29 Eylül 2022 19:31
Son Güncellenme Tarihi: 29 Eylül 2022 19:47

"Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur" diyen TTB Merkez Konseyi üyeleri beraat etti

İstinaf mahkemesi, "Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur" bildirisi nedeniyle yargılanıp ceza alan 2016-2018 dönemi TTB MK üyeleri hakkında beraat kararı verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstinaf mahkemesi, "Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur" bildirisi ve 1 Eylül Dünya Barış Günü bildirisi nedeniyle yargılanıp ceza alan 2016-2018 dönemi TTB Merkez Konseyi üyeleri hakkında beraat kararı verdi.

Türk Tabipleri Birliğinin (TTB) 11 Merkez Konsey üyesi bildiriler ve çeşitli paylaşımlar gerekçe gösterilerek "Terör Örgütü Propagandası Yapmak" ve "Halkı Kin ve Düşmanlığa Alenen Tahrik Etmek" suçlamalarıyla çeşitli hapis cezalarına çarptırılmıştı. Bildirilerin ve paylaşımların ifade özgürlüğü kapsamında olduğu ve şiddetin tarafında değil karşısında olduğuna karar veren istinaf mahkemesi, TTB MK üyelerinin beraatine karar verdi.

2018'de sürdürülen askeri operasyonlara karşı açıklama yayımlayan TTB Merkez Konseyi üyesi hekimler evleri basılarak gözaltına alınmıştı. Açılan davada Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi; Ayfer Horasan, Bülent Nazım Yılmaz, Dursun Yaşar Ulutaş, Funda Barlık Obuz, Hande Arpat, Mehmet Raşit Tükel, Mehmet Sezai Berber, Mustafa Taner Gören, Selma Güngör, Sinan Adıyaman ve Seyhmus Gökalp'e "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasıyla ikişer kez 10 ay hapis cezası vermişti. Mahkeme ayrıca TTB MK Üyesi Hande Arpat’a sosyal medya paylaşımlarıyla "terör örgütü propagandası" yaptığı gerekçesiyle 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına hükmetmişti.

Mahkemenin bu kararları istinafa taşındı. Davada istinaf mahkemesi konumundaki Ankara Bölge İdare Mahkemesi 19’uncu Ceza Dairesi, hekimlere verilen cezaları bozdu ve beraatlerine hükmetti.

"Sanıklara yüklenen fiillerin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması" gerekçesiyle beraat kararı veren mahkemenin karar gerekçesinde, TTB'nin "Savaş bir halk sağlığı sorunudur" bildirisinin şiddet karşıtı olduğunu, şiddet çağrısı ya da nefret söylemi içermediği tespitleri de yer aldı.

"SAVAŞ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR" BİLDİRİSİ

TTB'nin yargılamaya konu olan bildirisi şu şekildeydi:

"Biz hekimler uyarıyoruz: Savaş, doğada ve insanda tahribat yapan, toplumsal yaşamı tehdit eden, insan eliyle yaratılan bir halk sağlığı sorunudur. Her çatışma, her savaş; fiziksel, ruhsal, sosyal ve çevresel sağlık açısından onarılmaz sorunlara yol açarak büyük bir insani dramı da beraberinde getirir. Yaşatmaya ant içmiş bir mesleğin mensupları olarak, yaşamı savunmanın, barış iklimine sahip çıkmanın birincil görevimiz olduğunu aklımızdan çıkarmıyoruz. Savaşla baş etmenin yolu, adil, demokratik, eşitlikçi, özgür ve barışçıl bir yaşam kurmak ve bunu sürekli kılmaktır. Savaşa hayır, barış hemen şimdi!" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadın sinemacılardan İran’da mücadeledeki kadınlara destek

SONRAKİ HABER

Sırp suç örgütü üyesi İstanbul’da lüks villada yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa