24 Eylül 2022 16:34

Eğitim Sen yurdun dört bir yanında eylemde: Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilsin

Eğitim Sen, Öğretmenlik Meslek Kanunu'na karşı 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde kokart takma eylemi yapacak, 15 Ekim 2022 Cumartesi günü ise Ankara’da miting düzenleyecek.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) iptal edilmesini isteyen Eğitim Sen eylemlerine devam ediyor.

1 Ekim’de TBMM’ye sunulmak üzere Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yürürlükten kaldırılması talebiyle imza kampanyası başlatan Eğitim Sen, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde kokart takma eylemi yapacak, 15 Ekim 2022 Cumartesi günü ise Ankara’da miting yapacak.

BURSA

Eğitim Sen Bursa Şubesi, iktidarın öğretmenleri ayrıştıran meslek kanuna karşı eylem yaptı.

Fomara Meydanı’nda bir araya gelen eğitim emekçileri kanunun iptal edilmesini istedi.

Öğretmenler adına yapılan açıklamayı Eğitim Sen Bursa Şubesi Mali Sekreteri Yusuf Özmen okudu. (Bursa/EVRENSEL)


DENİZLİ

Eğitim Sen Denizli Şubesi ÖMK'nin iptali için eylem yaptı.

Eğitim Sen Denizli Şubesi Candoğan Parkında basın açıklaması yaparak Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptalini istedi. Basın açıklamasını Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Özdemir okudu.

ÖMK iptali için mücadelenin süreceğini ifade eden Özdemir, "Aynı işi yapan öğretmenleri farklı statü ve maaş uygulaması üzerinden bölmeye ve ayrıştırmaya yol açacak böylesi bir düzenlemeye başından itibaren karşı çıktık.Çıkmaya devam edeceğiz. Emekçileri bölen , itibarsızlaştıran, adil olmayan ,maaş artışını sınava endeksleyen, eşit işe eşit ücret ilkesine aykırı bu meslek kanununa karşı Eğitim Sen olarak tüm eğitim emekçilerini işyerlerinden başlayarak ortak tutum almaya ve birleşik mücadeleye çağırıyoruz" dedi. (Denizli/EVRENSEL)


DERSİM

Eğitim Sen Dersim Şubesi Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) iptal edilmesi için Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Eğitim Sen Dersim Şube Başkanı Hüseyin Kasun, Milli Eğitim Bakanlığının bugüne kadar eğitim sisteminde yaşanan her sorunda olduğu gibi eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarına da tamamen piyasacı ve rekabetçi bir mantıkla yaklaştığını söyledi.

Kasun, bu yaklaşımın son örneğinin de Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesi olduğunu söyledi. 

“HİYERARŞİK ÇALIŞMA İLİŞKİLERİ OLUŞTURACAKTIR”

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na göre öğretmenliğin zaten bir uzmanlık mesleği olduğunu vurgulayan Kasun, “Bu temel gerçeği yok sayarak öğretmenleri kariyer basamaklarına göre bölmek, farklı ücret politikaları üzerinden ayrıştırmak öğretmenler arasındaki ilişkilerin ve mesleki dayanışmayı bozacaktır” diye belirtti. Kasun, bu durumun, okullarda yapay olarak oluşturulmaya çalışılan farklı statü ve unvanların zaman içinde giderek belirginleşen sınıfsal ayrışmalar yaratacağını, okullarda katı ve hiyerarşik çalışma ilişkileri oluşturacağını da sözlerine ekledi.

“MESLEĞİN SAYGINLIĞINI DAHA DA DÜŞÜRECEK ÖZELLİKLER İÇERMEKTEDİR”

‘Nitelikli Okul/Niteliksiz Okul’ ayrımında olduğu gibi, kariyer basamakları üzerinden ‘Nitelikli Öğretmen/Niteliksiz Öğretmen’ algısı yaratılmak istenmesinin son derece tehlikeli olduğunu söyleyen Kasun “Öğretmenlerin mesleki birikimi ve niteliğini yok sayarak hayata geçirilmeye çalışılan kariyer basamakları uygulaması öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürecek özellikler içermektedir” dedi.

