29 Eylül 2022 10:35

ABD: Yunanistan'ın Ege adaları üzerindeki egemenliğinin tartışılması söz konusu olamaz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Yunanistan'ın Ege'deki adalara silahlarını konuşlandırmayla ilgili muhatabın Atina hükümeti olduğunu, bunun Washington'u ilgilendiren bir konu olmadığını söyledi.

Ned Price | Fotoğraf: ABD Dışişleri Bakanlığı

Paylaş

Washington, Ankara'nın ABD silahlarının Ege'deki Midilli ve Sisam adalarına zırhlı araç sevkiyatı yapmasına tepki vermesinin ardından Yunanistan'ın Ege'deki adalar üzerinde egemenliğinin tartışılmasının 'söz konusu olmadığı' açıklamasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Yunanistan'ın bu adalara silahlarını konuşlandırmayla ilgili muhatabın Atina hükümeti olduğunu, bunun Washington'u ilgilendiren bir konu olmadığını söyledi. 

Pazartesi günü Türkiye, Yunanistan'ın Midilli ve Sisam Adalarına ABD menşeili zırhlı araçları konuşlandırmasını Atina ve Washington nezdinde nota vererek protesto etmişti. 

Notada, söz konusu konuşlandırmanın 'Yunanistan’ın 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Antlaşmalarından kaynaklanan ahdi yükümlülüklerinin ve dolayısıyla uluslararası hukukun yeni bir ihlali' olduğu belirtilerek, Yunanistan’dan bu ihlallere son vermesi ve gayriaskeri statüyü ihya etmesi istenmişti.

ABD’ye verilen protesto notasında, ABD’nin Doğu Ege Adalarının silahsızlandırılmış statüsüne riayet etmesi ve ABD silahlarının bu statünün ihlali için kullanılmaması konusunda Washington yönetiminin gerekli tedbirleri alması istendi.

NE OLMUŞTU?

Anadolu Ajansı, 25 Eylül tarihli haberinde Yunanistan'ın Midilli ve Sisam adalarına zırhlı araç sevk edildiğini ileri sürmüştü. “Güvenlik kaynakları”na dayandılan haberde, çıkarma gemilerinin adalara özellikle ABD tarafından hibe edilen askeri araçları sevk ettiği belirtilmişti. 

Paylaşılan görüntülerin Ege'de görev uçuşu icra eden Türk Silahlı Kuvvetlerine ait İHA'lar tarafından kaydedildiği belirtilen haberde, “Söz konusu gemilerin GASA statüsündeki Midilli'ye 23, Sisam'a ise 18 taktik tekerlekli zırhlı araç sevkiyatı gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Zırhlı araçların ABD tarafından Dedeağaç Limanı'na gönderilen araçlardan olması dikkati çekti” denilmişti. Sevkiyatların 18 Eylül ve 21 Eylül'de gerçekleştiği aktarılmıştı.

Dışişleri Bakanlığı, haberin ardından Yunanistan ve ABD'ye protesto notası vermişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD’li rapçi Coolio hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Av. Bilici: Van'da köylülerin helikopterden atılma soruşturmasında tek taraflı gizlilik uygulanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa