Küba’da referandum: Aynı cinsiyetten evlilikler yasalaşıyor, aile kavramı dönüşüyor
Küba’da aynı cinsiyetten evlilikleri yasalaştıran yasa tasarısına seçmenlerin yüzde 66.87’si “evet” dedi. Yasa, insanların ayrımcılığa uğramadan aile kurma hakkını garanti altına alıyor.
Arşiv | Fotoğraf: Pixabay
Küba’da referanduma sunulan ve aynı cinsiyetten evlilikleri yasalaştıran yasa tasarısına seçmenlerin yüzde 66.87’si “evet” dedi. Katılımın ise yüzde 74,1 oranında olduğu duyuruldu.
Küba’da, ilk kez bir kanunla ilgili referandum yapıldı. “Aileler Yasası” isimli, eşcinsel evliliklerin yasalaşmasının yanı sıra aile kurumuna dair yeni tanımların yapıldığı yasa tasarısı 3 aylık halk istişaresinin ardından aldığı son haliyle halk oylamasına sunuldu.
Küba Ulusal Seçim Konseyi (CEN) Başkanı Alina Balseiro yaptığı açıklamada, Aileler Yasası’nın geçerli oyların yüzde 66.87’sini temsil eden 3 milyon 936 bin 700 oyla onaylandığını açıkladı. Katılımın ise yüzde 74,1 oranında olduğu duyuruldu.
Peoples Dispatch’in haberine göre, yeni kanun, insanların ayrımcılığa uğramadan aile kurma hakkını garanti altına alıyor, aynı cinsiyetten evlilikleri yasallaştırıyor ve bu çiftlerin çocuk evlat edinmelerine izin veriyor. Ebeveynlik haklarının büyükanne ve büyükbabalar, üvey ebeveynler ve taşıyıcı anneleri de içerebilecek geniş ve “geleneksel” olmayan aile yapıları arasında paylaşılmasına izin veriyor. Ayrıca evlilik öncesi anlaşmalar ve destekli üreme gibi yenilikler de ekliyor.
Yasa ayrıca aile içi şiddet cezalarını düzenliyor ve bedensel cezaları yasaklıyor. Ebeveynlerin çocukların “velayeti” yerine “sorumluluğuna” sahip olacağını ve "çocukların ve ergenlerin onuruna, fiziksel ve zihinsel bütünlüğüne saygılı" olmaları gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, ebeveynlerin olgunlaşmakta olan çocuklarına kendi yaşamları üzerinde daha fazla söz hakkı tanımaları gerektiğini savunuyor.
Adalet Bakanı Oscar Silvera Martínez geçtiğimiz perşembe günü taslak komisyonu ve Ulusal Seçim Konseyi (CEN) üyeleriyle gerçekleştirdiği Yuvarlak Masa toplantısında yeni kanunun “insan onurunu ve tüm aile hukuku kurumlarını koruduğunu, aile alanındaki her türlü ayrımcılığı ortadan kaldırdığını ve şiddeti reddettiğini” belirtti. Martínez, "hazırlık sürecinin karmaşık bir çalışma olduğunu, geniş ölçüde demokratik olduğunu ve bilimden, çok disiplinlilikten ve Küba halkının kültürel yönlerinden farklı görüşler içerdiğini, bunun da düzenlemelerin kalitesini güçlendirdiğini” vurguladı.
Küba'nın mevcut Aile Kanunu 1976 yılında yazılmıştı ve 2019 Anayasa Reformu’nda ele alınmayan yegane konulardan biriydi. Şubat 2019’da yeni anayasanın onaylanmasının ardından, taslak komisyon üyeleri yeni bir Aile Kanunu üzerinde çalışmaya başladı. Eylül 2021’e kadar yeni kanunun 22 versiyonu sunuldu. Aralık 2021’de Ulusal Meclise, Şubat 2022’de halkın görüşüne sunulan taslağı onayladı.
Küba genelinde 79 binden fazla toplantıda 6 milyon 481 bin 200 seçmenin (yüzde 75,93) katıldığı üç aylık halk istişaresi, taslağın içeriğinin yüzde 49,15’inde değişiklik yapılmasına yol açtı. Vatandaşlardan gelen önerilerle bu taslak Ulusal Meclis tarafından yeni bir değerlendirmeden geçirildi ve Haziran ayında oy birliğiyle onaylanarak dün referanduma sunuldu. (DIŞ HABERLER)