29 Eylül 2022 13:20

Erdoğan: En büyük düşmanım faizdir, önümüzdeki PPK toplantılarında daha da inmesini telkin ediyorum

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz politikasındaki ısrarını yineleyerek "Merkez Bankasıyla konuştuk, konuşuyoruz. Önümüzdeki PPK toplantılarında faizin daha da inmesini telkin ediyorum" dedi.

Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA

Paylaş

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu 21. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu.

TL'yi değersizleştirip döviz kurlarının rekordan rekora koşmasına sebep olan, hazinenin kur korumalı mevduat zararını yükselten faiz politikasındaki ısrarını vurgulayan Erdoğan, "Sizin şu an öyle bir Cumhurbaşkanınız var ki benim en büyük savaşım faizledir. En büyük düşmanım faizdir" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı, "Şu an yine faizi 12'ye kadar düşürdük. Yetmez. Bunun daha da inmesi lazım. Şu anda Halkbank Genel Müdürü karşımda, Merkez Bankasıyla de bunları konuştuk, konuşuyoruz. Önümüzdeki PPK (Para Politikası Kurulu) toplantılarında bunun daha da inmesinin gereğini telkin ediyorum" sözlerini sarf etti.

Rekor düzeydeki enflasyon için ise "İnşallah yılbaşından sonra" vaadinde bulundu: "Enflasyonla bir mücadelemiz var, inşallah yılbaşından sonra ben bu enflasyonun da düşük faiz ile ineceğine inanıyorum ve bunu savunuyorum. Paradan para kazanmaya alışmış tufeylilerin mandacı iktisatçıların, artık hiçbir geçerliliği kalmamış eski modellere dayalı ezberlerine itibar etmiyoruz." 

Erdoğan ayrıca esnafın 15 Temmuz'da darbecilere tanklara meydan okuduğunu söyleyip, "Esnaf ve sanatkârımız bugün de huzurumuzun, kardeşliğimizin garantisi olmayı sürdürüyor. Ülkemizin ekonomik ve sosyal krizleri, diğer devletlere göre en az zararla savuşturmasında ahilik kültürümüzün büyük payı vardır" diye konuştu.

"ABUK SABUK ÇAĞRILARA RAĞMEN…"

Salgın boyunca "Çarklar dönecek" diyerek işçi ve emekçileri ölümle burun buruna çalışmak zorunda bırakan kararlar alan Erdoğan, "Devletimiz salgın döneminde vatandaşını çaresiz bırakmadı. O zor günlerde muhalefetin akla, mantığa, ekonomik hayatın gerçekliğine uymayan abuk sabuk çağrılarına rağmen, milletimize bedel ötecek kararlar almadık. Hiçbir vatandaşımıza 'nerede bu devlet' dedirtmedik. 3-5 bin lira hibe desteği verdik" iddialarını öne sürdü.

"SİYASETE GİRMEDEN ÖNCE ESNAFLIK YAPTIM"

Erdoğan devamında "Siyasete girmeden önce esnaflık yapmış bir kardeşinizim. Sizin meselelerinizi kendi meselemiz, başarılarınızı başarımız olarak gördük. Sermaye yetersizliği ve teminat eksikliği nedeniyle kredi imkanlarından yeterince faydalanamıyordunuz. Bankalar ve finans kuruluşları ile cebelleşerek finansmana erişimin önündeki engelleri biz kaldırdık" ifadelerini kullandı.

Ardından ise şu sözleri sarf etti:

"Yatırım kredilerinde de siz kamu bankalarının kapısını aşındırın. Özel sektör bankaları ne yapar bilmem ama kamu bankalarına talimatım var, yatırımcıyı darda bırakmayacaksınız, onlara gerekli desteği vereceksiniz. Ticaret Bakanımız burada, Sayın Palandöken 500 bin lira teklifle geldi. Gaz vermeye alışmıştır, devamlı gaz verir. Kamu bankalarıma sesleniyorum, siz kolaylaştırıcı olacaksınız, zorlaştırıcı olmayacaksınız. İmkanlarınız neye el veriyorsa bu desteği inşallah kredi konusunda sağlayacaksınız. Herhalde Ziraat, Vakıf onlar da bu dediklerimiz duymuştur..." (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

BİRTEK-SEN'den okullarda bir öğün yemek verilmesi çağrısı

SONRAKİ HABER

Mersin saldırısını HPG üstlendi, Dilşah Ercan'ın olayla ilgisi olmadığını söyledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa