30 Eylül 2022 17:46

Sansüre yol açacağı tepkileriyle ertlenen "dezenformasyonla mücadele" yasasını görüşecek olan TBMM’de, bazı ekonomik düzenlemelerin yanı sıra Kur Korumalı Mevduat uygulamasının bir yıl daha uzatılarak sermayedarlara yönelik desteğin sürmesi planlanıyor. Ayrıca kulislerde MHP’nin anket teklifinin de görüşüleceği öne sürüyor. Buna göre söz konusu şirketlerin “kamuoyunu yanıltmak ve algı oluşturmak” suçundan yargılanmasını ve sorumluların 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını öngörüyor.

TBMM 27. dönem 6. yasama yılı yarın açılıyor. Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un birleşimi açmasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Genel Kurulu hitap edeceği açılışta, başka konuyu ele alınmadan oturum kapatılacak. Meclis başkanının açılış sebebiyle verdiği akşam resepsiyonu, iki yıllık pandemi arasının ardından yeniden düzenlenecek. 4 Ekim Salı günü de siyasi partilerin grup toplantıları başlayacak.

17 Ekim’e kadar 2023 yılı bütçe kanunu teklifi gelecek. TBMM Başkanlığına sunulacak bütçe, önce Plan ve Bütçe Komisyonunda ardından Genel Kurulda görüşülecek. Ancak bütçe görüşmelerine kadar Meclis’i yoğun bir gündem bekliyor.

SANSÜR  YASASI GÜNDEMDE

“Dezenformasyonla mücadele” adı verilen sansür yasasını Meclis’in ilk gündeme alacağı teklif olması bekleniyor. AKP içerisinde “ileride bu yasa bize karşı da kullanılabilir” biçiminde rahatsızlıkların olduğu iddia edilen yasa teklifi konusunda, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yakın bir ay önce TBMM çalışmalarına başlar başlamaz teklifin kanunlaşmasını istemişti. Teklif kabul edilirse “halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse", bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Ayrıca internet haber siteleri de Basın Kanunu kapsamına alınarak, ‘süreli yayın’ kategorisinde kabul edilecek. Böylece haber siteleri savcıların yanı sıra Basın İlan Kurumunun da denetimine tabi olacak. 

KYK BORCUNDA FAİZLERİN SİLİNMESİ, YAKIT DESTEĞİNDE VERGİ MUAFİYETİ

Ekonomi alanında sunulacak bir başka yasa teklifine göre de 15 Ağustos 2022’den önce icra takibi başlatılan 2 bin lira ve altındaki alacakların da tasfiye edilecek. GSM kuruluşları, doğal gaz ve elektrik dağıtım şirketleri, asıl alacak ve ferilerinin 2 bin liranın altında olan kısımlarını sildikleri takdirde doğrudan doğruya değersiz alacak yazacaklar, vergiden indirilecek.

AKP’nin sunmaya hazırladığı ekonomi paketinde 15 Ağustos 2022’den önce icra takibi başlatılan 2 bin lira ve altındaki alacakların da tasfiye edileceği belirtiliyor. Buna göre GSM kuruluşları, doğal gaz ve elektrik dağıtım şirketleri, asıl alacak ve ferilerinin 2 bin liranın altında olan kısımlarını sildikleri takdirde doğrudan doğruya değersiz alacak yazacaklar, vergiden indirilecek. 

Kredi Yurtlar Kurumuna borcu olan gençlerin borçlarının faizlerinin silinmesine yönelik yasal düzenlemenin olacağı belirtilirken, işverenlerin çalışanlarına elektrik ve doğal gaz desteklerinin bin liralık kısmının gelir vergisi ile sigorta prim kesintisinden muaf tutulmasına ilişkin de çalışma yapılıyor.

KKM’YE BİR YIL UZATMA, EYT BEKLEMEDE

Bütçenin en önemli yüklerinden olan kur korumalı mevduat uygulamasının süresi 2022 yılı sonunda bitmesi nedeniyle, bir yıl daha uzatılacak.  Seçimlerde defalarca söz verilmesine rağmen yıllardır ertelenen emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda ise bakanlığın yıl sonuna kadar yasayı tamamlayacağı belirtilmesine karşın henüz net bir açıklama yapılmış değil. 

ÇED SÜRECİ KALKACAK MI?

