05 Ekim 2022 04:30

Termo Teknik’te işçi kıyımı

Çorlu’daki Termo Teknik fabrikasında geçen hafta 26 işçinin çıkarılması ile birlikte son bir ayda işten atılan işçilerin sayısı 87’ye ulaştı.

Ekran görüntüsü Termo Teknik isimli YouTube kanalında yayımlanan videodan alınmıştır.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU

Çorlu

Çorlu’daki Termo Teknik fabrikasında geçen hafta 26 işçinin çıkarılması ile birlikte son bir ayda işten atılan işçilerin sayısı 87’ye ulaştı. Termo Teknik yıllardır yeni hatlar kurup büyürken ilk durgunlukta faturayı işçiye kesti. İşçiler işten atmalar karşısında sessiz kalan fabrikada örgütlü Özçelik-İş’e ise tepkili. Öte yandan MESS’e bağlı fabrikada, toplu sözleşme kapsamında işçiler üçüncü 6 aylık zammı almalarına rağmen ücretler neredeyse asgari ücret seviyesinde.

Çorlu’da İngiliz sermayeli radyatör üretimi yapan, ürünlerin büyük çoğunluğunu ihraç eden Termo Teknik, Avrupa’daki durgunluğu gerekçe göstererek daralmaya gittiğini söylüyor. En son İngiltere’den bir yetkilinin gelip bazı toplantılar yapmasından sonra işten atmaların başladığını belirten işçiler, “Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana bir durgunluk vardı. Önce her pazar çalışırken fazla mesailer kaldırıldı. İzinler başladı. Son bir aydır da işten atmalar başladı. Termo Teknik yıllardır yatırımlar yaparak fabrikayı büyüttü. Modernizasyonla birlikte en son 8. hattı da kurdu. Dünyanın büyük radyatör üreticilerinin başında geliyor. Ama ilk fırsatta faturayı işçiye kesiyor” dedi.

‘ÖZÇELİK-İŞ İŞ DE ATMALARI ONAYLIYOR’

MESS grup sözleşmesi kapsamında bulunan Termo Teknik’te örgütlü Özçelik-İş’in işten atmalar karşısında sessiz kalmasına işçiler tepkili. Özçelik-İş’in fabrikada hiçbir fonksiyonunun olmadığını belirten işçiler, “İşten atmalar başlayınca sendika temsilcilerine gittik. Ama onlar bize ‘Kriz Avrupa’yı bile vurmuş, Termo Teknik’i vurmuş çok mu?​’ diyor. Yani işten atmaları onaylıyorlar. Böyle sendika olmaz. Bize işveren gibi düşünen sendika lazım değil” diye konuştu.

TAZMİNAT BİLE ERİDİ

Eski ve yeni işçilerin ücretlerinde makasın açıldığını ifade eden işçiler, fabrikanın yüzde 60’ının asgari ücretle çalıştığını ifade etti. İşiler alım güçlerinin iki yıl içinde nasıl düştüğünü şu sözlerle aktardı: “İki sene önce de işten atılmalar vardı. İki yıl önce işten atılan 16 yıllık bir işçi fabrikadan aldığı kıdem tazminatı ile bir ev almıştı. Ama şimdi atılan 16 yıllık işçi bırak evi bir araba bile alamıyor.”

Rakama bakıldığında son yıllarda iyi bir zam yapılmış gibi gözüktüğünü belirten bir işçi “Ama aldığımız paranın değeri her geçen gün eriyor. Sözleşme gereği yeni zam aldık. Ama geçen ay yeni vergi dilimine girdiğimiz için ancak o kaybı önledi. Sendika da işveren de sözleşme diyor ama mutlaka iyileştirme yapılmalı. Şu an 7-8 yıllık işçiler asgari ücrete çalışıyor. Yılbaşında asgari ücrete yapılacak zamdan sonra neredeyse 15 yıllık işçi de asgari ücret ile çalışmaya başlayacak. Kriz öncesi pazarları da fazla mesai yapıp biraz idare ediyorduk. Ama şimdi fazla mesailer de kaldırılınca çıplak ücretle devam edeceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Dezenformasyon yasası Saray'ın yolsuzlukları yazılmasın diye getirilmek isteniyor

SONRAKİ HABER

KCDP’ye kapatma davası yarın görülecek | Dava tüm muhalif kesimleri hedef alıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa