05 Ekim 2022 11:05

Fransız mağaza zinciri CAMAÏEU iflas etti, 2 bin 621 işçi işsiz kalacak

Fransa'da bulunan mağazalar zinciri CAMAÏEU, 2020'de aldığı 40 milyon avroluk kamu desteğinin ardından iflas etti. İşsiz kalacak olan 2 bin 621 işçi ise şirkete tepkili.

Fotoğraf: CGT

Paylaş

Kıvanç DEMİR
Strasbourg

Fransa’da 1984 yılında faaliyetlerine başlayan mağazalar zinciri CAMAÏEU, kadın elbiseleri ve aksesuarları satışı yapan ve ülke genelinde 511 şubesi bulunan bir büyük bir perakende şirketi. 2020’nin mayıs ayı içerisinde ekonomik nedenlerle firma konkordato ilan eden ve mahkeme sürecine giren şirket, bu süreçte Ekonomi, Maliye ve Sanayi Bakanlığı tarafından 40 milyon avroluk kamu desteği ile yoluna devam etti. Şirket, geçtiğimiz haftalarda tekrardan ekonomik nedenlerle konkordato ilan etti. Bu sefer de 79,2 milyon avroluk maddi destek talebinde bulundu ancak bu kez bakanlık talebi reddetti. Şirketin Lille Mahkemesindeki davası 28 Eylül’de karara bağlandı ve 1 Ekim 2022 itibariyle şirket kapatıldı.

Yaklaşık 2 bin 621 işçinin iş akdinin adım adım ekim ayı sonuna kadar feshedileceği açıklandı. Şirket, sendikaların ve işçilerin tepkisi ve öfkesiyle karşı karşıya. İşçiler, işsiz kalmamak ve ailelerinin gelecekleri için bu iflas kararına karşı çıkıyor ve acilen bir çözüm üretilmesini istiyor.

İŞÇİLER VE SENDİKA TEPKİLİ

Fransa’nın en büyük işçi konfederasyonlarından CGT’nin (Genel İş Konfederasyonu) açıklamasına göre, bu dava ve şirketteki gelişmelerin 2 yıldır takip edildiği belirtiliyor. 2020 yılında mahkeme ve konkordato açıklama süreçlerini takip altına alan sendika temsilcileri, öncesi ve bu süreçte de şirkete kamusal müdahalede bulunulması ve işçilerin işten atılmaması ve çıkarılanların, CAMAÏEU’ya ait diğer yan firmalara alınması içinde mücadeleye devam edeceklerini açıkladılar.

Sendikanın birkaç gün önce CAMAÏEU işçilerine yönelik yaptığı mücadele çağrısına şu ana kadar 100’e yakın işçinin karşılık vermesiyle birlikte 4 Ekim günü sabah saatlerinde işyerinin Roubaix’de bulunan genel merkezi önünde eylem yapıldı.

CGT Temsilcisi Thierry Siwik, şirketin nasıl iflas ettiği ve bu raporların araştırılması, işçilerin geri işlerine dönmesi için acilen çözüm üretilmesi ve gereğinin yapılmasını talep ettiklerini ifade etti. Açıklamanın devamında, firmanın asıl sahiplerinin emeği geçen işçiler olduğu vurgulanırken, bu ağır bedelin şirket sahibi ve hissedarlarına ödetilmesi ve patronların hesap vermesi gerektiği vurgulandı.

CAMAÏEU ŞİRKETİNİN ÖZ GEÇMİŞİ

CAMAÏEU şirketi, 1984 yılında L’Association familiale Mulliez (AFM) Fransa’nın kuzeyindeki Mulliez ailesine ait bu dev holding tarafından kuruluyor. Holdinge ait 700’e yakın şirket bulunuyor. Muillez ailesinin kişisel gelirinin toplamı ise, 2020’deki verilere göre, 26 milyar avroya ulaşmış durumda.

CAMAÏEU şirketinin dünya çapında da 900 civarı mağazası mevcut ve aynı sene içerisinde 750 milyon avroluk ticaret hacmi bulunduğu belirtiliyor. Fransa’da ise 511 mağazası ve yan firmaları bulunan şirketin Fransa’daki bilinen kardeş şirketleri ise Go Sport, GAP ve La Grande Récréd.

Şirketin 2000’lerden başlayan ekonomik kriz süreçleriyle gelinen aşamada, 2020 yılında konkordata ilanı sürecinde bir başka holding olan Bordeaux şehrindeki Financière immobilière bordelaise tarafından hisseleri satın alındı. Bu şirket ise ticari emlakçılık ve dağıtım sektöründe faaliyetini sürdürüyor.

ÖNCEKİ HABER

Adana'da okul servisi devrildi, 14'ü çocuk 19 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

Bursa’da KYK yurdunda kalan öğrenciler odaların kalabalık olmasını protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa