05 Ekim 2022 12:25

Sansür yasasına tepkiler sürüyor: 'Ekonomi Kötü' demek suç olsun istiyorlar

HDP Milletvekili Murat Çepni ve CHP'li vekiller; Ömer Fethi Gürer, Orhan Sümer ve Çetin Arık Meclis'te gerçekleştirdikleri açıklamalarla yasa tasarısına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Şerif Karataş/Evrensel

Paylaş

CHP ve HDP'li vekiller sansür yasasına tepki göstermeye devam ediyor. HDP Milletvekili Murat Çepni ve CHP'li vekiller Ömer Fethi Gürer, Orhan Sümer ve Çetin Arık Meclis'te gerçekleştirdikleri açıklamalarla yasa tasarısına tepki gösterdi.

AKP ve MHP tarafından "dezenformasyonla mücadele" iddasıyla sunulan ve basın meslek örgütlerinin karşı çıktığı yasa tasarısının ilk iki maddesi dün kabul edilmişti.

Kabul edilen maddelere göre, yasal zemine kavuşturulmaları için internet haber siteleri ile basın kartına ilişkin konular, Basın Kanunu'nun kapsamına alınarak, radyo, televizyon, kamu kurum ve kuruluşlarının yürüttükleri enformasyon hizmetlerinde çalışan kamu personeli, basın kartı düzenlenmesi bakımından süreli yayın çalışanları gibi değerlendirilecek.

Basın Kanunu'nun amaçları arasına basın kartına ilişkin usul ve esasları belirlemek de eklenecek. Teklifle basın kartı talep eden medya mensupları ve enformasyon görevlileri, kanun kapsamına dahil edilecek.

İnternet haber siteleri de süreli yayın tanımı kapsamına alınacak. Teklifte "internet haber sitesi", "İletişim Başkanı", "İletişim Başkanlığı", "Basın Kartı Komisyonu", "medya mensubu", "enformasyon görevlisi" de tanımlanıyor.

HDP'Lİ ÇEPNİ: SANSÜR YASASIYLA, BAŞARAMADIKLARINI BAŞARMAYA ÇALIŞIYORLAR

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "İktidara mutlak bir sessizlik, daha fazla sessizlik, daha fazla itaat gerekiyor. Dolayısıyla bu sansür yasasıyla, başaramadıklarını başarmaya çalışıyorlar" dedi.

Çepni, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, "Milyonlarca işçinin, yoksulun üzerine karabasan gibi çöken, onların cebinden alıp kendi kasalarına hortumlayan, buna itiraz edenleri de 'vatan millet edebiyatıyla', şiddetle susturmaya çalışan iktidar, yeni bir sansür yasasıyla karşımıza geldi. İktidara mutlak bir sessizlik, daha fazla sessizlik, daha fazla itaat gerekiyor. Dolayısıyla bu sansür yasasıyla, başaramadıklarını başarmaya çalışıyorlar. Bu yasa geçtiğinde işten atılan veya emeği gasp edilen işçi, sosyal medyadan ya da özgür basın vasıtasıyla tüm işçilere çağrı yaptığında cezalandırılacak. Arazisine bir gece yarısı Cumhurbaşkanlığı tarafından el konulan çiftçi bunun çağrısını yapmasın diye bu yasa çıkartılıyor" diye konuştu.

CHP'Lİ GÜRER: SANSÜR YASASI KABUL EDİLMEMELİ

TBMM Genel Kurulu’nda, Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde söz alan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu bir sansür yasasıdır, kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

Konuşmasında, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) televizyon kanallarına yönelik uyguladığı haksız cezalar, Basın İlan Kurumu’nun (BİK) gazetelerin resmi ilanlarını haksız yere kesmesi gibi olumsuzluklara değinen Gürer: “Basın İlan Kurumu iktidara muhalif gazetelere ilan vermiyor, ilanlarını kesiyor, basın kartlarını geciktiriyor. İktidar, medyanın yüzde 95'ini kontrol altına almış, talimatlı haberler yaptırıyor, yetinmiyor sansür yasa tasarısıyla sosyal medya dâhil eleştiren, gerçeği dile getireni tümden susturmak istiyor” dedi.

Mahkemelerin yayın yasaklarının ardı ardına geldiğini belirten Gürer, “ RTÜK, Basın İlan Kurumu özgürlüklere darbe vururken sosyal medyada da suç olmayan konularda dahi dava yoluna gidilirken muhalif basının haber alma ve haberi kamuoyuyla paylaşması önünde engeller yaratılıyor. Bu bir sansür yasasıdır, geri çekilmelidir, kabul etmemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ ARIK: KAHROLSUN İSTİBDAT, YAŞASIN HÜRRİYET

Görüşmelerde söz alan bir başka CHP Milletvekili Çetin Arık ise yerel basının sorunlarına dikkat çekti. Zorunlu yayınların Basın İlan Kurumu kanalı ile adaletli bir şekilde dağıtılması gerektiğini ifade eden Arık, “Eğer bu reklamlar basılı mecra olan gazetelerde uygulanan resmî ilan sistemi gibi doğrudan Basın İlan Kurumuna gönderilir ve televizyon kanallarına da Basın İlan Kurumu tarafından iletilirse hem adaletli bir paylaşım hem de Basın İlan Kurumuna ek gelir yaratılacaktır. Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet” diye konuştu.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, AKP iktidarının susturulmuş bir basın hayali kurduğunu belirterek, “Daha özgür bir basının yerine susturulmuş bir basın hayali kuran iktidar yıllardır yerel basının taleplerini görmezden geliyor. Bugün yerel televizyonlar ve radyolar geçim sıkıntısı içerisinde, zorunlu ödemelerini dahi yapamamakta, zorunlu yayınlarla birlikte özellikle Bakanlıkların, belediyelerin icraatlarını ve duyurularını belli ajanslar üzerinden televizyon kanalları ve radyolara geçmekte” diye konuştu.

CHP'Lİ SÜMER: SARAY, EKONOMİ KÖTÜ DEMEK SUÇ OLSUN İSTİYOR

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer ise "Artık sosyal medyada, yerel haber sitelerinde, internet gazetelerinde iktidarın alehine bir şey yazıldı mı iktidar hemen suç oluştu diyerek insanları cezaevlerine tıkacak. Ekonomiyi batırıp milleti intihara sürükleyenler, 'Ekonomi Kötü' demek suç olsun istiyorlar” diye konuştu.

Sümer konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Demokrasiyi içselleştirememiş Saray İktidarı ne yaparım da milyonların haykırdığı kötü gidişatı yasal zeminde sustururum derdinde. Bunun için titizlikle hazırladıkları sansür yasasını uygulamaya koymak istiyorlar. Herkesi sustursalar ne yazar. Kapanan dükkanları, kepenk kapatan esnafları, borcu yüzünden intihar edenleri nasıl gizleyecekler. Bu baskı daha büyük sosyal tepkilerin temelini atacak. İktidar şunu unutuyor, zulmü arttıkça, karşılaşacağı tavır daha keskin olacak.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

2022 Nobel Kimya Ödülü klik kimya ve bioortogonal kimyayı geliştiren Bertozzi, Meldal ve Sharpless'a

SONRAKİ HABER

KCDP kapatma davasının ikinci duruşması görüldü: Bu karanlıktan kurtulacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa