28 Eylül 2022 04:19

Etlik Şehir Hastanesi bugün açılıyor | Şehir hastanesi ısrarı uğruna hastaneler kapatıldı

Ankara’da açılacak olan 2. şehir hastanesi için de kent merkezinde birçok hastane kapatıldı. Kapatılmayan hastanelerin cihaz ve personelleri ise taşınarak içleri boşaltıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Bütçeye yarattığı yük, usulsüz ödemeler, sağlığa erişim zorlukları ve pandemide ortaya çıkan yetersizliklerine rağmen iktidar, şehir hastanesi ısrarını sürdürüyor. Bugün Ankara’da açılışı yapılacak ikinci şehir hastanesi olan Etlik Şehir Hastanesi için bir hastane kapandı, diğerlerinin ise eğitim ve araştırma statüsü kaldırılarak bir kısmı taşındı. Taşınan hastaneler nedeniyle mağdur olan hastalar henüz açılmayan Etlik Şehir Hastanesine yönlendirildi. Bilkent Şehir Hastanesi açılırken kapanan hastanelere olan ihtiyacın pandemide görüldüğüne dikkat çeken TTB Eski Başkanı Bayazıt İlhan, görev yaptığı Ankara Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kapanmasının yanı sıra taşınan hastanelerin de içinin boşaltıldığına işaret ederek “Ankara gibi büyük bir başkent adeta iki dev sağlık kompleksine sıkıştırılmak isteniyor” dedi.

Ankara’da 2013’den beri yapımı süren 3 bin 724 yatak kapasiteli Etlik Şehir Hastanesine sağlık emek ve meslek örgütleri, sendikalar, meslek odaları ve siyasi partiler karşı çıkıyor. Açılacak yeni şehir hastanesi için kapatılması gündemde olan 5 hastane de tartışma konusu oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ankara Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesini kapatmaya yönelik tepkilerin asılsız olduğunu söyledi.

BAKAN KAPANMAYACAK DEDİ AMA HASTANELER TAŞINIYOR

Söz konusu hastanelerde taşınma çalışması sürerken Bakan Koca’nın onkoloji hastanesinin kapatılmayacağını, hatta Ankara’da kapatılacak bir hastane olmadığını duyurması kafa karışıklığına yol açtı. Koca, “Mevcut hastanelerimiz hasta kabulüne devam edecek. Onkoloji hastanesi kapanmayacak. Kapasite değişiklikleri olabilir, yenilenme çalışmaları olabilir ama hastanelerimiz hasta kabulüne devam edecek. Mevcut hastanelerimizin hiçbiri sağlık amacı dışında asla kullanılmayacak” dedi.

ULUCANLAR KAPANIYOR, DİĞERLERİ KISMEN TAŞINIYOR

Bakan “Hastaneler kapanmayacak” derken, konuyla ilgili bakanlığın bir yazısı basına yansıdı. Sağlık Hizmet Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin imzasıyla Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğüne yollanan yazıya göre planlar değişti. Buna göre Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesinin müstakil hastane statüsü kaldırılarak, şehir hastanesine taşınacağı bildirildi. Onkoloji hastanesinin durumu belirsizliğini korurken, diğer üç hastanenin ‘eğitim ve araştırma’ statüsünün kaldırılarak kısmen taşınacağı açıklandı.

İLHAN: HASTANELERİN İÇİ BOŞALTILIYOR

Görev yaptığı Ankara Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kapatıldığını belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) eski başkanlarından Op. Dr. Bayazıt İlhan, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kapanacak hastane olmadığını söylese de ne yazık ki süreç öyle işlemiyor. Geçtiğimiz hafta Ulucanlar Eğitim ve Araştırma Hastanesi tümden kapatıldı. Kent merkezindeki Dışkapı, Sami Ulus ve Kadın Doğum Hastanesindeki hekimlerin çoğu da şehir hastanesine taşındı. Hastanelerin kapanmayacağı söylense de personel ve cihazların taşınmasıyla hastanelerin içi boşaltılıyor” dedi.

‘KÖKLÜ HASTANELERİN KAPATILMASI KATKI SAĞLAMAZ’

Ankara’daki ilk şehir hastanesinde olduğu gibi yıllardır bu sürece neden karşı çıktıklarını İlhan, şu sözlerle anlattı: “Daha büyük sağlık kurumu daha nitelikli sağlık hizmeti vereceğiniz anlamına gelmiyor. Bu şehir hastaneleri o kadar büyük ki çalışanlar ve hastalar açısından birçok zorluğa yol açıyor. Hastane içerisinde 2 km yol yürüyebiliyorsunuz. Hastanelerin 200-600 arasında yatak kapasitesine sahip, kentte yaygın ve kolay ulaşılabilir olması gerekiyor. Ancak Ankara gibi büyük bir başkent adeta iki dev sağlık kompleksine sıkıştırılmak isteniyor. Şehir hastaneleri modelinde, yurttaşların yıllardır kullandığı köklü büyük hastaneler kapatılıyor. Birini açıp diğerini kaparken sağlık hizmetine katkı sağlamıyorsunuz.”

"PANDEMİDEN DERS ÇIKARILMADI"

Pandemide yaşananların şehir hastanesine yönelik eleştirileri haklı çıkardığını hatırlatan İlhan, “Pandemide gördük ki bütün hastaneleri aynı yerde toplamak sağlık hizmetine erişimi olumsuz etkiliyor. Önceki şehir hastanesi açılırken Numune, Yüksek İhtisas, Zekai Tahir Burak, Atatürk Eğitim ve Araştırma, Dışkapı Çocuk Hastaneleri kapatıldı. Daha sonra Zekai Tahir Burak Hastanesi pandemide karantina, ardından yoğun bakım merkezi olarak kullanıldı. Yine pandemide şehir hastanesinin pandemi hastanesine dönüştürülmesiyle kalp, böbrek gibi kronik hastalıkları olan kişilerin sağlık hizmetine erişimi zorlaştı. Bu süreçte önceki şehir hastanesi için hastaneler kapatılmasaydı, hastaların sağlık hizmetine erişiminde zorluklar yaşanmazdı. Kovid ile mücadelenin yanı sıra diğer hizmetleri de verebilirdik” ifadelerini kullandı.

KAPATILMADI DENİLEN HASTANELERİN RANDEVU EKRANLARI BOŞTU

Etlik Şehir Hastanesinin açılması ve diğer hastanelerin taşınmasına ilişkin plansızlık vatandaşı ve çalışanları mağdur etti. Taşınan hastanelerde personelin bir kısmı bırakılmasına rağmen yetersiz kaldı. Randevu alarak hastanelere gelen vatandaşlar muayene olmakta zorlanırken, bazı hastalar henüz resmi olarak faaliyete geçmemiş yeni şehir hastanesine yönlendirildi. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesine giden hastalar, randevu sırasının gösterildiği ekranların boş olduğunu görürken, personel bulmakta zorlandı.

5 BAKANLIĞIN BÜTÇESİNİ YUTTULAR

Cebimizden 5 kuruş çıkmayacak denilerek yapılan şehir hastanelerine bütçeden bu yıl yapılacak ödeme, 5 bakanlığın bütçesini bile aştı. Kur artışı yüzünden 13 şehir hastanesini işleten 4 şirkete yapılacak 2022 yılı ödemesi 33 milyar 769 milyon liraya ulaşırken 5 bakanlığa yıl sonuna kadar yatırımlar da dahil tüm giderleri için 33 milyar 247 milyon lira harcama yetkisi verildi.  İktidar, orta vadeli programda (OVP) şehir hastanelerine 2022 yılı kira bedeli olarak 14 milyar 92 milyon lira, hizmet bedeli olarak da 7 milyar 473 milyon lira ödeneceğini hesapladı. Böylece şehir hastanelerine halkın bütçesinden toplam 21 milyar 565 milyon lira ödenek konuldu. Şehir hastanelerinin kiralarında dolar kuru dikkate alındığı için kurun artması yüzünden yıllık kira bedeline şimdiden 12 milyar liranın üzerinde ilave yük gelmesi bekleniyor.

YAPIMINDA ÇALIŞAN İŞÇİLER DEFALARCA EYLEM YAPTI

Yapımına 2013 yılında başlanan Etlik Şehir Hastanesinin inşaatı uzun sürdü. Sürekli işlerin durduğu ve ertelendiği şantiye, bu süreçte işçilerin yaşadığı sorunlar ve eylemlerle sıkça gündeme geldi. Birçok firmanın çalıştığı şantiyede, işçiler yıllarca ücretlerin geç veya eksik yatması, çalışma koşullarındaki zorluklar ve özellikle yemekhane koşullarına isyan etmişti. Ağır işte çalışmalarına rağmen yetersiz çıkan yemeklerde bir de kurt ve kıl gören işçiler, iş bırakma eylemleri yaptı.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Barosu: Davutoğlu’nun tanıklık kararının geri çekilmesi skandaldır

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Tuna Tuğcu'nun Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'ne girişi engellendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa