Haberleri gerekçesiyle 32 yıl hapis istenen Gazeteci Hayri Demir'in duruşması görüldü
Kuzey ve Doğu Suriye’de yaptığı haberler gerekçesiyle, “Basın yoluyla örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla hakkında 32 yıla kadar hapis istenen gazeteci Hayri Demir’in duruşması görüldü.
Fotoğraf: MA
Kuzey ve Doğu Suriye’de yaptığı haberler gerekçe gösterilerek, “Basın yoluyla örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla hakkında 32 yıla kadar hapis istenen gazeteci Hayri Demir’in 14’üncü duruşması görüldü.
Ankara Adliyesi 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD MYK Üyesi Nuray Çevirmen, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) avukatı Ülkü Şahin, Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (Basın-İş) Ankara Şube Temsilcisi Turgut Dedeoğlu, Uluslararası Af Örgütü Dava Gözlemcisi Batuhan Durmuş ve pek çok gazeteci katıldı. Demir ve avukatı Nuray Özdoğan salonda hazır bulundu.
Kimlik tespiti ardından başlayan duruşmada savcılık mütalaasını sundu. Mütalaada, Demir’in 2016 yılında Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) çalışırken yaptığı haberleri, “Dağdan İnmek” adlı kitabın, hafıza kartlarındaki görseller ve Demokratik Suriye Güçleri’ne ilişkin notların suç unsuru oluşturduğunu ileri sürdü.
Duruşma savcılık mütalaasının ardından Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt altına alındı. Duruşmada basının “yayın yasağı” gerekçesiyle not alması engellendi.
SÖYLENENLERİ KENDİSİ SÖYLEMİŞ GİBİ SUÇLANIYOR
Demir, savunmada savcılık makamının haberlerdeki kaynak görüşlerini kendisi söylemiş gibi ele aldığını belirtti. Savcılık mütalaasını kabul etmeyen Demir, çözüm sürecinde yaptığı belgesel çalışmasına ilişkin “Demokratik Çözüm Yürüyüşü belgeseli yapmak suç mu? Çözüm süreci vardı ve o süreçte yasal bir şekilde çekilen bir belgesel. Söylenenleri ben söylemişim gibi iddianameye eklemek gazetecileri cezalandırmanın başka bir boyutu” dedi.
"VERİLEN CEZA GAZETECİLİĞE VERİLMİŞ OLACAK"
Demir, Suriye’de yaptığı haberlere ilişkin, “Ben Suriye’ye gazetecilik için gittim. Yine olsa yine giderdim. Gazetecinin böyle bir olaya gözünü kapatmaması gerekiyor. Mahkemenin hakkımdaki kararı olmasa İran’a da giderdim. Merak ediyorum, o dönem İŞİD tarafında durup haber yapsaydım burada yargılanır mıydım? Yedi yılı aşkın süredir burada gazeteciliği savunuyorum. Ben gazetecilik yaptım, yapmaya da devam edeceğim. Verilen ceza gazeteciliğe verilmiş ceza olacaktır” diye belirtti.
DEMİR’İN SAVUNMASI KESİLDİ
Demir’in gözaltında kaybedilen eski Özgür Gündem muhabiri Ferhat Tepe’nin cenazesine dair anlatımlarda bulunduğu sırada mahkeme başkanı tarafından “dünya görüşünü mahkemeye anlatmaya çalışması” denilerek kesildi. Demir'in savunması mahkeme esnasında da “aynı şeyleri tekrar etmesi” gerekçesiyle sık sık kesintiye uğratıldı.
Demir’in avukatı Özdoğan, müvekkilinin sözünün sıklıkla kesilmesinin hukuka aykırı olduğunu hatırlattı. İddianamede suç unsuru oluşturduğu iddia edilen haberlerin savunulduğunu vurgulayan Özdoğan, savunmanın kesilmesinin düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu dile getirdi.
Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti Demir’e ek süre vererek duruşmayı 21 Aralık Çarşamba günü saat 10.45’e erteledi. (Ankara/MA)