İki ortak sahiplenme: "Kîne Em?"
12 yıl sonra Amedspor-Bursaspor Diyarbakır'da bir lig maçında karşı karşıya geldi. Bir Diyarbakır takımı yıllar sonra Süper Lig'e çıkmış ve ilk iç saha maçıymış gibi bir görüntü vardı.
Fotoğraf: Süleyman Atalay
Süleyman ATALAY
Diyarbakır
2009 yılında oynanan Bursaspor-Diyarbakırspor maçında Diyarbakırspor taraftarları Bursa'da ayrımcılığa maruz kalıp saldırıya uğramıştı. Sezonun ikinci maçında Diyarbakır'da oynanan maçta ise sahaya yabancı maddelerin atılmasından dolayı maç yarıda kalıp iptal edilmiş, Diyarbakırspor hükmen mağlup sayılmıştı.
Aradan geçen 7 yılın ardından 2016 yılında Ziraat Türkiye Kupasında karşılaşan Bursaspor-Amedspor maçında Amedsporlu oyuncular sportmenlik dışı hareketler ve faullere maruz kalmış, o maçta da galip gelen taraf Amedspor olmuştu.
Bütün bu yaşananlardan 12 yıl sonra Amedspor-Bursaspor Diyarbakır'da bir lig maçında karşı karşıya geldi.
SÜPER LİG HAVASI
Haftalar öncesinde beklenen gün olarak bir anlamı vardı bu günün. Maça 3-4 saat kala insanlar akın akın stadın yolunu tutmaya başladı. Otobüsler tıka basa dolu, şehirde bir şenlik havası yaratılmıştı. Bir Diyarbakır takımı yıllar sonra Süper Lig'e çıkmış ve ilk iç saha maçıymış gibi bir görüntü vardı. Asıl nedenine bakarsak geçmişte yaşananlardan dolayı halkta böyle bir dayanışma ve takımının yanında olma ihtiyacı doğmuştu. Otobüsten inip stada doğru giderken girişte davul ve zurnalarla taraftarlar halay çekiyor, gelenleri karşılıyor gibiydiler. Sahaya girdiğimizden kısa bir süre sonra Bursasporlu oyuncular sahayı görmek için çıktılar. Yoğun tepkiler sonucu polis eşliğinde oyuncular soyunma odalarına götürüldü.
POLİTİK TRİBÜN
Maçın başlamasına yakın taraftarlar İran'daki ahlak polisi tarafından öldürülen Mahsa Amini için "Jin Jiyan Azadî" sloganı attılar. Daha sonra taraftar takımı tribüne çağırıp motive ederek alkışladı.
Maçın ilerleyen zamanlarında Kale Arkası tribününde Kürdistan bayrağı açan taraftarlar polisler tarafından stattan çıkarıldıktan sonra ise "Direne Direne Kazanacağız" ve "Kîne Em" sloganları atılarak tepki gösterildi.
SAHİPLENME RUHU
Şehirdeki farklı taraftar gruplarının yanında bölge şehirlerinin taraftar grupları (Batman Petrolspor, Vanspor, Direniş Antep gibi) maça gelerek Amedspor taraftarıyla birlikte tribünü paylaşarak yan yana olduklarını gösteriyorlardı. Bölge takımlarının ve insanlarının, tepkilerini, üzüntülerini, sevinçlerini, politik duruşlarını tribünde dile getirmek gibi göze çarpan, gelenek halini almış bir durum var özelikle son yıllara baktığımız zaman. Bu durum hem halkta karşılık buluyor ve kendisini ifade edecek farklı bir alanın olduğunu görüyor hem de buraya gelen oyuncuların da kendisini göstermek için halktan gelen destekle kendini daha iyi ifade etmesini sağlıyor.
Son olarak şunu söyleyebiliriz. Diyarbakırspor ve Amedspor bir şehrin ya da bir halkın farklı takımları olabilir ama geçmişte yaşananların, yapılanların, dile getirilenlerin; bölge takımlarının yıllardır gittiği deplasmanlarda ırkçı slogan ve tezahüratlara maruz kalması, stattan çıkarılması, yöneticilerin saldırıya uğrayıp tribünden atılması, iki takıma gösterilen tepkiden öte bir halkı ayrıştırmaya yönelik bir tutum olmasından kaynaklı sahiplenme söz konusu.
Oyuncuların güçlü oyunu ve taraftarın itici gücüyle 2-0 galip gelen Amedspor, taraftarlarla birlikte "Diren Ha Diyarbekir" şarkısını söyleyerek galibiyeti kutladılar.