26 Eylül 2022 10:55

Tunuslular yoksulluk, yüksek fiyatlar ve gıda kıtlığını protesto etti

Yüzlerce Tunuslu pazar gecesi sokağa çıkıp yoksulluk, yüksek fiyatlar ve bazı gıda maddelerinde yaşanan kıtlığı protesto etti.

Fotoğraf: Yassine Gaidi/AA

Paylaş

Tunus’ta, yüzde 9’a yaklaşan enflasyon ve bazı ithal malların parasını ödeyemediği için marketlerde birçok gıda maddesinin bulunamaması nedeniyle hoşnutsuzluk artıyor.

Kuzey Afrika ülkesi, Cumhurbaşkanı Kays Said’in geçen yıl yürütme erkinin kontrolünü ele geçirmesi ve muhaliflerinin darbe olarak nitelendirdiği bir kararla parlamentoyu feshetmesinden bu yana ciddi bir siyasi krizin de ortasında.

Reuters’ın haberine göre başkentin yoksul Douar Hicher bölgesinde bazı protestocular, ekmek somunlarını havaya kaldırarak eylem yaptı. Grup “Kays Said nerede” diye slogan attı. Öfkeli gençler lastik de yaktı.

Gençler, sokakta izinsiz meyve satarken zabıtanın taciz ettiği ve tartı makinesine el koyduğu, ailesinin kendini astığını söylediği bir gencin intiharını protesto etmek için yolları kapattı. Çevik kuvvet polisi göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Protestocular polis aleyhine sloganlar attı ve taş attı.

Tunuslular “İş, özgürlük ve ulusal onur” ve “Fiyat artışlarını destekleyemeyiz”, “Şeker nerede” sloganları attı.

Ülkede süpermarket ve fırınlardaki boş raflar nedeniyle gıda sıkıntısı giderek artarken, şeker, süt, tereyağı, yemeklik yağ ve pirinç bulmak için saatlerini harcayan pek çok Tunuslunun yüksek fiyatlardan duyduğu hoşnutsuzluk daha da artıyor.

Mali kriz yaşayan Tunus, kamu maliyesini çöküşten kurtarma gerekçesiyle Uluslararası Para Fonu’na (IMF) başvurmuştu.

Hükümet bu ay 12 yıl sonra ilk kez yemeklik gaz tüplerinin fiyatını yüzde 14 oranında arttırdı. Ayrıca IMF tarafından talep edilen bir politika değişikliği olan enerji sübvansiyonlarını azaltma planının bir parçası olarak bu yıl dördüncü kez akaryakıt fiyatlarını arttırdı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kadınların "Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek" talepli eylemleri sürüyor

SONRAKİ HABER

CHP'li Gürer'den özelleştirilen fabrikalar için araştırma önergesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa