01 Ekim 2022 03:50

Danfoss’ta büyük işçi kıyımı geliyor | “Kıyıma karşı mücadele örülmeli”

Danfoss işçi kıyımına hazırlanıyor. Yaz aylarında yaklaşık 600 işçinin işine son verilen fabrikada yaklaşık 500 işçi işten atılacak.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Tekirdağ

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan ve 600 sözleşmeli işçinin yaz aylarında işten atıldığı Danfoss’ta yeniden yüzlerce işçinin çıkışı gündeme geldi. Sağlık gerekçesi ile işten atılan iki işçi ise işe iade davası açmaya hazırlanıyor. Temmuz ayında ek zam talep eden sözleşmeli işçiler işten atılmış ve yetkili sendika Petrol-İş işten atmalara sessiz kalmıştı. İşçilerin ücretlere zam talebine karşılık verilen yanıt ise ocak ayında başlayacak olan toplu sözleşme görüşmeleri oldu. İşçiler Petrol-İş’e “İşten atmalara karşı mücadele” çağrısı yaptı.

Hidrolik sektörü başta olmak üzere yüksek basınca dayalı hava hortumları ve ısıya dayanıklı hortumlar üreten fabrikayı ABD’li EATON’dan bir yıl önce satın alan Danimarka sermayeli Danfoss işçi kıyımına hazırlanıyor. Yaz aylarında yaklaşık 600 işçinin işine son verilen fabrikada yaklaşık 500 işçi işten atılacak.

Bayramdan hemen sonra patronun işten atmaları duyurduğunu belirten bir işçi, “Şu an fabrika tam kapasite çalışmıyor. Doğru. Ama bu fabrika bir yılda 1.1 milyar dolar ciro yaptı. En ufak bir duraklamada işçi çıkarmaya çalışıyor. Kışa girerken bu ortamda işçi çıkarmak insanı açlığa terk etmek anlamına geliyor” dedi. Başka bir işçi ise “Fabrika yönetimi bayramdan sonra çıkış olacağını bildirip gönüllü çıkmak isteyenlerin başvuru yapmasını istedi. Bildiğim kadarı ile 85 işçi başvuru yaptı. Ama sendikanın yaptığı görüşmeden sonra temsilciler toplamda 495 işçinin çıkarılacağını söyledi. Ama bir görüşme daha yapılacakmış. Daralma var diye işçi atarken şimdi işçiler fazla mesaiye çağrılıyor” ifadelerini kullandı.

"FABRİKAYA GİRİNCE SAĞLIĞIMI KAYBETTİM"

Fabrika yönetimi ilk önce rahatsızlığı nedeniyle uzun süreli sağlık raporu alan işçileri işten atmaya başladı. “İş yasasının 25/1 maddesinden, yasal sürenin üzerinde rapor kullandığım gerekçesi ile işten atıldım. Ama TİS maddesinde bu yasal süre uzatıldığı için bu çıkış geçersiz” diyen ve atılan işçilerden biri olan Sacit Salkım şöyle konuştu: “Bütün raporlarım bel ve boyun fıtığı ile birlikte KOAH hastası olduğumdandır. Ben 11 yıldır bu fabrikada çalışıyorum. Şimdi çalıştığım ortam tamamen hortumların ısısından dolayı göz gözü göremeyecek şekilde duman oluyor. Bizde bu ortamda çalışıyoruz. KOAH hastası olmamın nedeni budur. Daha önce depo bölümünde çalıştım. 70 kilo ile 120 kilo olan hortumları kaldırıyorduk. Günde 12 ton yükü kaldırmak zorunda kalıyordum. Ben 36 yaşında bu fabrikaya girerken hiçbir sağlık problemim yoktu. Ben burada rahatsızlandım. Şimdi ise bir çırpıda kapı dışarı ediyorlar. Bu haksızlık.”

EK ZAM BEKLERKEN İŞSİZLİKLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Asgari ücrete gelen zamdan sonra işçilerin nerede ise yüzde 60’ı asgari ücret almaya başladı. Bayram öncesi ücretlerin iyileştirilmesi için ek zam talep eden işçilerin baskısı ile fabrika 700 liralık alışveriş çeki vermeye başladı. Ücretlerin ihtiyaçları karşılayamayacak düzeye indiğini ve ek zam talep ettiklerini belirten işçiler, “Bu talebimizi sendikaya da bildirdik. Sendika bazı görüşmeler yaptı. Ama bir sonuç alamayınca ocak ayında başlayacak sözleşmede bunu telafi ederiz demeye başladı. İşveren TİS var veremem demiş. Ama sendikanın işçilerin çıkarı için yasaları, kuralları bozmak için mücadele etmesi gerekmez mi?​” diye sordu. Diğer bir işçi ise “Biz ek zam isterken şimdi işsiz kalıp kalmayacağımızı konuşuyoruz” dedi.

SENDİKA İŞÇİLERİ OYALIYOR

Petrol İş sendikası bu fabrikada yıllardır örgütlü ve toplu sözleşme imzalıyor. İşten atılan Sacit Salkım “İşten atılınca temsilciye gittim. Temsilci bana ‘Ara bulucuda hakkını alırsın’ dedi. Aslında atılmama ses çıkarmadı” dedi. “Fabrika yönetimi ile işten atılmalar konusunda görüşen sendika atılmalara karşı çıkmak yerine sayı düşürmeye çalışıyor” diyen ve isminin açıklanmasını istemeyen işçi, “Sendika sayı pazarlığı değil işten atılmaya toptan karşı çıkmalı” dedi. İşçilerin ek zam talebi karşısında duyarsız kaldığını belirten başka bir işçi ise “Elbette ki işveren ‘TİS var’ diyecek. Ama bizim de geçim sorunumuz var. Sözleşme imzalanırken bu günkü koşullar yoktu. Sendika işverenin dediği yeni sözleşmeyi değil mücadeleyi öncelemeli. Sendikacılar işçiyi oyalıyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Aydın Mezeköy’de yapılmak istenen JES için bilirkişi keşfi yapıldı

SONRAKİ HABER

Doç. Dr. Hakan Güneş: Avrupa savaşı olasılığı yükseliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa