30 Eylül 2022 00:26

Pamuk üreticileri eylem yaptı: Açıklanan taban fiyatı çiftçilerimizi zora soktu

Urfa'nın Harran ilçesinde üreticiler, 21 lira olarak açıklanan pamuğun taban fiyatının düşüklüğü nedeniyle eylem yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye'nin önemli pamuk üretim merkezleri arasındaki Urfa'nın Harran ilçesinde çiftçiler, Çukobirlik tarafından pamuk taban fiyatının 21 lira olarak açıklamasına tepki gösterdi.

DHA'nın haberine göre, açıklanan taban fiyatından memnun olmayan üreticiler, Şanlıurfa-Harran kara yolunu kapatıp eylem yapmak için toplandı. Bölgeye zırhlı araçlarla jandarma ekipleri sevk edildi.

Grup adına konuşan pamuk üreticisi İbrahim Toygar, taban fiyatlarının çok düşük olarak açıklamasından dolayı mağdur olduklarını belirterek, "Geçen yıla göre tarım girdi fiyatlarının yüzde 300 artış göstermesi, elektrik fiyatlarının yüzde 140 zamlanmasından dolayı zor günler geçiren çiftçiler, umutlarını pamuk taban fiyatlarının yüksek olmasına bağladı. Bu yıl Çukobirlik tarafından açıklanan taban fiyatı çiftçilerimizi zora soktu" dedi.

"İPLİK İHTACATI DURDURULSUN"

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu ise çiftçilerin haklı olduğunu belirterek, "Bu yıl girdiler yüzde 300 kat arttı. Durum böyle olunca çiftçilerimiz zor günler geçirmeye başladı. Bir an önce Türki Cumhuriyetleri'nden gelen iplik ihracatının durdurulması lazımdır. Buna bir kota konulması gerekiyor. Şu anda çiftçilerimiz iflas etmiş durumdadır. Pamuk çok ciddi bir üründür. Bir an önce bu taban fiyatının iyileştirilmesi gerekiyor. Böyle giderse önümüzdeki yıl kimse pamuk ekmeyecektir" diye konuştu.

Açıklamanın ardından pamuk tarlasına geçen çiftçiler, gıyabi cenaze namazı da kıldı.

HDP'Lİ SÜRÜCÜ'DEN PAMUK ÜRETİCİLERİ İÇİN DÜZENLEME ÇAĞRISI

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, "İktidara çağrıda bulunuyoruz; pamuk üreticisinin emeğinin karşılığını alabilmesi için tarım politikalarında gerekli düzenleme ve adımların atılması gerekmektedir" dedi.

Sürücü, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de üretilen pamuğun yüzde 60'ını, Şanlıurfa'nın tek başına karşıladığını ancak mevcut ekonomik süreç ve göstermelik desteklemeler nedeniyle çiftçilerin artık tarım yapamaz hale geldiğini söyledi.

Pamuğun kilogram maliyetinin 15 lira olmasına rağmen 21 lira olarak açıklanan pamuk alım fiyatının oldukça yetersiz olduğunu savunan Sürücü, "Tarım Bakanlığının durumdan ders çıkartıp düzeltmeler yapması için hızla bir adım atması gerekmektedir" diye konuştu.

Sürücü, iktidarın yetersiz destekleri ve plansız politikaları nedeniyle önünü göremeyen çiftçilerin ekim yapmaktan çekindiğini iddia ederek şunları kaydetti:

"Üstelik dünyayı bekleyen gıda krizine rağmen durum böyle. Bu nedenle tarımsal üretim noktasında gerekli politikalar hızla geliştirilmelidir. Tarımsal üretimin düşmesinin ekonomik sonuçları ne yazık ki raflara, sofraya yansımakta, sağlıklı ve dengeli beslenmek giderek zorlaşmaktadır. Dengeli olmayan enflasyon oranına rağmen pamuğun kilogram maliyeti 15 lira olarak hesaplanmışken alım fiyatının 30 lira ve üzeri olması gerekmektedir. Çiftçiye alım garantisi verilerek üretime teşvik edilmelidir. İktidara çağrıda bulunuyoruz; pamuk üreticisinin emeğinin karşılığını, yani hak ettiğini alabilmesi için tarım politikalarında gerekli düzenleme ve adımların atılması gerekmektedir." (EKONOMİ SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Savcılık gazeteci Dicle Müftüoğlu ve Aziz Oruç için ceza istedi

SONRAKİ HABER

Van'da İslamcı örgüt İranlı turistleri hedef aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa