27 Eylül 2022 22:39
Son Güncellenme Tarihi: 28 Eylül 2022 00:21

Rusya kontrolündeki referandum sona erdi: Adım adım ilhak

Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporijya’da düzenlenen Rusya'ya bağlanma referandumlarında sayım tamamlandı, büyük oranda "evet" oyu çıktı. Rusya’nın yakın zamanda ilhak açıklaması yapması bekleniyor.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Ukrayna’nın Rusya kontrolündeki dört bölgesinde referandum düzenlendi. Ülkenin doğusundaki Donetsk ve Lugansk ile güneydeki Herson ve Zaporijya’da beş gün boyunca süren oylamaların sonuçları Rus yetkililer tarafından bugün açıklandı. 

Rusya, çatışmalar devam ederken gerçekleştirilen referandumda “Rusya Federasyonu'na katılma” yönünde sonuç çıktığını ilan etti. Rusya’nın yakın zamanda ilhak açıklaması yapması bekleniyor.

Açıklanan sonuçlara göre, 2014’te tek taraflı olarak Ukrayna’dan bağımsızlık ilan eden Lugansk Halk Cumhuriyeti yüzde 98,2 oranında Rusya’ya katılma yönünde oy kullanırken, aynı statüdeki Donetsk Halk Cumhuriyeti yüzde 99,23, Herson bölgesi yüzde 87,05 ve Zaporijya bölgesi de yüzde 93,1 oranında Rusya’nın bir parçası olma yönünde oy kullandı.

Donetsk ve Lugansk’ta seçmenlere “cumhuriyetlerinin federal bir özne olarak Rusya’ya katılmasını destekleyip desteklemedikleri” soruldu. İşgal altındaki Herson ve Zaporijiya’da ise “bölgenin Ukrayna’dan ayrılmasını, bağımsız bir ülke kurulmasını ve ardından federal bir özne olarak Rusya’ya katılmasını destekleyip desteklemedikleri” soruldu.

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE OYLAMA

Zaporijiya bölgesinin Rusya tarafından kurulan yönetiminin başkanı Yevgeny Balitsky, Rus devlet kanalı Rossiya 24’e verdiği röportajda “Çok sayıda insan evinde oy kullandı” dedi. Zaporijya bölgesindeki Melitopol’un sürgündeki belediye başkanı Ivan Fedorov ise Rus yanlısı yetkilileri insanları oy kullanmaya zorlamakla suçladı. Reuters’a konuşan Fedorov, “Oylama saldırı tüfeklerinin, silahlı adamların önünde yapılıyor. İnsanlar sokak ortasında yakalanıyor ve sadece kendileri için değil tüm aileleri için oy kullanmaya zorlanıyorlar” dedi. 

Referandumları Moscow Times’a değerlendiren siyasi analist Ivan Preobrazhensky, “İlk olarak, bölgelere Rus askerlerinin konuşlandırılması mümkün olacak. İkinci olarak Moskova bir kez daha nükleer tehditlerde bulunacak” dedi. Preobrazhensky, “Rusya muhtemelen burada bir tampon bölge oluşturacak ve bu bölgeler bir pazarlık kozu haline gelecek” yorumunda bulundu.

Salı günü devlet televizyonunda konuşan Putin, oylamaların etnik Rusları ve Rusça konuşan insanları zulümden korumak için yapıldığını söylemişti.

"EVİMİZE GERİ DÖNÜYORUZ"

Sputnik’in haberine göre, Ukrayna’da büyük kısmı Rus ordusunun denetiminde bulunan Zaporijya bölgesinin askeri-sivil idaresinin konsey üyesi Vladimir Rogov, referandumun ardından "Zaporojye’nin artık Ukrayna’nın parçası olmadığını" belirterek, “Bu karar nihai ve geri döndürülemezdir. Evimize, Rusya’ya geri dönüyoruz” dedi.

Herson bölgesinin askeri-sivil idaresinin başkan yardımcısı Kirill Stremousov da yakında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e başvuracağını ve Rus liderden Herson’u Rusya’nın parçası olarak kabul etmesini isteyeceğini belirtti. Rusya’ya bağlanması ile Herson’un isminin değişmemesini ve "Rusya’nın bağımsız bir parçası olmasını" planladıklarını kaydeden Stremousov, bölgede Ukrayna para birimi hrivnanın kullanımının da yakında sona ereceğini söyledi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Kremlin’in ilhakı gerçekleştirmesi halinde Rusya, 2014 yılında ele geçirdiği Kırım dahil olmak üzere Ukrayna’nın yaklaşık yüzde 20’si üzerinde egemenlik iddia edecek. Bunun ardından Rus parlamentosunun dört bölgeyi resmen Rus topraklarına dahil eden bir anlaşmayı onaylaması gerekiyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in cuma günü Rus parlamentosunun her iki kanadına da hitap etmesi planlanıyor ve pek çok kişi Putin’in Ukrayna’nın işgal altındaki dört bölgesinin Rusya’nın bir parçası olduğunu resmen ilan etmesini bekliyor. 

Putin geçen hafta Rusya’nın “toprak bütünlüğünü” savunmak için nükleer silah kullanmaya hazır olduğunu söylemişti. 

Rus parlamentosunun üst kanadının başkanı Valentina Matviyenko, oylama sonuçlarının olumlu olması halinde Rusya’nın 4 Ekim’de, yani Putin’in 70. doğum gününü kutlamasından üç gün önce dört bölgeyi ilhak etmeyi düşünebileceğini açıklamıştı.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olan eski Devlet Başkanı Dmitry Medvedev dün Telegram’da kısa bir kutlama mesajı yayımladı. “Referandumlar sona erdi” diyen Medvedev, “Sonuçlar açık. Evinize, Rusya’ya hoş geldiniz!” ifadelerini kullandı.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan'da İran'da öldürülen Mahsa Amini için protesto düzenlendi

SONRAKİ HABER

Meral Akşener: 6'lı masa noter değil, adayı masa belirleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa