26 Eylül 2022 20:00

OECD, Türkiye ekonomisine yönelik 2022 büyüme tahminini yüzde 3,7’den yüzde 5,4’e yükseltti

OECD, haziranda yüzde 3 olarak açıkladığı küresel ekonomide 2022 yılı için büyüme tahminini korudu. G20’de Türkiye, Endonezya ve İngiltere dışında büyüme beklenmiyor.

OECD, Türkiye ekonomisine yönelik 2022 büyüme tahminini yüzde 3,7’den yüzde 5,4’e yükseltti

Fotoğraf: Pixabay

Emekçileri es geçen büyüme tahminlerine bir yenisi eklendi. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), haziranda 2022 yılı için yüzde 3 olarak açıkladığı küresel ekonomide büyüme tahminini sabit tutarken, Türkiye ekonomisine yönelik büyüme beklentisini ise yüzde 3,7’den yüzde 5,4'e revize etti.

OECD'nin “Eylül Ara Dönem Ekonomik Görünüm Raporu" yayımlandı. Raporda, küresel ekonominin Rusya-Ukrayna savaşının bedelini ödemekte olduğu ve büyümenin birkaç ay önce tahmin edilenden daha fazla yavaşladığı kaydedildi. Rapora göre G20 ülkeleri arasında Türkiye, Endonezya ve İngiltere dışında büyüme beklenmiyor.

OECD raporunda, “Yeni tip koronavirüs Kovid-19 pandemisinin ekonomi üzerinde etkileri devam ederken, savaş büyümeyi aşağı çekiyor. Her şeyden önce gıda ve enerji fiyatları üzerinde yukarı yönlü ek baskı oluşturuyor” denildi.

Yüksek enflasyonun beklenenden daha uzun süredir dirençli kaldığı vurgulanan raporda, birçok ekonomide, 2022'nin ilk yarısında enflasyonun 1980'lerden bu yana en yüksek seviyesinde olduğu ve son göstergelerin kötüleşmesiyle küresel ekonomik görünümün “karardığı” belirtildi.

OECD, enflasyonla mücadele için daha fazla faiz artırımına ihtiyaç olduğunu belirterek, büyük merkez bankasının çoğunluğunun politika faizlerinin gelecek yıl yüzde 4'ü geçeceğini öngördü.

OECD'nin 2022 ve 2023 yıllarına ilişkin ekonomik büyüme öngörülerine yer verilen raporda, haziranda 2022 için yüzde 3 olarak açıklanan küresel ekonomide büyüme tahmini korundu.

Küresel ekonomide büyüme tahmini 2023 için ise yüzde 2,8’den yüzde 2,2’ye indirildi.

Örgüt, gelecek yıl küresel ekonomik üretimin, Rusya-Ukrayna savaşı öncesi tahmininden 2,8 trilyon dolar daha düşük olacağı tahmininde bulundu. Söz konusu rakam, İngiltere ekonomisinin GSYH’lasına denk geliyor.

Türkiye ekonomisine yönelik haziranda 2022 yılı için yüzde 3,7 olarak açıklanan büyüme tahmini ise bugün yayımlanan raporda yüzde 5,4’e yükseltildi.

OECD raporunda Türkiye ekonomisinin gelecek yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 3 olarak korunurken, 2022 yılı enflasyon beklentisi ise yüzde 72'den yüzde 71'e indirildi.

Rusya-Ukrayna savaşının etkilerine en doğrudan maruz kalan Avro Bölgesi'ne yönelik bu yıl için büyüme tahminini yüzde 2,6'dan yüzde 3,1'e yükselten OECD, bölgenin en büyük ekonomisi Almanya için 2022 büyüme beklentisini ise yüzde 1,9'dan yüzde 1,2'e indirdi. OECD, Alman ekonomisinin gelecek yıl yüzde 0,7 daralacağını tahmin etti.

Örgüt, Avro Bölgesi için 2023 büyüme tahminini ise yüzde 1,6’dan yüzde 0,3’e indirdi.

Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'de büyüme oranının 2023'te yüzde 0,5'e düşmesi öngörülüyor.

Katı Kovid politikaları nedeniyle ekonomik faaliyetleri büyük ölçüde daralan Çin'de de ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 3,2 ve önümüzdeki yıl yüzde 4,7 olarak kaydedilmesi bekleniyor.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi konumundaki Almanya ise Ukrayna savaşı ve Rusya'dan enerji alımına getirilen kısıtlamalardan en ağır etkilenen ülke. Büyüme oranının yüzde 1,2'lerde seyrettiği Alman ekonomisinde önümüzdeki yıl yüzde 0,7'lik daralmayla resesyon bekleniyor. Euro Bölgesinde de büyümenin yüzde 0,3'e düşeceği tahmin ediliyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İşçiye, düşman hukuku

İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et