi.
İran yönetimi ise protestolara karşı şiddetini sürdürürken daha önce Veliasr Meydanı ve Keşaverz Bulvarı çevresinde alınan önlemler bugün genişletilerek Cihat Meydanı'na kadar ulaştı.
Motorlu devriyelerin ve çevik kuvvet polisinin yanı sıra sivil giyimli kişilerin de görev aldığı görüldü.
Gösterilerde polis ile halk arasında yer yer çatışmalar yaşandı. Göstericiler çöp konteynerlerini yakıp barikat kurarken güvenlik güçleri de göz yaşartıcı gaz ve coplarla müdahalede bulundu.
İRAN'LI YETKİLİLERİN AÇIKLAMALARINA GÖRE 60'I KADIN 739 KİŞİ GÖZLATINA ALINDI
İranlı yetkili, ülkenin kuzeydoğusundaki gösterilere katılan 60'ı kadın 739 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
İran'ın yarı resmi ajansı Tesnim'e göre, Gilan Emniyet Müdürü Azizullah Meleki, polis ve Devrim Muhafızları Ordusu tarafından operasyon düzenlendiğini belirtti.
Toplam 739 kişinin gözaltına alındığını aktaran Meleki, "Bu kişilerden 60'ı kadındı" dedi. Meleki eyaletteki olaylar sırasında can kayıplarıyla ilgili bilgi vermedi.
TAHRAN ÜNİVERSİTESİNDE GÖZALTI SAYISI 30'A ÇIKTI
Halk eylemleri boy gösterdiğinde internetin hükümet tarafından sık sık yavaşlatıldığı ve kesildiği İran'da gelişen son protestolarda da yoğun bir şekilde internet kullanımı engellenmeye çalışılıyor.
Buna rağman yapılan sosyal medya paylaşımlarına göre, ülkenin pek çok kentinde 2 gündür onlarca üniversite öğrenci temsilcisi ve öğrencinin evlerinden gözaltına alındığı belirtildi.
İran Öğrenci Konseylerinin Telegram kanalına göre, Tahran Üniversitesindeki gözaltına alınan öğrenci sayısı 30'a ulaştı.
Öte yandan bugün de akşam saatleri itibariyle internete kısıtlama getirilerek sosyal mecralara erişim tamamen engellendi.
Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi biriken öfkenin sokağa taşmasına yol açmıştı. (HABER MERKEZİ)