HDP'li Işık: Engellilere verilen 8 saatlik özel eğitim desteği bütçesi 40 saat olmalı
HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, engelli yurttaşlara verilen 8 saatlik özel eğitim desteği bütçesinin 40 saat olması için bakanlıkları göreve çağırdı.
Fotoğraf: HDP Basın
HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, engelli yurttaşlara verilen 8 saatlik özel eğitim desteği bütçesinin 40 saat olması için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığını göreve çağırdı. Konu hakkında Meclis'e önerge verdi.
Muazzez Orhan Işık, önergesinin gerekçesinde "Türkiye'de engelliler için verilen 8 saatlik özel eğitim desteği aile ve eğitimcilerin görüşüne göre en az 20-40 saat şeklinde yeniden düzenlenmeli ve eğitim koşulları iyileştirilmelidir. Birçok aile ve engelli verilen 8 saatlik eğitim desteği dışında ilave eğitim verme koşullarına ve gelir düzeyine sahip değildir. Gelir koşullarını zorlayıp tam eğitim almak isteyen ailelere 30-40 bin TL'lik aylık masraf çıkarılmaktadır. Türkiye koşullarındaki engellilerin ve ailelerinin bu düzeyde bir harcamayı karşılaması çok güçtür." dedi.
Işık devamında, "Özel gereksinimli çocukların haklarının hakkıyla karşılanması, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin kaliteli hizmete devam edebilmeleri için gerekli maddi ve sosyal düzenlemelerin ivedilikle yapılması talep edilmektedir. Özel gereksinimli bir bireylerin, hayata katılabilmesi, toplum tarafından kabul görerek yaşayabilmesi ve birey olabilmesi aldığı eğitime bağlı bir durumdur. Özellikle küçük yaşlarda olmakla birlikte, hayatı boyunca ne kadar çok bireysel özel eğitim / fizyoterapi/ ergoterapi / dil konuşma terapisi alabilirse toplum içine girebilme, kendi başına hayatını sürdürme yetisi o ölçüde artmaktadır. Yeterli ve yoğun bir eğitimle birçoğu iş gücüne katılabilecek olan bu bireyler, sadece gider olarak görülmemelidir. Bir sorunla baş etmenin en kesin ve güvenli yolu öncelikle önlem almak ve erken müdahaledir. Özel gereksinimli bireylerin eğitimleri için ayrılmayan bütçe, ilerleyen yıllarda hem bu bireylerin hem de ailelerinin fiziksel ve ruhsal tedavileri, yatılı bakımları, canlılara ve eşyalara verecekleri olası zararların giderilmesi için çok daha yüksek miktarlarda harcanacaktır.
Bu bağlam da özel eğitim ihtiyacı olan bireyler için Gelir verdisi muafiyet ve istisnası, KDV istisnası, KDV İadesi, Vergi İndirimi, MTV Desteği veya benzeri muafiyet ve istisnalar geliştirilmeli ve özel eğitim için verilen destek arttırılmalıdır." dedi.
Işık, şu soruları yöneltti:
- "2020-2023 yılları arasında özel gereksinimli bireylerin eğitimi için tüm kurumlarda belirlenen/harcanan bütçe miktarı ne kadardır?
- Eğitim dışındaki tüm kamu hizmetlerinde engelliler için belirlenen ve harcanan bütçe ne kadardır?
- Özel gereksinimli bireylerin eğitimi için ödenen 8 saatlik desteğin yetersiz olduğu konusunda ailelerin taleplerini derleyen bir çalışmanız/araştırmanız mevcut mudur?
- Dünya genelinde sadece 8 saatin yeterli olduğu bir eğitim programı mevcut mudur?
- Verilen 8 saatlik eğitim desteğinin yetersiz kalmasının açığa çıkardığı sorunlara dair bakanlığınızın bir araştırması mevcut mudur?
- 8 saatlik eğitim desteğini arttırmayı planlıyor musunuz?
- 2023 bütçesinde engellilere sunulan hizmetler için kullanılacak bütçe payını yüzde 1,6’dan kaça yükseltmeyi hedefliyorsunuz?
- Engellilere yönelik eğitim / fizyoterapi/ ergoterapi / dil konuşma hizmetleri veren rehabilitasyon merkezlerine yönelik mali ve vergisel destekler nelerdir?
- Bu merkezlerde kayıtiçi istihdam sayısı nedir? Bu merkezlerden hizmet alan sayısı 2021-2022 yılında kaç kişi olmuştur? Bu hizmetlere karşı ödenen toplam destek miktarı ne kadardır?" (HABER MERKEZİ)