02 Ekim 2022 07:49

TGS pazartesi günü "Sansür yasasına hayır" diyecek

TGS pazartesi günü pek çok ilden “sansür yasasına hayır” diyecek. TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, eyleme çağrı yaparak “İktidara karşı ancak daha kalabalık olursak güçlü durabiliriz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Gözde TÜZER

İstanbul

AKP ve MHP milletvekilleri tarafından hazırlanan ancak kamuoyunda büyük tepki uyandırdıktan sonra geri çekilen “sansür yasası” bu hafta salı günü Meclis gündemine geliyor. Basın meslek örgütleri ise yasa teklifinin, gazeteci ve yayıncılara çok ağır otosansür, sansür, ceza, denetim ve işini yapamama tehdidi barındırdığını belirterek “sansür yasasına hayır” diyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası da pazartesi günü eyleme hazırlanıyor.

TGS, 3 Ekim Pazartesi saat 13.00’te Meclis grup başkan vekillerine dilekçe göndermeye hazırlanıyor. TGS üyeleri “sansür yasasına hayır” demek için; İstanbul Sirkeci Büyük Postane, Ankara TBMM Çankaya Giriş Kapısı, İzmir Cumhuriyet Meydanı PTT, Adana Cemalpaşa Postanesi ve Diyarbakır Ofis Postanesi önünde bir araya gelerek Meclis grup başkan vekillerine dilekçe gönderecek.

SEÇİME 7 AY KALA…

Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna söz konusu yasa teklifinin, gazeteci ve yayıncılara çok ağır otosansür, sansür, ceza, denetim ve işini yapamama tehdidi barındırdığını belirterek “Demokrasi için, ifade özgürlüğü için çok tehlikeli bir teklif bu ancak özellikle seçime 7 ay kalmışken özellikle tehlikeli” dedi.

“İktidarı eleştirmek, sorunlu uygulamaları, yolsuzlukları kamuoyuna duyurmak imkansız hale gelecek. Halk belki de ülkenin net, objektif bir fotoğrafına sahip olmadan sandık başına gidecek” diyen Tuna,  bu nedenle basın mensupları ve örgütleri kadar, hatta daha fazla kamuoyunun itiraz etmesi gerektiğini ancak maalesef iktidara geri adım attıracak kadar güçlü bir ses çıkmadığını aktardı.

"HABERLEŞME KAYNAKLARININ BOĞULMASIDIR"

Tuna “Yarın sabah uyansak ve ülkedeki tüm sosyal medya uygulamalarının yasaklandığını, engellendiğini, bazı medya organlarının kapatıldığını öğrensek dev itirazlar yükselir, yüksek ve tek bir ses yükselir, yoğun katılımlı protesto eylemleri düzenlenir değil mi?​” diye sorarak bu yasa teklifinin de bu senaryodan bir farkı olmadığını ekledi. Tuna “dezenformasyon yasası’ gibi bir hüsnütabirle sunuluyor ancak gerçekte elimizde kalan son haber ve haberleşme kaynaklarının boğulmasıdır bu yasa” ifadelerini kullandı.

"TÜM KESİMLERİNİN DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR"

TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna sözlerini şöyle sürdürdü: “TGS olarak sansür yasasıyla tüm gücümüzle mücadele edeceğiz. Pazartesi günü postaneler önünde yapacağımız basın açıklamaları sonrası Mecliste grubu bulunan partilerin grup başkan vekillerine, bu tehlikeyi savuşturabilmemiz için yanımızda olmalarını talep eden birer dilekçe göndereceğiz. Salı günü de TBMM’de olacağız. Ancak bu, şu haliyle eşitlerin mücadelesi değil. Bizi tamamen boğmak isteyen iktidara karşı ancak daha kalabalık olursak güçlü durabiliriz. Toplumun tüm kesimlerinin desteğine ihtiyacımız var. Özellikle ‘Ben nasıl olsa cep telefonumdan sosyal medyaya girerek her şeyden haberdar oluyorum’ diye düşünenlere seslenmek isterim. Bu yasa geçerse, bir süre sonra akıllı cep telefonunda ancak dizi izleyip oyun oynayabilir, eşin dostun fotoğraflarını beğenebilirsiniz. Haber almayı, haberdar olmayı unutun.”

ÖNCEKİ HABER

Enerji Bakanlığının "tasarruf yapın" çağrısına işçilerden yanıt: Asıl tasarrufu onlar yapsın

SONRAKİ HABER

"Pençe-Kilit operasyonu" bölgesinde 1 asker yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa