29 Eylül 2022 16:31

Üniversitelerde hülle atamalar: Sınavsız atamalarla müdürlük dağıttılar

Sayıştay’ın 2021 raporu: 21 üniversitede fakülte sekreterliği, yüksekokul sekreterliği, enstitü sekreterliği gibi kadrolardaki kişiler, istisnai olması gereken sınavsız atama yoluyla şube müdürü oldu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Birkan BULUT
Ankara

Sayıştay’ın üniversitelere ilişkin 2021 yılı denetim raporlarına göre birçok üniversitede, hülle atamaların yapıldığı görüldü. 21 üniversitede fakülte sekreterliği, yüksekokul sekreterliği, enstitü sekreterliği gibi kadrolarındaki kişiler, istisnai olması gereken sınavsız atama yoluyla birkaç gün veya ay gibi kısa sürede şube müdürü oldu. Bazı üniversiteler ise kurulduğundan beri şube müdürü ataması için görevde yükselme sınavı düzenlemedi!

Dumlupınar Üniversitesinde 12, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde 2, Cumhuriyet Üniversitesi’nde son üç yılda 7, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde 5 personel Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde 12, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde 15, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinde’nde 2, Malatya Turgut Özal Üniversitesinde 4 yılda 11, Sakarya Üniversitesi’nde son 3 yılda 4 kişi bu yöntemle kısa sürede şube müdürü oldu. Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve İnönü Üniversitesi’nde de bu yöntemin kullanıldığını tespit eden denetçiler, kaç kişinin atandığını paylaşmadı.

3 GÜNDE MÜDÜRLÜK

Onsekiz Mart Üniversitesinde, 10 atamadan 7’sinde sınavsız yöntemin kullanıldığı ve müdürlük görevinden daha alt görev grubu içerisinde üç yıl süreyle çalışma şartını taşımadıkları tespit edildi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 12 kişi 3 gün ila 5 aylık sürelerde ilgili sekreterlik görevinde bulunduktan sonra şube müdürü oldu.

BAZI ÜNİVERSİTELERDE MÜDÜRLÜK SINAVI HİÇ YAPILMAMIŞ

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde 2017 yılından, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde 2010 yılından, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesin’nde ise kurulduğu 2006 yılından beri hiç müdürlük sınavı açılmadığı, müdürlük kadrolarına şube müdürlüğünden daha üst /eşit görev olarak kabul edilen fakülte, enstitü ve yüksekokul sekreterliği görevlerinde bulunanların atandığı görüldü.

ALIŞKANLIK OLDU

Bazı üniversitelerde ise yıllardır bu yöntemin alışkanlık haline getirildiğine dikkat çekilirken, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde, 2016-2019 yılları arasında bu yöntemle şube müdürü kadrosuna atanan 12 kişinin hala görevini sürdürdüğü kaydedildi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde de bu yöntemin kullanıldığı görülürken, Fırat Üniversitesinde bu yöntemle 2000-2020 yılları arasında 30’a yakın personelin şube müdürü kadrosuna atandığı tespit edildi. Bu personelden 8’i ise şube müdürlüğü görevinden daha alt görev görevde bulunduğu için 3 yıl şartı dahi aranmadan atandı.

AYNI KOLTUĞA İKİ KİŞİ OTURDU

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde biri 1 ay 10 gün, diğeri 3 ay 26 gün, bir diğeri ise sadece 6 ay fakülte ve yüksekokul sekreterliğinde bulunan kişiler şube müdürü yapıldı. Bir yıl ve üzerinde çalışanlardan daire başkanlığına atanırken, bir daire başkanı da dolu olan genel sekreter kadrosu vekâleten atanarak harcama yetkisini kullandı. Kadro unvanı Genel Sekreter olan diğer kişinin de meslek yüksekokullarından sorumlu Rektör Danışmanı olarak görevlendirildiği ancak fiilen herhangi bir görevinin olmadığı anlaşıldı. Ordu Üniversitesi’nde de dolu olan genel sekreterlik kadrosuna tedviren bir atama yapıldığı görüldü.

ÖNCEKİ HABER

Kayseri Hunat Hatun Kız Yurdunda ücretsiz su hakkı 1 öğünde 1'e indirildi

SONRAKİ HABER

Erciyes üniversitesine atanan rektörün ilk işi tiyatro yasağı ve yemek zammı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa