Genel- İş'in tüzük kurultayı sorunları çözmedi, büyüttü
Genel-İş Olağanüstü Genel Kurulunu Ankara’da gerçekleştirdi. Yapılan genel kurulda işçilerin sorun ve taleplerine yer verilmedi. Disipline verilen işçiler ise genel kurulda ihraç edildi.
![Genel- İş'in tüzük kurultayı sorunları çözmedi, büyüttü](https://www.evrensel.net/upload/dosya/218987.jpg)
Fotoğraf:Genel-İş Sendikası
DİSK’e bağlı Genel-İş Olağanüstü Genel Kurulunu cumartesi günü Ankara’da gerçekleştirdi. Yapılan genel kurulda işçilerin sorun ve taleplerine yer verilmezken, daha önce Genel-İş Genel Merkezinin bazı toplu sözleşmeleri sendika içi demokratik teamülleri yok sayarak imzaladığını belirterek Genel Merkezi eleştiren ve disipline verilen işçiler genel kurulda ihraç edildi.
Nâzım Hikmet Kültür Merkezinde “tüzük değişikliği” adıyla gerçekleştirilen genel kurulda genel kurula sevk edilen disiplin dosyaları görüşülerek karara bağlandı. Genel kurulda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından değiştirilmesi istenen ‘Sendika şubelerinin genel kurul gerçekleştirme duyurusunun, 30 günden 60 güne çıkarılması’ maddesi kabul edildi. Ayrıca ILO 190’ın (Şiddet ve Taciz Sözleşmesi) içeriğine dair atıfta bulunularak tüzüğe yeni maddeler eklendi.
Delegelerin çoğunluğu, genel kurulun tüzük değişikliği yapılmasından çok ihraçlara ilişkin toplandığını ifade etti. İhraç edilen yöneticilerin büyük bir kısmının belediyeler ve Genel-İş şubelerinin arasında bağıtlanan toplu iş sözleşmelerinde, Genel İş Genel Merkezine “İşçilerin iradesini yok sayarak imzaladığı” yönünde eleştirilerde bulunan şubelerden olması dikkat çekti. Ataşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi temsilcileri, Çiğli Belediyesi işçileri olmak üzere 16 kişi ihraç edildi.
‘GENEL MERKEZİ ELEŞTİREN İŞÇİLER İHRAÇ EDİLDİ’
Bir delege, işçilerin birçok talebinin olduğunu, buna rağmen taleplerin gündeme alınmadığını söyledi. Sürecin antidemokratik şekilde işlediğini söyleyen bir başka delege de “İşçinin en azından kendisini ifade etme, eleştiri-öz eleştiri yapma hakkının elinden alınması doğru değildir. Sendikayı var eden eleştiri ve öz eleştiri mekanizmasının kullanılması olmalıdır. Burada, büyüyen bir sendikada değişen işçi profiline uygun bir değişiklik yapılması gerekirdi” diye konuştu.
Sendikayı eleştiren işçilerin ihraç edildiğini söyleyen bir delege ise yapılan savunmayı şöyle örneklendirdi: “Çiğli’de sendika bayrağının yere atılması gerekçe gösterildi, sendikanın itibarsızlaştırdıkları gibi bir nedenle. Ama burada arkadaşların savunmasında ‘İşçi sınıfının bayrağını hep dik tutan bir noktada durduk ama işçi iradesi yok sayılarak imzaladığı TİS ile o bayrağı yere düşürmüştür. Bunu göstermek adına böyle yaptık’ dediler. Patronlar karşısında boynumuzu eğdirdiniz anlamında yaptıklarını söylediler.” (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et