29 Eylül 2022 15:49

Genel-İş İzmir 9 No’lu Şube: İzmir tramvayda yaşanan iş kazası değil iş cinayeti

İzmir tramvayda iş cinayetinde yaşamını yitiren Hülya Onaylı için basın açıklaması yapan Genel-İş İzmir 9 No’lu Şube, “Bu bir iş kazası değil iş cinayetidir. Taleplerimiz için mücadele edeceğiz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel 

Reklam

İzmir’in Konak ilçesindeki Tramvay Köprü durağında güvenlik görevlisi olarak çalışan Hülya Onaylı 21 Eylül akşamı görevi başındayken duraktan tuvalete girmek için ayrıldığı sırada araç çarpması sonucu yaşamını yitirmişti. İşyerinde örgütlü olan Genel-İş İzmir 9 No'lu Şube ise bugün hem yaşanan iş cinayetine tepki göstermek hem de işyerindeki sorunları gündeme getirmek için Halkapınar metro durağında basın açıklaması düzenledi.

“Kaza değil cinayet sorumlusu bürokrat”, “Ölmeye değil çalışmaya geldik”, “İnsanca çalışmak istiyoruz”, “İş kazası değil bu bir cinayet” sloganları atan işçiler Halkapınar tramvay önünden metro durağı girişine yürüyüş düzenledi.

“Bir can daha kaybetmek istemiyoruz, önlemlerinizi alın” yazılı pankartın açıldığı açıklamaya Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Yönetimi ve temsilcileri de destek verdi. Basın açıklamasını Genel-İş İzmir 9 No’lu Şube Yöneticisi İlker Bahar okudu.

“İŞ KAZALARI ÖNLENEBİLİR”

İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin temel ilkelerini sayan Bahar, “İş kazaları rakamlarının bu kadar çok seyrettiği ülkemizde yüzde 98 önlenebilir olmasına rağmen gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle yaşanan işçi ölümleri her geçen gün artmaktadır. Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında bu iş kazalarının önlenebilir olması daha basit olmalı iken sorumsuzca ve olaya gelişigüzel bakılmasından dolayı sorunun çözümü gerçekleşmemiş olup bu iş kazası yaşanmıştır” diye konuştu.

“BU İŞ KAZASI DEĞİL, İŞ CİNAYETİDİR”

Açıklama sonrası konuşan Genel-İş İzmir 9 No’lu Şube Başkanı Sedat Kenar, “Metro-tramvay yönetimi sizlere sesleniyoruz; edeceğiniz hiçbir ticari kâr çocukları annesiz, babasız bırakmamalı. Hiçbir anne evlatlarına doyamadan kara toprağa girmemeli, iki küçük evladın annesiz büyümesi tüm insanlık nazarında, sizin koltuk sevdanızdan daha kıymetli. Yazıklar olsun, vicdanınız kurusun. Biz sizlerin bu mesleği yapanlara bakış açısını asla kabul etmiyoruz. Tekrar ediyoruz bu bir iş kazası değil iş cinayetidir. Sizlere sesleniyoruz; uluslararası çalışma sözleşmelerine, iş kanunlarına ve 5188 sayılı yasaya uyacaksınız. Bugün burada ne ilkiz ne de son olacağız, mücadelemiz devam edecek” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam