KYK yurtlarında sorunlar diz boyu: Temizlik yetersiz, yemekler kötü, odalar kalabalık
KYK yurtlarında yer bulabilen ‘şanslılar’ sorunlarla boğuşuyor. Yurtta kalan öğrenciler, odaların dağınık ve kirli olduğunu belirterek “Temizlik yetersiz, yemekler kötü, odalar kalabalık" dedi.
Çemberlitaş Kız Yurdu'ndaki 8 kişilik bir oda | Fotoğraf: Evrensel
Berkay AVCI
Bursa
Üniversiteler açılsa da barınma sorunu sürüyor. Kredi ve Yurtlar Kurumuna (KYK) ait yurtlarda yer bulabilenler kendilerini şanslı hissetse de yurtlarda yemeklerden, güvenliğe, temizliğe ve kalabalık odalara ait sorunlar bu yıl daha da artmış durumda. Bursa Uludağ Üniversitesi KYK yurtlarında da durum farklı değil.
"ODALAR DAĞINIK VE KİRLİYDİ"
Üniversitenin KYK yurdunda kalan Otomotiv Teknolojisi Bölümü 2. sınıf öğrencisinin anlattıkları çarpıcı. 1 Eylül’de açılması gereken yurdun 19 gün sonra açıldığını belirten öğrenci “Bu 19 günün de parası bizden alındı. Ayrıca bu süre boyunca hiçbir hazırlık yapılmamış, yurt geçen yıl nasıl bıraktıysak öyle duruyordu” dedi. Yurda girdiğinde odasını kendisinin temizlediğini dile getiren öğrenci “Temizlik yapılmadığı için odalar dağınık, kirli ve düzensizdi. Öyle ki çöpler bile ortada duruyordu” diye konuştu.
"YAŞANAN HIRSIZLIKLAR UMURSANMIYOR"
Yurda misafirlerin de alındığını belirten öğrenci, sabah temizliğini yapıp çıktığı odasına akşam geri geldiğinde bilgisayarı, kulaklığı ve yaptığı market alışverişinin kayıplara karıştığını gördüğünde adeta sinir krizi geçirdiğini söyledi. Yaşanan hırsızlık nedeniyle yurt yönetimiyle görüşüp kamera kayıtlarının incelenmesini istediğini söyleyen öğrenci “Olumlu bir cevap alamadım, umursamadılar bile. Açıkçası güvenlik kameralarının çalıştığından dahi şüpheliyim’’ ifadelerini kullanarak yurttaki başka öğrencilerin de benzer sorunlar yaşadığını söyledi.
"YEMEKLER DÜNYA SAVAŞINI HATIRLATIYOR"
Yurtta geçen yıldan farklı olarak sabit bir fiş ile birden fazla seçenek sunan menülerden herhangi birini alabilecekleri bir düzene geçildiğini ve bunun olumlu olduğunu dile getiren öğrenci “İlk başlarda göz boyayan bu sistem yerini fiyaskoya bıraktı. Bazen menüdeki ana yemeklerin bazıları olmuyor. Verilen yemeklerin ne tadı ne de tuzu var. Sağlığımızdan endişe ediyoruz. Yemek ihalesini 2 yıllığına alan firma ise biz öğrencilerin şikayetlerini umursamıyor” ifadelerini kullanarak yemeklerin durumunu 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı askerlerine dağıtılan hoşaf ve ekmeğe benzetti. Bu yemeklerin insanın aklına ‘Biz acaba seferberlikte miyiz?’ sorusunu getirdiğini belirten öğrenci cevabı da kendisi veriyor: “Aslında biz de bir geçim ve yaşam savaşı içindeyiz.”
ODALARA YENİ RANZALAR EKLENDİ
Bu yıl yurtlara fazla öğrenci gelmesi nedeniyle yurt kapasitesinin aşırı zorlandığını aktaran öğrenci 3 kişilik odaların 4 kişiye çıkarıldığını anlatarak “Fazladan eklenen ranzalarla bize yaşam alanı kalmıyor. Odalarda adeta hapishane havası var. Yönetim barınma sorununu kapasitenin üstünde öğrenci alarak çözmeye çalışıyor” diye konuştu.
3 BİN ÖĞRENCİYE 50 ÇAMAŞIR MAKİNESİ VAR
Başka bir öğrenci ise çamaşırhanelerdeki soruna değiniyor: “3 bin öğrenciye sadece 50 adet çamaşır makinesi var. Makineler bozulunca yenisi alınmıyor. Bozuk makineler orada öylece durmaya devam ediyor. Bozulan makinenin yerine yenisini alması gereken yurt yönetimi makineleri bir süre sonra tamir ettirip yeniden kullanıma sunuyor” ifadelerini kullanarak geçen yıl çamaşır yıkama kuyruklarının sosyal medyada alay konusu olduğunu hatırlattı.
PERSONEL YETERSİZ, DÜZEN YOK
Yeterli personel olmadığını anlatan öğrenci “Tuvalette bir sorun oluyor sekizinci katta kalan öğrenci birinci kata gelip derdini anlatıyor. Yurt henüz tam kapasite dolmadığı için yurt yönetimi rahat davranıyor. Gelen öğrencilerin odaları ayarlanmamış, temizlik yapılmamış. Hatta hangi odada kalacağım diye soranlara ’Git bir odaya orada kal’ cevabı veriliyor. Bu da düzensizliğin göstergesi. Yurdun içinde yurtsuz kaldık” diye konuştu.