Hayatın Sesi TV’nin OHAL KHK’si ile kapatılmasının üzerinden 6 yıl geçti
Yıllarca işçilerin, emekçilerin, gençlerin, kadınların sesi olarak yayın hayatına devam eden Hayatın Sesi TV’nin, OHAL KHK’si gerekçe gösterilerek kapatılmasının üzerinden 6 yıl geçti.
Fotoğraf: Evrensel
Hayatın Sesi TV’nin, 29 Eylül 2016’da OHAL KHK’si gerekçe gösterilerek kapatılmasının üzerinden 6 yıl geçti.
Hayatın Sesi TV, 21 Mart 2007’den 29 Eylül 2016’ya kadar işçilerin, emekçilerin, gençlerin, kadınların sesi olarak kesintisiz yayın yaptı. Haber, aktüalite, politika ve kültür ağırlıklı bir yayın içeriğine sahipti. Türksat 3A uydusu üzerinden Türkiye, Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Kafkaslar gibi geniş bir coğrafyada izlenebilmekteydi. Ayrıca internet sitesinden de canlı olarak izlenebiliyordu. Sekiz yıl Hayat TV olarak yayın yapan TV, bir şirketin Hayat isminin patentini alması sonucunda ismini Hayatın Sesi olarak değiştirmişti.
"MİLLİ GÜVENLİĞİ TEHDİT"
29 Eylül 2016’da ise 15 Temmuz askeri darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hal kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararname ile Hayatın Sesi TV ile birlikte 12 televizyon kanalı ve 11 radyo kanalı kapatıldı. Gerekçe olarak “Milli güvenliği tehdit eden yapı, oluşum ve gruplar ile terör örgütlerine aidiyeti belirlenen kanallar” ifadesi kullanıldı. Kapatma kararı, özellikle sosyalist, sol çevrenin protestolarına neden olurken “Türkiye’nin demokratik güçlerinin sesini duyuran kanallar hedef alınıyor. Sol, sosyalist ve emekçilerin kanalları kapatılıyor” söylemlerinin dillendirilmesine neden oldu.
Kapatılma sonrası kanal Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredildi ve bütün malzemelerine el konuldu. Kapatılan Hayatın Sesi televizyonunun mallarının satışı ile ilgili CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş’ın soru önergesine yanıt veren TMSF, kanalın 668 sayılı KHK ile kapatılması üzerine işlem yapıldığını savundu. Ancak Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım “KHK ile kapatılmadığı için OHAL komisyonuna başvuramaz” dedi.
YÖNETİCİLERE VERİLEN CEZA İSTİNAFTAN DÖNDÜ
‘IŞİD, TAK ve PKK propagandası yaptığı’ iddiasıyla kapatılan televizyonun yöneticilerine bir de dava açıldı. Mahkeme Mustafa Kara, İsmail Gökhan Bayram ve Gökhan Çetin’e 3’er yıl 9’ar ay hapis cezası verdi. Ancak daha sonra karar istinaf mahkemesinden döndü ve istinaf hapis cezasının bozulmasına karar verdi. Yöneticiler beraat etti.
AYM: HAK İHLALİ
Televizyonun kapatılması daha sonra Anayasa Mahkemesine de taşındı. AYM ise 8 Nisan 2021’de KHK ile kapatılan kanallar için hak ihlali kararı verdi, kuralı iptal etti.
CHP milletvekilleri AYM’ye başvuru yaptı, OHAL döneminde çıkarılan kanundaki birçok maddenin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti. Anayasa Mahkemesi ise CHP milletvekillerinin, 6755 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlar ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun’a ilişkin yaptığı başvuruyu değerlendirdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM), aralarında Hayatın Sesi TV ve İMC TV’nin de bulunduğu pek çok televizyonun KHK ile kapatılmasına ilişkin maddeyi iptal etti. 6755 sayılı KHK ile değiştirilen kanunun birçok maddesine karşı yapılan başvuruyu değerlendiren AYM, “Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu” gerekçesiyle medya kuruluşlarının ilgili bakanın onayıyla kapatılması ve mallarına el konulmasını öngören kuralı iptal etti.
Kararı değerlendiren Hayatın Sesi TV Avukatı Devrim Avcı, hükmün Anayasa’ya aykırılığının artık AYM tarafından da kabul edilmiş olduğunu söylemişti.
70 RADYO VE TV KAPATILDI
15 Temmuz’un ardından ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) döneminde yayımlanan kanun hükmünde kararname (KHK) ile çok sayıda haber ajansı, televizyon kanalı, radyo, gazete, dergi ve yayınevi kapatılarak mallarına el konulmuştu. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 2016 ve 2017 yıllarında “Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine iltisaklı, ilişkili ve destek olduğu” iddiasıyla 54 medya hizmet sağlayıcı kuruluşa ait 37 radyo ve 33 televizyon olmak üzere 70 radyo ve televizyonun kapatıldığını açıklamıştı. Kapatılan kanallar arasında Hayatın Sesi TV ve İMC TV de yer alıyordu. (MEDYA SERVİSİ)