CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer: İktidar gübre ve yemde artan fiyatları seyrediyor
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in gıda ve yem fiyatlarındaki artış ihtimalini sorduğu önergesine, Tarım ve Orman Bakanlığı “her türlü tedbiri alıyoruz" demekle yetindi.
Fotoğraf, Ömer Fethi Gürer'in kişisel arşivi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) tahminlerine göre Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşın başta tahıl olmak üzere uluslararası gıda ve yem fiyatlarında ciddi oranda artışa neden olacağı yönündeki tahminlerini soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, dünya fiyatlarında ve döviz kurlarında yaşanan değişimin neden olduğu olumsuzluklara karşı üreticilerin ve tüketicilerin korunması için her türlü tedbirin alındığını söylemekle yetindi.
TÜİK’İN ÜRETİM TAHMİNİ
Bitkisel üretim miktarının TÜİK’in tahmin verilerinde 2021 yılına göre yüzde 6,2 artarak 125,7 milyon ton olarak gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü belirten Bakan Kirişçi, ürün hasatlarının tamamlanmasının ardından nihai gerçekleşmelere yönelik kesin bilgilerin kamuoyu ile paylaşılacağını ifade etti.
“İKTİDAR KONUŞUYOR”
Önerge sahibi Ömer Fethi Gürer ise gıda ve yem fiyatlarında yaşanan artış ve temin sorununa karşı Tarım ve Orman Bakanlığının sanki hiçbir sorun yaşanmıyormuş gibi açıklama yapmasını eleştirdi.
Gürer, “Tarımda onlarca projeden söz ediliyor ancak alana yansıması yok. Proje adı var. Sınırlı uygulanıp eskitiliyor. Anlayış değişmeden tarımda sorunlar bitmez. Tarım serbest piyasanın kurallarına uydurularak sürdürülemez. Kamucu bir anlayışla sorunlara yaklaşılmalıdır. Gerçekçi taban fiyat politikası ile üretene doğrudan destek sağlayacak uygulamalara geçilmelidir” diye konuştu.
“BU NE RAHATLIK?”
Dünyada ülkelerin kuraklık, savaş ve pandeminin etkisiyle gıda temini konusunda kaygı yaşadığına ve kendi kendine yetebilmenin yolunu aradığına dikkat çeken Gürer, “Tarım Bakanlığı ise sanki hiçbir sorun yokmuş gibi rahat açılamalar yapıyor. Hiçbir zaman tahminleri tutmayan TÜİK’in üretim tahminlerinden bahsedip, düşük faizli krediler verildiğine işaret ediyor. Ancak ortada bir savaş var, pandeminin etkileri henüz geçmiş değil, kuraklık sorunu dünyayı adeta yakıyor. Bizim Tarım ve Orman Bakanlığı ise Aladağlardan serin. Gübre ve yem başta olmak üzere artan girdileri yalnızca seyrediyorlar ” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)