Bir başka konu da Endüstri Bölgeleri Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi olacak. Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edilen teklife göre kurulu alanlarda 150 bin metrekare şartı 100 bin metrekareye, boş alanlarda 200 bin metrekare şartı 150 bin metrekareye düşürülerek, yüksek teknolojili, stratejik, katma değerli, ihracat potansiyeli yüksek yatırımların da özel endüstri bölgesi imkanlarından faydalanması sağlanacak. Muhalefet ÇED sürecinin yürürlükten kaldırılmasına ve Hazine arazilerinin yatırımcılara rayiç bedelden verilmesine yol açacağı  gerekçesiyle teklife karşı çıkıyor.

KEKS’TEN BÜTÇE UYARISI

KESK yaptığı açıklamada, 17 Ekime kadar Meclis’e sunulması gereken bütçe teklifine ilişkin “Bilindiği üzere Mayıs 2022 itibari ile bütçe 125 Milyar TL fazla vermesine rağmen mevcut bütçenin gelir ve giderlerini yüzde yetmiş artıran ek bir bütçe hazırlanmıştır. Haziran’da jet hızıyla parlamentodan geçirilen söz konusu ek bütçe ile 125 Milyar TL’lik fazlalığın eritilmesi, üzerine 278 Milyar TL açık verilmesi hedeflenmiştir. 4 Eylül’de açıklanan Orta Vadeli Programda ise 2022 yılı bütçe açığı 184 Milyar TL daha artırılarak 462 Milyar TL’ye, 2023 yılı bütçe açığı ise 659 Milyar TL’ye çıkarılmıştır. Bütçedeki bu açığın kendileri için kullanılacağı beklentisi içinde olan halkı, işçileri, emekçileri şimdiden uyarmayı görev biliyoruz. Kimse unutmasın ki; 20 yıldır hayata geçirilen tüm bütçelerde halkın, emekçilerin payına hep daha fazla vergi yükü, daha fazla yoksulluk, daha fazla işsizlik düşmüştür.  Çok geçmişe gitmeye gerek yoktur. ‘Toplu sözleşme zammı’, ‘enflasyon farkı’, ‘tarihi asgari ücret zammı’ gibi kaşıkla verilen her şey fahiş zamlarla, enflasyonu düşük gösterip ücretleri de buna göre artırma oyunları ile kepçeyle geri alınmıştır. Kısacası eğer önümüzdeki birkaç ayda seçim yatırımı olarak ‘kesenin ağzı açılacaksa’ yarın o keseyi misliyle dolduracak olanlar başta bordro mahkûmları olmak üzere yine halk olacaktır. Kaldı ki şişirilen bütçe açığının büyük bölümü zaten Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi, hazine garantileri gibi 

ANKET TEKLİFİ

MHP’de uzun süredir “anket firmalarıyla ilgili yasal düzenleme” tartışılıyor. Bu konuda Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya’nın da TBMM’ye sunduğu yasa teklifi bulunuyor.  Neredeyse tüm şirketlerce “baraj altı” gösterilen MHP’nin teklifi, söz konusu şirketlerin “kamuoyunu yanıltmak ve algı oluşturmak” suçundan yargılanmasını ve sorumluların 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını öngörüyor.

DOKUNULMAZLIK DOSYALARI

Ayrıca, Meclis Başkanı Mustafa Şentop, bugüne kadar toplam 1600'ü aşkın dokunulmazlık dosyası geldiğini belirterek, “Geçtiğimiz yasama yılında, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in dokunulmazlığı kaldırılmış. Tahmin ediyorum Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz'in dokunulmazlığının 6. yasama yılının başında Genel Kurulda görüşülerek karara bağlanacaktır” dedi. Güzel'in devamsızlık nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesi konusunda ise Şentop, “Başkanlık Divanında değerlendiriliyor. 1 Ekim'de devamsızlık süreci yeniden başlayacak” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Tutuklu Sendikacı Mehmet Türkmen cezaevinden işçilere seslendi: Bu koşullar fabrikalardaki kölelik koşullarından daha kötü değil

Tutuklu Sendikacı Mehmet Türkmen cezaevinden işçilere seslendi: Bu koşullar fabrikalardaki kölelik koşullarından daha kötü değil

Antep’te patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı binlerce işçinin katıldığı grevlere öncülük ettiği için tutuklanan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen Evrensel’e konuştu: “Tutuklanmam patronların kurduğu kölelik düzenine itiraz etmeyin mesajıdır. Vereceğimiz yanıt bizleri köleliğe mahkum etmek isteyenlere inat, BİRTEK-SEN çatısı altında birleşmektir.”

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
21 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et