“TÜM EĞİTİM EMEKÇİLERİN HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINMALIDIR”

Yapılması gereken şeyin öğretmenlik mesleği açısından uluslararası düzeyde kabul gören ve en önemli belge olan “Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı”na uygun bir düzenleme

taleplerinin öncelikle kariyer basamakları sınavının yapılmaması ve ÖMK’nın iptal edilmesi olduğunu söyleyen Kasun şöyle devam etti: “Gerçek bir meslek kanunu hazırlanmak isteniyorsa ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı’ temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerin hakları ve talepleri güvence altına alınmalıdır.” (Dersim/EVRENSEL)


KAYSERİ

Eğitim Sen Kayseri Şubesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilmesi için Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Öğretmenlik Meslek kanunu geri çekilsin, eşit işe eşit ücret, kariyer hiyerarşisine hayır” taleplerinin öne çıktığı açıklamayı Eğitim Sen Kayseri Şube Yöneticisi Nilgün Demir Nuray okudu.

Nuray açıklamasında, “ Siyasi iktidar, öğretmenler arasında halen var olan ücretli, sözleşmeli, kadrolu öğretmen ayırımlarına yenilerini eklemekle kalmamakta, eğitim sistemini rekabetçi ve eleyici bir sınav üzerinden düzenlemek istemektedir. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na göre öğretmenlik zaten bir uzmanlık mesleğidir. Bu temel gerçeğidir yok sayarak öğretmenleri kariyer basamaklarına göre bölmek, farklı ücret politikaları üzerinden ayrıştırmak öğretmenler arasındaki ilişkileri ve mesleki dayanışmayı bozacaktır” ifadelerini kullandı. (Kayseri/EVRENSEL)


ANTEP

Eğitim Sen Gaziantep Şubesi Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilmesi talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yeşilsu Parkında gerçekleşen açıklamaya çok sayıda kurum katıldı. Açıklamada, "Siyasi iktidardan talebimiz öncelikle kariyer basamakları sınavının yapılmaması ve ÖMK’nın iptal edilmesidir. Gerçek bir meslek kanunu hazırlanmak isteniyorsa 'Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı' temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerin hakları ve talepleri güvence altına alınmalıdır” denildi.

"EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ DİKKATE ALINMALIDIR"

Açıklamayı Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı okudu.

Parlakçı, "Siyasi iktidar eğer bir meslek kanunu yapmakta samimi ise yapması gereken tek şey öğretmenlik mesleği açısından uluslararası düzeyde kabul gören en önemli belge olan 'Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı'na uygun bir düzenleme yapmalıdır. ILO ve UNESCO ortak belgesi olarak 5 Ekim 1966 yılında kabul edilen ve Türkiye tarafından da onaylanan tavsiye kararı öğretmenlerin toplumsal statüsüne yönelik olarak bugüne kadar atılmış en önemli ve kapsamlı adımdır" dedi.

Eğitim Sen'in yıllardır eğitim ve bilim emekçilerinin çalışma ve yaşam kosullarinin iyileştirilmesi gerektiğini savunduğunu söyleyen Parlakçı, "Nitelikli eğitim için öğretmenler kadar emeği olan idari ve teknik personel, yardımcı hizmetliler sınıfı ve 4-B statüsünde çalışan eğitim emekçilerinin hakları ve talepleri de dikkate alınmalıdır. Öğretmenler için düşünülen iyileştirmeler, tüm eğitim ve bilim emekçisi arkadaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi ile birlikte ele alınmalıdır" diye belirtti. (Antep/EVRENSEL)


ÇAYCUMA

Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği tarafından Çaycuma Öğretmenevi önünde basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği Yürütme Kurulu Üyesi Orhan Çakmak, öğretmenleri kariyer basamaklarına göre bölmenin, farklı ücret politikaları üzerinden ayrıştırmanın öğretmenler arasındaki ilişkileri ve mesleki dayanışmayı bozacağına dikkat çekti, “Siyasi iktidardan talebimiz öncelikle kariyer basamakları sınavının yapılmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilmesidir. Gerçek bir meslek kanunu hazırlanmak isteniyorsa ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı’ temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerin hakları ve talepleri güvence altına alınmalıdır” dedi. (Zonguldak/EVRENSEL)


KONYA

Eğitim Sen Konya Şubesi yaptığı basın açıklamasıyla “Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilsin” talebini haykırdı.

(HABER MERKEZİ)


ELAZIĞ

Eğitim Sen Elazığ Şubesi, Hozat Garajı’nda Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin basın açıklaması yaptı. (HABER MERKEZİ)


SAMSUN

Eğitim Sen Samsun Şubesi "Emeğimiz, onurumuz ve çalışma barışımız için Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal edilsin! Birleşirsek kazanırız" pankartıyla alana çıktı, basın açıklamasıyla taleplerini dile getirdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çiçek ailesinden çocuklarının akıbeti için açıklama: Can güvenliğinden endişe ediyoruz

SONRAKİ HABER

İşten atılan işçilerden Koton önünde eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa