Hasta riskte, eczacılar zorda! Eczaneler kapanmadan çözüm bulunmalı
Eczacıların uzun süredir sıkıntı yaşadığını, ilaç yokluğunun yanı sıra borç batağında olduklarına dikkat çeken Eczacı Ahmet Çakan “Eczane kapatmaya gitmeden sorunlar çözülmeli” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara
Türkiye’de binlerce eczane kapanma noktasında. Eczanelerinin maliyetlerinin giderek yükseldiğini ama kârlılıklarının azaldığını belirten Eczacı Ahmet Çakan, “İlaç yokluğu en büyük sorun. İki eczaneden biri iflasın eşiğinde. İlaç fiyat kararnamesi en son 2009’da güncellendi. 0-10 dediğimiz TL arasında ilaç kalmadı” dedi. Dertlerinin anlaşılmasını istediklerini söyleyen Çakan “Sesimizi duyurmak için eylemler yapacağız. Eczanelerimizi kapatmadan acil çözüm bulunmalı” dedi.
16 Ekim’de Ankara’da büyük bir mitinge hazırlanan Türk Eczacıları Birliği (TEB) de “Şimdilik açığız. Çünkü yarın ne olacağını biz de bilmiyoruz” açıklamasıyla sorunlarına çözüm bulunmazsa eczane kapatmaya kadar gideceklerini duyurdu.
"İLAÇ YOKLUĞU ORANI YÜZDE 20"
En büyük sorunlarının ilaç yokluğu olduğunu dile getiren Eczacı Ahmet Çakan, bunun ciddi bir sağlık sorunu yarattığına dikkat çekti. Kendi sorunlarının yanı sıra halkın sağlığı için de ses çıkardıklarını ifade eden Çakan, “En pahalı ilaç, ulaşılamayan ilaçtır. Basit bir ilaç olan çocuklar için mide bulantısı şurubu geçen hafta piyasada yoktu. Geçmişte de biz ilaç yokluğunu yaşıyorduk. Ama kabul edilebilir dediğimiz bir oran vardı. O da yüzde 4’tü. Bugün ilaç yokluğu yüzde 20 oranında. Bunun sebebi kur düzenlemesi. Şubat ve temmuzda düzenleme yapıldı ama yeterli olmadı” dedi. İlaçta dışa bağımlı bir ülke olduğumuzu belirten Çakan “İlaçta avro kuru 7.86 ama kur 18 lira olunca makas açıldıkça açılıyor. Ülkeler de bize ya kısıtlı ilaç gönderiyor ya da hiç göndermiyor. Yerli firmalar da ham maddede dışa bağımlı olduğu için üretmekte zorlanıyor” dedi.
"İLAÇ FİYATLARI ARTARKEN KÂRIMIZ AZALIYOR"
Eczanelerinin maliyetlerinin giderek yükseldiğini belirten Çakan, “Elektriğe, doğal gaza gelen zamlarla maliyetlerimiz artarken kârlılığımız giderek azaldı. Maliyetleri karşılayabilmek için eczacıların çoğu krediye başvurmak zorunda kalıyor. İki eczaneden biri iflasın eşiğine gelmiş durumda. İlaç fiyat kararnamesi en son 2009’da güncellendi. Aslında geçtiğimiz günlerde güncellendi ama yapılan komik bir güncelleme. Yüzde 1’lik artış yapıldı kârlılık konusunda. 13 senelik durumu düşününce yüzde 1 komik bir rakam. Kararnamede ilaçlar 5 kademeli olarak fiyatlara bölünmüş durumda. 0-10 dediğimiz TL arasında ilaç kalmadı. O zamanlar bu aralıkta olan ilaç belki bugün 100 liranın üzerinde. Bu aralıkta kârlılığımız yüzde 25 ile en fazla. İlaç fiyatları artıyor bizim kârlılığımız azalıyor. Bunu dile getirdiğimizde ise bir cevap alamıyoruz” ifadelerini kullandı.
"HASTALAR İLAÇ BULMAK İÇİN 20 ECZANE GEZİYOR"
Öte yandan halkın da ilaca ulaşamadığını anlatan Çakan, “Bu yokluk insanların sinirini bozmuş durumda. Migren hastası bir insan, basit bir baş ağrısı ilacı bulamıyor. O baş ağrısıyla 20 eczane geziyor. Bu sinir, gerginlik sağlıkta şiddete bile neden oluyor” dedi.
"KRİTİK İLAÇLARI BULAMIYORUZ"
Kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların da piyasada olmadığını aktaran Çakan “Çünkü bu ilaçlar ithal ve pahalı. Kritik ilaçları bulmakta sorun yaşıyoruz. Çok düşük fiyatlı ilaçlar da yok. Bunun nedeni de maliyetinin karşılanmıyor oluşundan. 1000 liralık bir ilaca yüzde 30 zam yapıldığında 370 lira artıyor, 10 liralık için 3 lira artmış oluyor. Üretici o 10 liralık ilacı yine üretemiyor. Biz ilaçların fiyatlarının artmasını isteyen bir meslek grubu değiliz. İlaç olsun, ucuz olsun ve hep piyasada bulunsun istiyoruz. Parça parça zamlanmalı, güncellenmeli ki ilaç yokluğu krize dönüşmesin” dedi.
"BAKANLIK BİZİ GÖRMEZDEN GELİYOR"
Yaşadıkları sorunlara karşı uzun süredir bir düzenleme yapılmadığını hatırlatan Çakan “Ses çıkarmak için eylemliliklere başladık. Bizi görmezden gelen bir bakanlık var. Derdimizin anlaşılmasını istiyoruz. Bunun için eczane kapatmak eylem planımızın içinde. Ama bu en son istediğimiz şey. Halkın sağlığı ve eczacıların sıkıntılarının bir an önce çözülmesini istiyoruz. O yüzden bir an önce cevap almak istiyoruz. Eczane kapatmaya kalmadan bu sorunlar çözülsün” dedi.