Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasından öğretmenler gününde taban maaş eylemi
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, İstanbul'da yaptıkları açıklamada "taban maaş" haklarına dikkat çekti.
Fotoğraf: Evrensel
Kuruldukları günden bu yana “taban maaş” hakları için eylem ve etkinlikler düzenleyen Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde yaptığı bir basın açıklamasıyla yeniden taban maaş haklarının ellerinden alınmış olmasına, bunun yarattığı eşitsizliğe ve düzenlemenin yeniden gündeme getirilmesi taleplerine dikkat çekti.
ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ÇALIŞTIRILAN ÖĞRETMENLER
Kadıköy’de Süreyya Operası önünde 19.30’da yapılan basın açıklamasını Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası adına İstanbul İl Temsilcisi Evin Turgut okudu.
“Özel sektörde çalışan eğitim emekçileri olarak ‘Artık Yeter!’ diyoruz” başlıklı açıklamada binlerce öğretmenin asgari ücretin altında maaşlarla yasa dışı şekilde çalıştırıldığı ve yüz binlerce öğretmenin maaşının da asgari ücret düzeyinde kaldığı belirtilirken MEB’in bu hukuksuzluk ve eşitsizlikteki payına ve görevine dikkat çekildi.
10 AYLIK SÖZLEŞMELER, UZAYAN MESAİLER VE ÇALINAN İZİN GÜNLERİ
Dikkat çekilen bir diğer husus da öğretmenlerin 10 aylık sözleşmelerle çalıştırılıyor olmalarıydı. Bunun kanuna aykırı olduğunu ve “büyük bir hak gaspı örneği ve düzenbazlık” olduğu belirtilen açıklamada Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun; “Kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazılı olarak yapılır.” hükmünü barındıran 9. maddesi hatırlatıldı.
“Patronlar, 2 ay maaş ve sigorta primi ödemeyip sermayelerini katlarken biz eğitim emekçileri ise iki ay işsizlikle boğuşup dönem boyu biriken yorgunluğumuz üstüne bir de geçim kaygısı ve stresine mahkûm ediliyoruz. Hiçbir öğretmen 10 aylık sözleşmeyle çalıştırılamaz!” denen açıklamada uzun mesailer ve çalınan izin günlerine de vurgu yapıldı: “Haftada 50-60 saat derse girmek, resmî tatil günlerinde çalışmak yıllar içinde normalleştirilmiştir. İnsani olmaktan uzak mesai koşullarında çalışmak, öğretmenler için mesleğe yabancılaşmanın ve tükenmenin temelidir. Az sayıda öğretmenle çok öğrenciye eğitim vermeyi hedefleyen kurumlar, denetimsizliği fırsat bilerek öğretmenlere yoğun ders programlarını ve iş yeriyle sınırlı kalmayan çalışma sürelerini dayatmaktadır.”
“TABAN MAAŞ HAKKIMIZI MUTLAKA GERİ ALACAĞIZ”
30 Ağustos Ankara Buluşması sonrasında kendilerini görüşmeye davet eden Millî Eğitim Bakanlığının talep ettiği raporu, bugün, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde Bakanlık yetkililerine teslim ettiklerini açıklayan öğretmenler “Kendileriyle yaptığımız görüşmede söylediğimizi, şimdi buradan kamuoyu önünde yinelemek istiyoruz,” diyerek taban maaş taleplerine yeniden dikkat çektiler. Daha önce yasada yer alan ve 2014'te kaldırılan 5580 sayılı Kanunun 9. madde 2. fıkrasında geçen “Özel öğretim kurumlarında yöneticilik ve öğretim hizmeti yapanlara kıdemlerine göre dengi resmi okullarda ödenen aylık ve sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarından az ücret verilemez.” hükmünü hatırlatan öğretmenler bu yasayı yeniden getirteceklerini ve bu anayasal ve en meşru haklarını mutlaka geri alacaklarını ifade ettiler:
“Özel sektör eğitim emekçisinin içinde yaşadığı koşullarda dayanacak tek bir günü dahi kalmamıştır. Kolej, kurs, rehabilitasyon merkezi, okul öncesi öğretmenlerimizin yakıcı sorunlarına ilişkin bizden talep edilen raporu ilgililere sunduk. Bizim olanı, bizden (ç)alınanı bize geri vermelerini istiyoruz. Patronların isteğiyle Yasadan çıkarılan Taban Maaş Hakkımızı sonuna kadar savunacağız. Taban maaş hakkımızı mutlaka geri alacağız!” (İstanbul/EVRENSEL)