4 Ekim 2022 19:06

Milas 78’liler Platformu: Gümüşkesen Anıt Mezarı beton kuşatması altında

Milas 78’liler Platformu, Milas Yeni Arkeoloji Müzesi ve Gümüşkesen Anıtı Çevre Düzenleme projeleri binası inşaatının 5 yıldır bitmemesine tepki gösterdi.

Milas 78’liler Platformu: Gümüşkesen Anıt Mezarı beton kuşatması altında

Ekran görüntüsü: Google Maps

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Gümüşkesen mahallesinde bulunan 1800 yıllık tarihi Gümüşkesen Anıt Mezarı'nın bitişiğine yapılması planlanan Milas Yeni Arkeoloji Müzesi ve Gümüşkesen Anıtı Çevre Düzenleme projeleri binası inşaatının 5 yıldır bitmemesine Milas 78’liler Platformu tepki gösterdi.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada konuya ilişkin farkındalık eylemi başlatan Milas 78’liler Platformu yaptığı yazılı açıklamada, “Gümüşkesen anıtı Milas'ın tarihi kent kimliği için önemli olduğu kadar arkeoloji dünyası için de önemlidir. Bu önemli tarihi eser, bugün bir beton kuşatması altında ve ziyarete kapalıdır. Bu kabul edilemez bir durumdur” dedi.

GÜMÜŞKESEN ANITINI HAPSETTİLER”

Gümüşkesen Anıtı’nın çevresine yaklaşık 5 yıl önce Arkeoloji Müzesi yapılacağı söylenerek inşaatın başladığı hatırlatılan açıklamada, “Anıtın çevresindeki duvarların üzerine, anıtın görülmesini ve fotoğraflarının çekilmesini dahi engelleyen perdelemeler yapıldı. Gümüşkesen Anıtı, insanlardan saklanan, kuşatma altına alınan ve hapsedilen bir anıt haline getirildi. Bu anıt ve Milas bunu hak etmiyor” denildi.

“GÜMÜŞKESEN ANITI’NIN ÇEVRESİNDEKİ BETONLAR KALDIRILSIN”

Anıtın hapsedilmesine, ziyarete kapatılmasına ve beton yığınının varlığına tepki gösterilmesine rağmen bugüne kadar yetkililerden bir açıklama yapılmadığı dile getirilen açıklamada, “Biz Milas 78'liler olarak, bu konuda kamuoyunda bir farkındalık yaratmak, yetkililerin dikkatini çekmek amacıyla bir çağrı yapmak istiyoruz. Tüm tarih severlere ve duyarlı insanlarımıza; Gümüşkesen Anıtı’nın çevresindeki betonkondu kaldırılıncaya ve anıt ziyarete açılıncaya kadar; sosyal medya hesaplarındaki profil resimlerini, Gümüşkesen'in betonla kuşatılmış fotoğrafını kullanmalarını öneriyoruz. Belki bu sayede dikkat çekmeyi başarır, 1817 yıldır özgür olan bu anıtı, hep birlikte tekrar özgürlüğüne kavuşturma şansını yakalamış oluruz” ifadelerine yer verildi. (Muğla/EVERNSEL)

Evrensel'i Takip Et